Kuvat
Shutterstock
Koiranpennun kanssa yöunet voivat jäädä yhtä katkonaiseksi kuin ihmisvauvan kanssa. Pentu saattaa huutaa tai leikkiä yöllä. Sisäsiistiksi opettaminen voi vaatia kymmeniä päivittäisiä uloslähtöjä – myös yöllä.
Koiranpennun kanssa yöunet voivat jäädä yhtä katkonaiseksi kuin ihmisvauvan kanssa. Pentu saattaa huutaa tai leikkiä yöllä. Sisäsiistiksi opettaminen voi vaatia kymmeniä päivittäisiä uloslähtöjä – myös yöllä.

Tulevaisuudessa pentuvapaasta saatetaan keskustella yhä useammalla työpaikalla, sillä koiria rekisteröidään Suomessa vuosittain nyt melkein yhtä paljon kuin lapsia syntyy.

On ainakin 15 syytä, miksi elämä on paljon parempaa koiran kanssa kuin ilman. Mutta ei koiran hankkiminen ole työssäkäyvälle ihan yksinkertaista, sillä pentu vaatii paljon. Loma olisi täydellinen ajankohta pennun hankkimiselle, mutta eipä se elämä aina niin mene.

Yhdessä suomalaisessa yrityksessä työnantaja on ratkaissut asian työntekijän puolesta. Mustin ja Mirrin Suomen maajohtaja Juhana Lamberg kertoo, että heillä työntekijät voivat hakea pentuvapaata, jos perheeseen on tulossa koiran- tai kissanpentu. Myös rescue-koiran ja -kissan kohdalla työntekijä saa pentuvapaan, joka tarkoittaa kolmea palkallista vapaapäivää.

”Tämä on pieni ele, jolla voidaan sitouttaa ihmisiä.”

– Idea pentuvapaaseen tuli alun perin työntekijöiltä, Lamberg kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pentuvapaa otettiin Mustissa ja Mirrissä käyttöön kesäkuussa 2018. Yrityksen myymälöissä työskentelee 750 ihmistä ja muissa tehtävissä noin 100. Tähän mennessä pentuvapaalla on ollut 84 ihmistä ja pentuvapaapäiviä on käytetty 254.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lambergin mukaan pentuvapaa on toiminut käytännössä hyvin, ja palautekin ollut myönteistä. Hakemus vapaasta tehdään noin kuukautta aikaisemmin, jotta myymälöihin ehditään hankkia sijainen.

Tyytyväinen työntekijä on myös työnantajan etu

Vapaata koiranpennun vuoksi, miksi ihmeessä? Lambergilla on selkeä näkemys siitä, miksi pentuvapaan kaltaisen edun tarjoamisesta hyötyy myös työnantaja.

– Tämä on yksi pieni ele, jolla voidaan sitouttaa ihmisiä. Me arvostamme työntekijöitämme, ja heidän tyytyväisyytensä on meille tärkeää. Tyytyväiset työntekijät tuottavat tyytyväisiä asiakkaita. Loppujen lopuksi kaikki siis hyötyvät, Lamberg sanoo.

Mustissa ja Mirrissä pentuvapaan saavat niin koiran- kuin kissanpentujenkin omistajat. 

Suhtautuminen koiriin muuttunut

Musti ja Mirri on tiettävästi ensimmäinen suomalainen yritys, jossa on palkallinen pentuvapaa. Vaikka etu on työelämässä harvinainen, sille vaikuttaisi riittävän kannatusta. Reilu kolmannes suomalaisista haluaisi lemmikin omistajille pentuvapaan, selviää koiranruokavalmistaja Edgard & Cooperin hiljattain teettämästä kyselystä. 

Tulos ei yllätä, sillä koirien omistaminen on suositumpaa kuin koskaan. Kennelliiton mukaan koiria rekisteröitiin Suomessa viime vuonna 45 748. Samana vuonna Suomessa syntyi vain hieman enemmän lapsia, Tilastokeskus kirjasi vuodelle 47 577 vauvaa.

Myös suhtautuminen lemmikin omistamiseen on muuttunut. Yhä useammalle koira on kuin perheenjäsen, ja koiran omistamiseen suhtaudutaan kuin vanhemmuuteen – koirasta halutaan pitää hyvää huolta. Samaa sanoo myös Lamberg, ja hänen mielestään se on yksi hyvä perustelu pentuvapaaseen.

– Ensimmäiset päivät ovat pennulle tärkeitä vähän samalla tavalla kuin ne ovat vauvoille. On tärkeää, että pentu leimautuu perheeseen ja tottuu uuteen ympäristöön. Sille on tärkeää luoda turvalliset olot, Lamberg sanoo.

Kannatatko sinä pentuvapaata? Äänestä jutun lopussa!

Lemmikin tulo perheeseen aiheuttaa suuria tunteita, mutta niin myös siitä luopuminen. Lemmikin kuolema voi tuntua samalta kuin ihmisen menetyksestä johtuvat tuska. Lue lisää aikaisemmasta jutustamme:

Kysely

Kannatatko sitä, että lemmikin omistajat saisivat parin päivän pentuvapaan?

Kyllä.
Kyllä.
93.2%
En.
En.
6.7%
Ääniä yhteensä: 812
Sisältö jatkuu mainoksen alla