Velkojen saaminen takaisin on vaikeaa, jos ystävällä ei ole halukkuutta maksaa. Kuva: Emilia Kangasluoma / Sanoma-arkisto
Velkojen saaminen takaisin on vaikeaa, jos ystävällä ei ole halukkuutta maksaa. Kuva: Emilia Kangasluoma / Sanoma-arkisto

Jos poppaskonstit velkojen perimiseen eivät auta, velkaneuvoja kehottaa viemään asian rohkeasti käräjille.

Keräsimme hiljattain Me Naisten lukijoiden kokemuksia siitä, kannattaako ystävälle lainata rahaa. Ei muuten kannata! Kyselyyn vastasi nimittäin jopa 419 lukijaa, joista moni kertoi jääneensä nuolemaan näppejä – usein rahat jäivät pysyvästi ystävän taskuun.

Jo muutaman kympin maksamattomasta lainasta voi tulla huijattu olo. Onko mitään tehtävissä, jos lainat ovat jääneet roikkumaan eikä ystävällä ole aikomustakaan maksaa takaisin?

Me Naisten lukija Seija kertoo lainaavansa vain sen summan, jonka on myös valmis menettämään. Ja se, joka ei maksa takaisin, on sen jälkeen vain tuttava.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuosien varrella Seija on löytänyt hyväksi todetun keinon saada rahansa takaisin, mikäli ystävä ei ole maksanut lainaansa vapaaehtoisesti:

– Osan rahoista sain niin, että menin kulloisenkin ihmisen luokse tilanteessa, jossa on muitakin ihmisiä kuulemassa, ja kysyin, että joko olisi rahaa maksaa laina takaisin, Seija kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kummasti sivusta seuraajien läsnäolo auttaa asiaan. Yleensä rahaa löytyi, vaikka muuten olisi ehkä sanonut, että voi kun ei nyt oikein voi.

Usein rahaongelmiin ja rahan lainaamiseen liittyy häpeää. Seijan mielestä ystävän maksuaikeita voi yrittää tökkiä kepillä sosiaalisen paineen avulla eli utelemalla rahoista äänekkäästi. Jos poppaskonstit ei auta, asiantuntija neuvoo viemään asian rohkeasti käräjille.

Veloista eroon -talousneuvonnan velkasovittelija Satu Mäkelä sanoo, että rahojen hakeminen oikeuden kautta kannattaa, jos tietää ystävän olevan työssäkäyvä sekä maksukykyinen. Asiasta kannattaa olla kuitenkin kirjallinen todiste, kuten viestiketju, sillä suullista sopimusta on vaikea todistaa.

– Kun postiluukusta kilahtaa haastehakemus, yleensä ihminen säikähtää ja maksaa velan itse pois, Mäkelä sanoo.

Tilanne on toinen, jos ystävä onkin maksukyvytön: oikeusreissun kulut voivat jäädä itselle maksettavaksi, ja velka jää saamatta.

Master Of Lagers

Vain luuserit pitävät luuseriverkostossaan ihmisiä jotka pummaavat "ystäviltään" rahaa ilman aikomusta maksaa takaisin. Mitä nopeammin kyseisistä kavereista pääsee eroon sen parempi. Nuoruudessani kaikki tuttavat jotka kyseistä touhua harrastivat ovat nykyään työttömiä, kiinteistövälittäjiä tai automyyjiä.

Vierailija

Onko tämä lainaaminen ja lainojen maksamatta jättäminen joku oikea ongelma suurimmanosan ystäväporukassa??

Menaiset on tästä nyt tovin kirjoitellut. Ei ole tullut elämässä vastaan. Pikemminkin olen pariinkin kertaan joutunut ihmisiä hätyyttämään kun haluaisin maksaa osani vaikka yhteisesti sovitusta matkasta mutta ystävillä kestää antaa summia/tilinumeroitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla