Tanssinopettajana työskentelevällä Sonja Vänskällä on kolme lasta, joista nuorin on yksivuotias Adelia. Kuva: Johanna Kokkola
Tanssinopettajana työskentelevällä Sonja Vänskällä on kolme lasta, joista nuorin on yksivuotias Adelia. Kuva: Johanna Kokkola

Kolmen lapsen äiti Sonja Vänskä asuu perheineen Joensuussa uudehkossa tilavassa rivitaloasunnossa. Hän on tyytyväinen 2600 euron palkkaansa.

Koti on Sonja Vänskälle, 34, yksi niistä asioista, joissa hän ei pihistele. Kolmen lapsen äiti asuu perheensä kanssa Joensuussa uudehkossa, yli sadan neliön rivitaloasunnossa. 8-, 6- ja 1-vuotiailla lapsilla on omat huoneet, ja olohuoneen ikkunasta avautuu järvimaisema. Matkaa keskustaan on neljä kilometriä.

Asuinalue on suosittu. Alueella asuu paljon hyvätuloisia, mutta myös Sonja, joka tienaa työstään tanssinopettajana noin 2 600 euroa kuussa. Se oli Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan suomalaisten yleisin kokonaisansio viime vuonna. Esimerkiksi monet sairaanhoitajat, kuorma-autonkuljettajat sekä pankkitoimihenkilöt kuuluvat 2 600–2 699 euron ansioluokkaan.

Sonja on tyytyväinen palkkaansa. Tili riittää kaikkeen välttämättömään, ja useimpina kuukausina siitä jää vähän säästöön. Hän ei koe joutuvansa rahan takia tinkimään mistään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sonjan mielestä kyse on paljolti valinnoista, joita aikuinen ihminen pystyy tekemään. Sen taidon Sonja haluaa opettaa myös lapsilleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Luulen, että jos tienaisin enemmän, raha menisi vain mystisesti kaikkeen turhaan.”

– Saatan välillä sanoa lapsille, että nyt meillä on 23 euroa jäljellä ruokabudjetista. Pitää valita, ostetaanko ruokaa loppukuuksi vai ostetaanko sipsipussi, jonka te haluaisitte?

Ihanteellinen palkka on Sonjan mielestä sellainen, että normaali ihminen pystyy kattamaan sillä perustarpeensa ja vähän ylimääräistä.

– Sen jälkeen en näe, että raha lisäisi onnea. Luulen, että jos tienaisin enemmän, raha menisi vain mystisesti kaikkeen turhaan.

Asumisesta ja ruuasta ei pihistellä

Asumiseen satsaaminen on Sonjalta ja hänen mieheltään harkittu päätös. Pariskunta on alusta asti pyrkinyt ostamaan uusia asuntoja, koska remontoiminen ei kuulu kummankaan intohimoihin. He ovat myös järkeilleet, että ostamalla uutta välttyy yllättäviltä kuluilta, kuten kymppitonnien putkiremontilta.

Nykyisestä kodista on asuntolainaa noin kaksi kolmasosaa asunnon arvosta. Asumiskustannukset lainanlyhennyksineen ovat 1 500 euroa kuussa. Ne ja muut yhteiset kulut, kuten ruokaostokset, vakuutusmaksut ja lasten lääkkeet, Sonja haluaa maksaa miehensä kanssa suurin piirtein puoliksi, vaikka puoliso tienaa enemmän.

– Lähtökohtanamme on ollut, että elämäntyyli mitoitetaan sen mukaan, että pakolliset kulut on mahdollista jakaa suurin piirtein tasan. Koen kuitenkin, että meillä on yhteiset rahat. Jos toinen tienaa enemmän, rahaa jää johonkin ekstraan, Sonja kuvailee.

Perheen rahatilanne on hieman muuttunut kahden vanhemman lapsen aloitettua koulun. Aiemmin lapsilisät menivät päivähoitomaksuihin, jotka olivat yli 500 euroa kuussa. Nyt osa lapsilisistä menee säästöön.

Sonjalle jää pakollisten menojen jälkeen palkastaan noin 600 euroa muuhun käyttöön, kuten harrastusmaksuihin. Useampina kuukausina siitä jää 100–200 euroa säästöön, sillä Sonja on vähentänyt vuosi vuodelta omaa kuluttamistaan. Hän mieluummin lainaa ja kierrättää kuin ostaa uutta.

– Nauroin juuri miehelleni, että selaan monta kertaa viikossa nettikauppojen sivuja. Sitten järki tulee vastaan, ja poistan tuotteet ostoskorista yksi kerrallaan. En jätä ostamatta siksi, etten raaskisi. En vain halua meille yhtään lisää tavaraa, sillä tavarapaljous ahdistaa minua.

Itsensä sijaan Sonja käyttää mielellään rahaa kotona valmistettuun, hyvään ruokaan ja perheen yhteisiin elämyksiin. Tällä hetkellä perhe suunnittelee ulkomaanmatkaa ensi kevääksi. Jokaiselle lapselle on hankittu myös kunnolliset pyörät ja varusteet, jotta retkeilystä nauttiva perhe pystyy ulkoilemaan säällä kuin säällä.

– Olemme mieheni kanssa sitä mieltä, että hyvä ja toimiva arki on kaikkein parasta, Sonja arvottaa.

Tärkeimpiä asioita ei saa rahalla

Sonjalla on säästössä tilillä ja rahastoissa muutamia tuhansia euroja. Lisäksi perheellä on yhteisiä säästöjä muutaman palkan verran yllättävien tilanteiden varalle.

– Välillä mietin, pitäisikö minun säästää määrätietoisemmin. Toisaalta en tavoittele taloudellista riippumattomuutta tai sitä, että voisin jäädä työelämästä pois. Jos rahalla voi saada elämyksiä, mieluummin käytän sen niihin.

Säästöjen ansiosta Sonja on myös pystynyt olemaan kotona pidempään ja tekemään osittaista työviikkoa lasten ollessa pieniä. Tällä hetkellä hän on tanssinopettajan työstään opintovapaalla ja opiskelee ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Reilun vuoden ikäinen kuopus on hänen kanssaan kotona.

Opinnoista huolimatta Sonja ei haaveile ainakaan tällä hetkellä ylennyksistä. Hänelle tutkinto merkitsee ennen kaikkea tulevaisuuteen varautumista ja oman ammattitaidon kehittämistä.

– Mitä enemmän työstä saa rahaa, sitä enemmän se usein vaatii. En ole tässä elämäntilanteessa valmis antamaan työlle hirveästi enempää kuin tällä hetkellä annan, koska se on perheeltä pois. Terveyttä, lapsia tai hyvää parisuhdetta ei voi ostaa rahalla, ja ne ovat kuitenkin tärkeimmät asiat elämässäni.

PiP

Joo, hyvin pärjää pienellä palkalla kun on puoliso, jonka kanssa jakaa menot ja on terve. Tällaista lässytystä kuinka jää säästöön on huvittavaa lukea, kun on yksineläjä, asuu vuokra-asunnossa ja on useita sairauksia. Raha ei millään riitä asumiseen, lääkkeisiin ja ruokaan - eikä ole mistä tinkiä. Kiitos näistä "vinkeistä".

Sisältö jatkuu mainoksen alla