Antropologi David Graeberin mukaan monet paskaduunit ovat toimisto-, hallinto- ja johtotehtäviä. Me Naisten kysely vahvisti saman.

Esittelimme taannoin uudenlaisen määritelmän paskaduunista. Sen mukaan paskaduuni on työ, jonka tekijän mukaan kyseistä työtä ei tarvitsisi olla olemassa laisinkaan. Ratkaiseva tekijä on siis työn kokeminen merkitykselliseksi. Antropologi David Graeberin mukaan monet paskaduunit ovat toimisto-, hallinto- ja johtotehtäviä.

 

Kysyimme myös teiltä lukijoilta, oletteko tyytyväisiä työssänne. Näissä ammateissa työskentelevät kokivat duuninsa erityisen epäkiitolliseksi.

1. Esimies- ja johtamistehtävät

”Olin esimiestehtävissä IT-alalla, kunnes irtisanoin itseni sotemuutosten takia. Kukaan ei enää tiennyt mitään, ja minut oli poltettu täysin loppuun 15 vuoden aikana. Esimiehenä näki, että millään ei ole oikein väliä. Rahaa liikkuu hirveästi ja tekijät pelaavat pasianssia, tupakkatauot kestää, kahvihetket kestää, ruokatunnit kestää, vessakäynnit kestää ja töissä jutellaan muista kuin työasioista aivan liikaa. Kahdeksan tunnin työpäivässä noin tunti on aktiivista työaikaa.” 

”Olen yksikön pomona pk-yrityksessä. Töissä on jatkuva häslinki päivittäin vaihtuvista prioriteeteista johtuen. Jokainen selviäisi vähemmälläkin.” 

2. Toimistoapulainen

”Koulutustani vastaavaa työtä ei tämänhetkisellä asuinpaikkakunnallani ole tarjolla. Toimistossa tekemääni työtä voisi ihan yhtä hyvin tehdä vaikka opiskelija osa-aikaisena. Itselleni se on pakkopullaa, mutta onneksi voin määrätä työaikani itse.” 

3. Suoramarkkinointi

”Teen työkseni myymälä- ja suoramarkkinointia. Teemme töissä roskaa, jolla yritetään myydä ihmisille lisää roskaa.” 

4. Palveluneuvoja

”Haistattelevat ihmiset, jotka eivät ymmärrä, että ihmisiä ollaan molemmat. Usein vielä mokaavat itse, mutta syy kääntyy asiakaspalvelijan niskaan. Eivät he ilman meitä kuitenkaan saisi asioita selväksi, joten vähän kunnioitusta.” 

5. Palkanlaskija

”Työtä ei arvosteta. Psyykkisesti raskasta tietyissä työpaikoissa. Kukaan ei kiitä hyvin tehdystä työstä, mutta virheistä nousee paskamyrsky.” 

”Arvostuksenpuute, erityisesti työnantajan suunnasta.” 

6. Vakuutusyhtiön korvauskäsittelijä

”Asiakkaat. Kohtuuttomat vaateet, uhriutuminen, maalaisjärjen puuttuminen, oma-aloitteisuuden puuttuminen.” 

”Minua ei arvosteta, palkka on huonoa, asiakkaat valittavat, vaikka eivät ymmärrä millaista työskentely päiväkodissa on.”

7. Lastenhoitaja 

”Itse koin tekeväni arvokasta työtä, mutta muut ihmiset eivät arvosta. Pitävät työtäni paskaduunina, jota voi tehdä kuka vaan. Siksi oman työn merkityksellisyys on muuttunut huonommaksi. Kävin koulun, jotta voin tehdä tätä. Minua ei kuitenkaan arvosteta, palkka on huonoa, asiakkaat valittavat, vaikka eivät ymmärrä millaista työskentely päiväkodissa on. Ei taukoja, ja lapsia on liikaa ryhmissä, kuormitus on kova.” 

8. Sairaanhoitaja

”Olen sairaanhoitaja. Ala-arvoisen mitätön korvaus valtavasta vastuusta.” 

9. Taksikuski

”Teen 12 tunnin työvuoroja, jotka painetaan ensimmäisestä minuutista viimeiseen paria vartin paussia ja autonpesua lukuunottamatta urakalla.  Autonpesu lasketaan pitkäksi paussiksi, joka muilla työntekijöillä menee syödessä lounasetelillä kivassa sisätilassa. Itse juon huoltoaseman kahvin ja taas liikkeelle. Asiakkaat valittavat hintoja, eivätkä tajua, että painan yö- ja päivävuoroja sekaisin saaden nettona todella heikkoa palkkaa. Ai, minkä verran? Enemmän kuin siivooja, mutta aivan liian vähän ottaen huomioon tuo kaiken luettelemani.” 

  Näyttelijä Antti Holma paljastaa yksityiskohtia taloudenpidostaan uudessa rahaoppaassa Kaikki rahasta.

  Näyttelijä Antti Holma oppi taloudellisuutta uransa alkuaikoina, kun tienestit olivat epäsäännöllisiä. Jossain kuussa palkkaa saattoi tulla 4000 euroa, minkä Antti pisti välittömästi sileäksi. Seuraavassa kuussa tilille tuli vain 120 euroa.

  – Kun rahaa ei ollut enkä tiennyt, koska sitä tulee, pääni ympärillä oli koko ajan vanne, joka kiristi valtavasti. Tästä ajasta opin, ettei pidä katsoa, paljonko nyt on tilillä vaan miettiä, paljonko sinne on tulossa, Holma muistelee Julia Thurénin tuoreessa talousraamatussa Kaikki rahasta (Gummerus).

  Thurén on haastatellut talousoppaaseen muitakin tunnettuja suomalaisia: raha-asioistaan avautuvat muiden muassa Vappu Pimiä, Iina Kuustonen, Maria Veitola ja Hjallis Harkimo.

  Antti Holma kertoo kirjassa, kuinka hän on opetellut suunnittelemaan rahankäyttöä pitkällä tähtäimellä.

  – En ole tarjoushaukka, mutta olen hirveän iloinen, jos saan jotain halvemmalla. Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla. Ajattelen pikkuporvarillisesti, että taksiin pitää olla aina rahaa, Holma kertoo.

  ”Omistan kaikki kanta-asiakaskortit, koska minua harmittaa valtavasti, jos olisin saanut jonkun tuotteen kortin avulla kolme euroa halvemmalla.”

  Holma mainitsee jemmaavansa rahaa säästötilille ja vakuutussäästötilille, johon hän laittoi könttäsumman myydessään asuntonsa. Lisäksi hänellä on vielä yksi sijoitusasunto Suomessa.

  Lontoossa asuvalla näyttelijällä kuluu arjessa rahaa vähänlaisesti: huoneen vuokra on edullinen, eikä ruokalaskuun mene kuin joitakin kymppejä viikossa.

  – Sen sijaan törsään tyhmiin juttuihin, kuten lentoluokan korottamiseen turistiluokasta bisnesluokkaan tai vaikka hienoon laukkuun. Jos haluan jotain isompaa, vaikkapa digijärkkärin, säästän siivun seuraavasta kolmesta palkkiosta, minkä jälkeen teen ostoksen, Holma kertoo kirjassa.

  Viime vuonna Holma kertoi bisnesluokkaharrastuksestaan myös Me Naisille.

  – En ikinä säästä lennoissa, vaikka varmaan pitäisi oppia. Mutta mieluummin maksan, että voin marssia jonottamatta suoraan koneeseen ja pitää oman tilani, Holma perusteli.

  ”Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän.”

  Hän mainitsi tuolloin myös katuvansa, ettei aikanaan ottanut enempää opintolainaa, vaan teki kaikki loma-ajat töitä tunnollisesti töitä ravintola-alalla ja matkusteli tosi vähän.

  – Olisin ihan hyvin voinut lainata rahaa ja elää enemmän. Nuoruus on niin kertaluonteinen asia, ettei sitä olisi kannattanut kuluttaa baaritöihin.

  Taannoin Antti Holma paljasti Facebookissa myös kurinalaisen vaatefilosofiansa, johon kuuluu iso läjä pelkästään mustia sukkia. Holma kertoi heittävänsä vuosittain kaikki sukkansa roskiin ja ostavansa tilalle uudet.

  – Jos joskus löydän parittoman sukan, vien sen välittömästi ulos talosta, ulkoroskikseen. Näin se ei pääse levittämään entropiaansa jo valmiiksi sotkuiseen elämääni, Antti selitti.

  – Luonto ei ehkä kiitä, mutta toisaalta en tee lapsia tähän lohduttomaan väestöräjähdykseen luonnonvaroja kuluttamaan, joten tasoissa ollaan, saatana.

  Nykyään Saara Helkala on freelancer-graafikko ja tekee töitä Suomeen Lissabonista käsin. Hän elää huomattavasti pienemmällä budjetilla kuin Suomessa.

  Vähän yli kolmekymppisenä Saara Helkala, 38, irtisanottiin kultaisen kädenpuristuksen kera mainostoimiston graafikon paikalta. Hän sai pian uusia töitä, mutta tilille jäi mukava pesämuna, joka innosti Helkalaa säästämään lisää.

  – Säästin nelisen vuotta ilman tarkempaa suunnitelmaa. Haaveilin, että olisi kiva tehdä irtiotto, mennä vaikka yksin Nepaliin vuorelle istumaan.

  Saara ei kuitenkaan päätynyt Aasiaan, sillä eräällä lomareissulla Lissabonissa hän rakastui kaupunkiin päättömästi. Hän oli haaveillut myös maisteritutkinnon suorittamisesta, ja kaupungista löytyi mielenkiintoinen designin ja visuaalisen kulttuurin yliopisto-ohjelma. Saara päätti ottaa hyväpalkkaisesta vakityöstään kahden vuoden opintovapaan. Päätöksen jälkeen hän rupesi säästämään toden teolla.

  – Sitä ennen olin ollut ostokoukussa. Kun näin jotain kaunista, halusin sen heti itselleni.

  Oli motivoivaa olla shoppailulakossa ja elää puoli vuotta linssikeitolla, kun tiesi, että säästöillä voisi ostaa Portugalissa mielenrauhaa. Ennen lähtöpäivää koossa oli kymppitonni. Suomesta saatu 480 euron opintotuki kului lähes kokonaan kuukausittaiseen koulumaksuun, ja Saara eli Lissabonissa säästöillään. Toiseksi opiskeluvuodeksi hän sai stipendin, joka kattoi koko koulumaksun.

  Kaksi vuotta kuluivat nopeasti, ja Saara nautti elämästään. Päätös irtisanoutua töistä ja jäädä Lissaboniin lopullisesti oli vaikea mutta oikea. Nykyään Saara on freelancer-graafikko ja tekee töitä Suomeen Lissabonista käsin. Hän elää huomattavasti pienemmällä budjetilla kuin Suomessa.

  – Harkitsen kaikkia hankintoja pitkään. Elin esimerkiksi puoli vuotta ilman sänkyä, pelkällä patjalla.

  Saaralla ei ole myöskään silitysrautaa tai monia muita asioita, jotka Suomen-kodissa olivat tärkeitä. Ylipäänsä hän on tullut siihen tulokseen, että kodin ei tarvitse olla täydellinen. Suomessa käydessään hän huomasi ajattelutapansa muuttuneen lopullisesti.

  ”Totta kai kauniit esineet ovat edelleen ihania, mutta nyt minun ei tarvitse omistaa niitä.”

  – Eräs ystäväni oli ostanut 90 euron design-herätyskellon. Olin aivan pöyristynyt! Ja samalla tajusin, että kolme vuotta sitten olisin voinut tehdä ihan samoin.

  Tavaroiden sijaan Saara sijoittaa vapauteen. Kun jättää jotakin ostamatta, ei ole pakko puurtaa pitkää päivää.

  – Totta kai kauniit esineet ovat edelleen ihania, mutta nyt minun ei tarvitse omistaa niitä.

  Toisaalta Saara on myös oppinut sen, että mikään päätös ei ole lopullinen. Voi olla, että jonain päivänä hän vielä muuttaa Suomeen ja hankkii sen design-herätyskellon.