”Välillä tunnen huonoa omaatuntoa, kun työ ja vapaa-aika sekoittuvat", Sara sanoo.
”Välillä tunnen huonoa omaatuntoa, kun työ ja vapaa-aika sekoittuvat", Sara sanoo.

Kahdeksan vuotta sitten Sara Sieppi työskenteli Lidlin kassalla. Nyt hän saa elantonsa somesta. Julkinen työ on kuitenkin rikkonut ystävyyssuhteita.

Miten olet taas reissussa? Kuka mies sen maksaa – entä sun kaikki merkkilaukut? Milloin menet oikeisiin töihin?

Tällaisiin kysymyksiin Sara Sieppi, 28, törmää jatkuvasti Instagram-tilillään. 170 000 seuraajallaan hän on yksi Suomen seuratuimmista somejulkkiksista. Kysymykset tuntuvat Sarasta välillä loukkaavilta, eikä hän siksi vastaa niihin enää.

– Olen huomannut, että edelleen löytyy paljon ihmisiä, jotka eivät pidä sometyötä oikeana työnä, Sara sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän kuuluu Suomessa pieneen ryhmään ihmisiä, jotka elävät sosiaalisesta mediasta ansaitsemillaan tulolla. Viime vuonna Sara saavutti työllään kymmenientuhansien tienestit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Äitini oli aikanaan huolissaan, kun en lähtenyt opiskelemaan lukion jälkeen. Missivuoden päätyttyä suoritin meikkaajan tutkinnon ja tein jonkin verran meikki­keikkoja messu-, pr- ja juontotöiden ohella. Huomasin kuitenkin muutama vuosi sitten, että pystyn elättämään itseni someyhteistöillä, eikä minulla ollut enää juuri aikaakaan muihin töihin, Sara kertoo.

Postaukset eivät kuitenkaan synny itsestään. Vastikään Sara matkusti Göteborgiin. Siellä hän kuvasi itse suunnittelemansa vaatemalliston, jota markkinoi myöhemmin Instagramissa. Eri yritysten kanssa sovittuja yhteistyökuvia on napattu myös Saran synnyinkaupungissa Torniossa.

– Tuntien kuvaussessiot, sähköpostineuvottelut ja raportoinnit eivät näy seuraajille. En yleensä laske työhön käyttämääni aikaa. Eilen rakensin joulua kotiin koko päivän. Pääasiassa ihan omaksi ilokseni, mutta tiesin, että minulla on myöhemmin tulossa jouluun liittyviä kampanjoita ja kuvauksia kotona, joihin tarvitsen sopivan taustan.

Vielä kahdeksan vuotta sitten Sara teki vuorotyötä Lidlin kassalla Oulussa. Vaihteleviin työvuoroihin ja aikaisiin aamuihin Sara oli tottunut jo työskennellessään lukiokesinä paperitehtaalla ja leipomossa.

– Arvostan nykyisessä työssäni eniten vapautta ja sitä, että saan aikatauluttaa viikkoni itse. Olen aina tehnyt valintoja elämässä fiilispohjalta. Minusta on vapauttavaa, että en tiedä vielä tarkalleen, millaisia kampanjoita ja missä teen vaikka ensi helmikuussa. Toisaalta olen maksanut julkisuudesta myös kovan hinnan.

Uran alku

”Miksi missi istuu kassalla?”

”Kasvoin Torniossa pienessä Kaakamon kylässä nelilapsisessa perheessä. Äitini on suuhygienisti, isä painoalalla. Sain lapsena harrastaa ja toteuttaa itseäni, mutta yhteisiin ulkomaanreissuihin isossa perheessä ei ollut varaa. Matkustimme lomilla asuntoautolla ympäri Suomea.

Nuorena seurasin jonkin verran julkkiksia. Kun kemiläinen Miss Suomi Suvi Tiilikainen (o.s Miinala) kävi Kemissä, hain häneltä nimmarikortin. Muistan, että fiilistelin sitä erityisen paljon. Naapurin lasten kanssa leikimme missikilpailuja.

"Tärkeää on tehdä omantyylistä sisältöä eikä liikaa miettiä, onko tämä seuraajistani kiinostavaa. Muuten aitous katoaa."
"Tärkeää on tehdä omantyylistä sisältöä eikä liikaa miettiä, onko tämä seuraajistani kiinostavaa. Muuten aitous katoaa."

Lukion jälkeen en tiennyt, mitä haluaisin opiskella. Päädyin välivuoteen, muutin Ouluun ja menin töihin Lidliin. Missikilpailuihin hain, kun ajattelin niiden olevan hauska kokemus. En oikein edes tiennyt, mitä missi tekee. Sain ensimmäisenä perintöprinsessana jonkin verran juonto- ja messutöitä, mutta jatkoin myös Lidlin kassalla, jotta tulisin toimeen. Monet asiakkaat ihmettelivät, että miten sinä täällä istut, kun olet missi.

Kun Pia Pakarinen luopui kruunusta syksyllä 2011 ja minusta tuli Miss Suomi, elämäni muuttui käytännössä yhdessä yössä. Irtisanouduin Lidlistä ja muutin pikavauhtia Helsinkiin. Vakituisesta työstä irtisanoutuminen kauhistutti ensin. Stressasin, voinko tulla toimeen pelkillä keikkatöillä. Perustin toiminimen, jonka kautta jatkoin töitä vielä missivuoden jälkeenkin. Huomasin, että töistä stressaaminen oli lopulta turhaa. Aina riitti hommia. Jopa sen verran, että pääsin viimein matkustelemaan.”

Ystävyyssuhteet

”Julkisuus vaikutti ystävyyssuhteisiin”

”Sometyö ja julkisuus kietoutuvat toisiinsa. Jos lehdissä on ollut ikäviä otsikoita, kuulen niistä yleensä, kun joku kaveri soittaa tai äiti laittaa viestiä. Minulla on muutamia luottoystäviä, jotka tietävät minusta kaiken ja joille voin soittaa milloin vain. Aika usein käsittelen vastoinkäymiset kuitenkin itse.

Julkisuus on vaikuttanut myös ystävyyssuhteisiini. Kun muutin Helsinkiin, en tuntenut täältä ketään. Vähitellen minulle muodostui tänne ystäväpiiri. Lapsuudenystäviäni näin aina pohjoisessa käydessä, ja tapasimme Torniossa isommalla kaveriporukalla joululomilla. Vähitellen tapaamiset kuitenkin hiipuivat. Minusta myös alkoi tuntua, että meidän elämämme oli hyvin erilaista.

Viime talvena olin vielä lapsuudenkavereiden kanssa laskettelureissulla. Reissun aikana huomasin, että ajatusmaailmamme eivät enää kohdanneet, ja pienistä asioista tuli erimielisyyksiä. En esimerkiksi halua ottaa baarissa vastaan tuntemattomien ostamia juomia, mutta sanoin kavereilleni, että he voivat tehdä niin. Tykkään myös ulkona käydessä olla omassa porukassani enkä jutella koko iltaa tuntemattomien kanssa.

Lopulta pienet asiat eskaloituivat ja sanoin ystävilleni, että ehkä teidän on parempi jatkaa lomaa ilman minua. Poistuin paikalta ja seuraavana aamuna lähdin kotimatkalle. Emme ole olleet sen jälkeen yhteyksissä. Ehkä olimme olleet aivan liian vähän tekemisissä ja olimme kaikki muuttuneet.

En ole koskaan aikaisemmin tehnyt mitään vastaavaa kavereilleni, ja se tuntui pahalta. Julkisuus tai kertynyt elämänkokemus ovat opettanut myös ystävyyssuhteissa suoruutta. Koin, ettei minulla ollut muuta vaihtoehtoa.”

Somearki

”Olen somessa työmielessä”

”Kun minusta tuli missi, Instagram-julkkiksia ei ollut olemassakaan. Misseyden myötä elämääni alettiin seurata lehdistä, ja sain pikkuhiljaa kivasti seuraajia. Minulla ei ole ollut missään vaiheessa mitään isompaa somestrategiaa tai urasuunnitelmaa. Olen nostanut someen koko urani ajan samoja, minua kiinnostavia asioita. Tärkeää on tehdä omantyylistä sisältöä eikä liikaa miettiä, onko se seuraajistani kiinnostavaa. Muuten hommasta katoaa aitous. Nostan esiin kauneus-, ihonhoito, sisustus ja muotituotteita, joita tilaisin tai kokeilisin muutenkin. Ehkä juuri se on osaltaan tehnyt tilistäni niin suositun.

Alkuun sain postauksistani vastineeksi testaamiani tuotteita. Seurasin muutaman vuoden ajan, miten tunnetut henkilöt tienasivat somella Ruotsissa ja Jenkeissä. Kun Ruotsista alkoi viitisen vuotta sitten tulla yhteistyöehdotuksia, joissa tarjottiin rahaa postauksen vastineeksi, aloin pyytää palkkioita myös suomalaisilta yrityksiltä.

"Rentoudun kotitöitä tekemällä, ne ovat minulle silkkaa nautintoa."
"Rentoudun kotitöitä tekemällä, ne ovat minulle silkkaa nautintoa."

Nykyään teen töitä 5–10 tuntia, päivästä riippuen. Sähköposti- ja Instagram-viesteihin vastaamiseen menee joka päivä muutama tunti. Luen myös kaikki kuvieni kommentit. Minun on usein vaikea olla vastaamatta viesteihin heti, joten olen vähän koko ajan töissä. Myös seuraajilta saattaa tulla palautetta, jos en vastaa nopeasti.

Selaan lähes aina somea vain työmielessä. Otan kuvakaappauksia ideoista ja tallennan niitä puhelimeen.

Saan kuukaudessa noin 20 yhteistyötarjousta. Vaikka olen aika kiltti ihminen, olen myös hyvin suora. Jos minun on vaikea sanoa hintaani asiakkaalle heti, palaan asiaan usein sähköpostitse. Hinnan lisäksi sovitaan kuvista, postausmäärästä ja ajankohdasta. Osan kuvista ottaa ammattikuvaaja, jolle maksan korvauksen. Välillä otan kuvia itse. Myös äitini, kaverini ja entiset poikakaverit ovat joutuneet joskus kuvamaan.

Postauksen jälkeen kerron asiakkaalle, kuinka paljon olen ihmisiä tavoittanut. Viimeksi yhteistyökuvani tavoitti 350 000 ihmistä ja lisäksi Instagram-stoorieni näyttökerrat. Kun asiakas haluaa sopia uudesta työstä, tunnen onnistuneeni.”

Aikataulut

”Rentoudun pyykkäämällä”

”Minulla on aika vähän rutiineja, tykkään toimia fiilispohjalta. Joinakin aamuina nukun niin pitkään haluan. Joskus palaveri asiakkaan kanssa alkaa kello yhdeksän.

Tykkään tehdä töitä kotona omassa rauhassani. Välillä tosin tunnen huonoa omaatuntoa, kun työ ja vapaa-aika sekoittuvat jatkuvasti toisiinsa.

Rentoudun kotitöitä tekemällä, ne ovat minulle silkkaa nautintoa. Joskus päivä hujahtaa ohi, kun olen pessyt pyykkiä ja järjestellyt kaappeja. Muutin syksyllä Kallion 45 neliön yksiöstä isompaan vuokra-asuntoon keskustaan, kun halusin selkeyttää arkeani. Yksiössä elämä alkoi kiertää kehää. Tein töitä sohvalla ja siirryin viereen sänkyyn nukkumaan. Nyt minulla on oma makuuhuone, ja työt jäävät olohuoneeseen.

Sara muutti syksyllä uuteen vuokra-asuntoon Helsingin keskustaan. Kuva Saran Instagramista.
Sara muutti syksyllä uuteen vuokra-asuntoon Helsingin keskustaan. Kuva Saran Instagramista.

En ole yhtään aikatauluttaja enkä kovin hyvä organisoimaan kalenteria. Yleensä revin kalentereistani menneiden viikkojen sivut irti. Merkitsen kalentereihin työt, mutta en esimerkiksi suunnittele liikuntaani etukäteen. Käyn juoksulenkeillä ja salilla fiilispohjalta. Välillä viikko on mennyt, ja huomaan, että en ole urheillut yhtään.

Joskus minun on vaikea rentoutua. Kärsin selittämättömistä pääkivuista, ja olen yrittänyt hoitaa jumittuneita niskoja ja hartioita hierojalla. Sain hierojalta palautetta, että en osaa oikein rentoutua sielläkään.

Minulle on suositeltu joogaa tai meditaatiota, jotta rauhoittuisin. Ajattelinkin kokeilla joogaa tammikuussa Balin reissulla.”

Elämäntavat

”Oma persoona on pelissä”

”Perustin vähän aikaa sitten osakeyhtiön. Haluaisin oppia lisää bisneksestä. Tähän saakka olen maksellut kirjanpitäjän määräämiä maksuja enkä ymmärrä täysin, mihin mikäkin liittyy.

Eläkeasioita ja oman asunnon ostamista en ole miettinyt vielä ollenkaan. Omistusasunto on haavelistalla, mutta vielä sen hankkiminen ei tunnu ajankohtaiselta. Tässä työssä pitää luottaa, että asiat järjestyvät ja töitä riittää.

Vaikka tykkään työskennellä yksin, joskus kaipaan kollegan tukea. Silloin lähetän Whatsapp-viestiä muutamalle samanlaista sometyötä tekevälle.

Välillä on raskasta tehdä työtä omalla persoonallaan. Olen äkkipikainen luonne, ja viimeksi aiheutin tahtomattani kohun, kun kerroin samalla lennolla olleesta miehestä, jonka ajattelin kuvaavan minua. Veljeni oli seurassani, kun kohu oli suurimmillaan. Myönsin hänelle, että ehkä olisin voinut harkita postausta hetken. ”Mie ajattelin, ettei ehkä kannattais tehä sitä”, pikkuveljeni totesi tuolloin.

Yleensä osaan nauraa mokilleni itsekin jälkeenpäin.”

Sara Sieppi

Syntyi 3.6.1991 Torniossa. Asuu Helsingissä.­

Tv-juontaja, sometähti ja vuoden 2011 Miss Suomi.

Oli mukana Selviytyjät Suomi -sarjassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla