Esimerkkiviikolla Satu kulutti 1 175,58 euroa. Kuvat: Shutterstock ja Sadun oma kotialbumi
Esimerkkiviikolla Satu kulutti 1 175,58 euroa. Kuvat: Shutterstock ja Sadun oma kotialbumi

Joensuulainen Satu Tuovinen sanoo käyttävänsä kosmetiikkaan turhankin paljon rahaa. Tällä esimerkkiviikolla siihen meni yli 50 euroa.

Miten iso vuokra? Entäpä kosmetiikkaostokset ja ruoka?

Mihin kaikkeen kirjanpitäjä Satu Tuovinen, 26, kuluttaa rahansa?

Katsotaan hänen viikkoonsa:

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maanantai

 • Ruokaostokset 18,97 euroa

”Ostin tänään kaupasta salaatinlisukkeita ja kaapista puuttuneita tarvikkeita smoothieta varten. Käyn yleensä S-ryhmän kaupoissa, mutta jos jostain muualta saa jotain halvemmalla tai jotain tiettyä tuotetta, niin sen haen sitten sieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teen kaikki ruuat lähes poikkeuksetta itse. Välillä saatan hakea jotain valmista, esimerkiksi sushia. Tällä hetkellä teen etätöitä kotoa käsin eli syön kaikki päivän ateriat kotonani. Mutta jos olisin taas toimistolla, niin pakkaisin omat eväät mukaan.”

Tiistai

 • Laskiaispulla 2 euroa
 • Vuokra 780 euroa
 • Muut laskut 112,02 euroa

Yhteensä 894,02 euroa

”Kävin hakemassa läheisestä leipomosta laskiaispullat, jotka hankin ylijäämäruokaa myyvän Resq Clubin kautta.

Tiistaina tuli palkka, joten maksuun meni vuokra ja kaksi yhteensä reilun sadan euron laskua, puhelinlasku ja ylijäämäruokaa verkossa myyvän Matsmartin lasku. Vuokrasta ja vedestä maksan kuukausittain 780 euroa.

Tienaan nettona noin 1 900 euroa kuukaudessa. Laitan kuukausittain säästöön siitä vähintään 400 euroa. Olen kyennyt säästämään tuon summan nyt vuoden ajan, kun sen verran jää lähes poikkeuksetta ylimääräistä joka kuukausi. Oma asunto on tietenkin haaveenani, mutta sen aika ei ole vielä.”

Keskiviikko

 • Kosmetiikkaostokset 51,90 euroa

”Kävin hakemassa kasvovoiteet Sokokselta, kun edelliset olivat jo loppuneet.

Minulla menee keskimäärin 100 euroa kosmetiikkatuotteisiin kuukaudessa. Summaan kuuluvat muun muassa ihon ja hiusten hoitotuotteet sekä meikit. Meikeissä ja kasvojen hoidossa suosin Lumenea ja hiusten hoitoon käytän Olaplexiä.

Perustuotteita ihonhoidossani ovat kosteusvoiteet, puhdistusaineet erikseen meikille ja epäpuhtauksille, kuorintavoide sekä kasvovesi. Kasvoilleni käytän päivä- ja yövoiteita, kosteusseerumia, silmänympärysvoidetta ja huulirasvaa sekä muulle vartalolle paria eri peruskosteusvoidetta.

Kulutan kosmetiikkaan ehkä turhankin paljon rahaa, mutten halua tinkiä ihonhoidosta. Tykkään myös laittautua kunnolla ennen kuin lähden ulos.”

Torstai

 • Ruokaostokset 6,38 euroa
 • Bookbeat 16,90 euroa

Yhteensä 23,28 euroa

”Hain kaupasta maitoa sekä kaksi Frezza-kahvijuomaa herkuttelua varten. Täysmaito meni karjalanpiirakoihin, joita tein ja vien viikonloppuna vanhemmilleni.

Tililtäni velottui myös automaattisesti Bookbeatin kuukausimaksu 16,90 euroa.”

Perjantai

 • Ruokaostokset 10,57 euroa
 • Junaliput 82 euroa
 • Treffi-illallinen 50 euroa
 • Illallisen jälkeiset juomat 14,60 euroa

Yhteensä 157,17 euroa

”Ostin junaliput viikonlopuksi vanhempieni luo Vantaalle ja takaisin. En omista autoa, joten kuljen pidemmät matkat joko bussilla tai junalla.

Kävin myös hakemassa kaupasta vielä vanhemmille vietäväksi lihakukon sekä itselleni pientä evästä junamatkaa varten.

Illalla oli treffit, ja kävimme paikallisessa Local Bistro -ravintolassa syömässä. Pääruokana söin nautaa, ankanmaksaa ja tryffeliä. Jälkiruuaksi nautin vadelmasorbettia. Join myös lasillisen viiniä ruokailun yhteydessä. Molemmat maksoivat omat ateriansa, mutta tästä ei ole kuittia. Illallinen maksoi minulle 50 euroa. Sen päälle ostin meille juomat.”

Lauantai

 • Ei ostoksia

”Nähtiin pitkästä aikaa vanhempien ja isoveljien kanssa sekä vaihdettiin kuulumisia. Äiti oli tehnyt perinteisesti itse jauhelihapizzaa, joten söimme sitä ja tekemiäni karjalanpiirakoita.”

Sunnuntai

 • Ruokaostokset 30,24 euroa

”Kävin ostamassa tulevan viikon salaattitarpeet sekä puuttuvia aineita lämmintä ruokaa varten. Jouduin poikkeuksellisesti ostamaan lihapaketin kaupasta, sillä pakastimessa ei ollut enää jäljellä mitään ja seuraava Eggspress-tilauspäivä on vasta tulevalla viikolla.”

Viikon kulut olivat yhteensä 1 175,58 euroa. Ravintoon meni 132,76 euroa, josta treffi-illallinen haukkasi 64,60 euroa ja ruokatuliainen 5,17 euroa.

Mitä ajatuksia viikko herätti?

”Kulunut viikkoni oli sinänsä poikkeuksellinen, että palkka tuli ja maksuun meni kiinteitä kuukausittaisia kuluja. Lisäksi tein reissun vanhempieni luokse Vantaalle, mistä tuli ekstrakuluja.

Ruokaan minulla kuluu suhteellisen paljon rahaa, sillä syön viisi ateriaa päivässä ja treenaan aktiivisesti. Hävikkiä tulee hyvin harvoin. En ole koskaan laskenut, paljonko rahaa ruokaan menee kuukaudessa, mutta arvioisin summan olevan 150–250 euroa riippuen siitä, kuinka paljon minun täytyy täyttää varastojani.

Olen yrittänyt minimoida ruokakaupassa käynnit. Esimerkiksi lihat, jauhot ja kananmunat sekä saatavuuden mukaan pakastemarjat ostan kerran kuukaudessa paikalliselta Eggspress-yrittäjältä. Siihen menee keskimäärin 100 euroa kuukaudessa.

Sen lisäksi hyödynnän kuivaelintarvikkeiden hankinnassa Fiksuruoka.fi:tä ja Matsmartia. Rakennan näiden hankintojen ympärille kuukauden ruokani. Teen yleensä kerralla noin viikoksi ruokaa, yhden lämpimän ruuan lounaiksi ja salaatin päivällisiksi.”

Näin Satu syö – yhden arkipäivän ruokapäiväkirja

 1. ”Aamupalaksi syön yleensä kaurapuuroa, johon lisään chian siemeniä, marjoja ja raejuustoa.”
 2. ”Lounaaksi on jokin lämmin ateria, esimerkiksi tänään oli uunifetapastaa possunsuikaleilla.”
 3. ”Välipalana on maustamatonta jugurttia ja mysliä.”
 4. ”Päivälliseksi on jokin salaatti, johon lisään esimerkiksi fetaa tai raejuustoa sekä mahdollisesti kanaa.”
 5. ”Illalliseksi teen usein hedelmäsmoothien.”

Maanantain ruokaostokset 18,97 euroa.
Maanantain ruokaostokset 18,97 euroa.

Tiistainen laskiaispulla 2 euroa.
Tiistainen laskiaispulla 2 euroa.
Keskiviikon kosmetiikkaostokset 51,90 euroa.
Keskiviikon kosmetiikkaostokset 51,90 euroa.

Torstain ruokaostokset 6,38 euroa.
Torstain ruokaostokset 6,38 euroa.

Perjantain ruokaostokset 10,57 euroa. Sisältää lauantain tuliaisen sekä välipalat matkalle.
Perjantain ruokaostokset 10,57 euroa. Sisältää lauantain tuliaisen sekä välipalat matkalle.
Treffi-illan drinksut: 14,60 euroa.
Treffi-illan drinksut: 14,60 euroa.

Junalippu 41 euroa.
Junalippu 41 euroa.
Junalippu 41 euroa.
Junalippu 41 euroa.

Sunnuntain ruokaostokset 30,24 euroa.
Sunnuntain ruokaostokset 30,24 euroa.

Viikko kukkarossa

Tässä sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat kulutuksestaan. Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen?

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com.

"Eihän kukaan tienaa alle 2000€"

Eihän tuossa ole mitään ihmeellistä kun palkka 1900€ on nettona. Kertokaa miten vastaavasta bruttopalkasta säästetään vastaava summa

Sisältö jatkuu mainoksen alla