Sannan velkakierre alkoi uuden pesukoneen ostosta. Kuvat: Shutterstock ja Sannan kotialbumi
Sannan velkakierre alkoi uuden pesukoneen ostosta. Kuvat: Shutterstock ja Sannan kotialbumi

Kun Sanna tarvitsi uuden pesukoneen, hän antoi itselleen luvan ostaa luotolla. Sen jälkeen velkaa alkoi kertyä muistakin ostoksista, ja velkakierre oli valmis. 

Keväällä 2016 Sanna kyllästyi ravaamaan kotitalonsa pesutuvassa ja päätti ostaa oman pesukoneen.

– Koneet eivät aina olleet toiminnassa, kun minun piti pestä pyykkiä. En voi koko ajan juosta pesutuvalla katsomassa, onko siellä mahdollista pestä vai ei, ja pyykkiä on kuitenkin pakko pestä, hän kertoo.

Sannalla ei sillä hetkellä ollut riittävästi rahaa ostaa noin 400 euroa maksanutta pesukonetta käteisellä, joten hän päätti asiaa harkittuaan turvautua luottoon. Päätökseen liittyi pelkoa siitä, että hän joutuisi uudelleen samaan tilanteeseen, jossa oli ollut alle kolmikymppisenä. Tuolloin Sanna oli pahassa velkakierteessä ja joutui ulosottoon. Tilanne tuntui kuitenkin tällä kertaa erilaiselta ja Sanna antoi itselleen luvan ostaa luotolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ajattelin, että minulla on nyt vakituinen työpaikka ja molemmat pojatkin ovat kohta aikuisia. Että minulla on ehkä joskus varaa lyhentää velkojani oikein kunnolla pois vaikka joka kuukausi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vähitellen Sanna huomasi maksavansa luotolla muutakin enemmän ja vähemmän tarpeellista. Velaksi eläminen mahdollisti esimerkiksi pienen matkustelun. Vaikka Sanna oli maksanut kaikki vanhat velkansa pois tekemällä töitä ja oppinut ulosottoaikana elämään varojensa mukaan, pesukoneen ostaminen laukaisi uuden velkakierteen.

Tavoitteena 60 v. ja velaton

Sanna kirjoittaa Me Naisten blogissaan, että suunnittelee nyt maksavansa velkojaan niin kutsutulla lumipallometodilla. Sannan netistä löytämässä menetelmässä maksetaan velkoja pois yksi kerrallaan siten, että ylimääräinen raha keskitetään yhteen velkaan kerrallaan ja muista maksetaan vain minimilyhennystä. Kun yksi velka on saatu maksetuksi, siirrytään seuraavaan ja maksetaan sitä pois minimilyhennyksen lisäksi niin paljon kuin rahaa edelliseen velkaan oli kulunut kuukaudessa. Tällöin poismaksuun käytettävissä oleva raha kasvaa ikään kuin lumipallo, kun velkojen lukumäärä vähenee.

– Mietin, että erittelen luottoni eri kategorioihin ja alan lyhentää raskainta kategoriaa pienimmästä isoimpaan. Viisikymppiä kuukaudessa minimierän päälle on varmaan hyvä summa aloittaa, Sanna pohtii.

41-vuotiaan Sannan tavoitteena on, että kaikki velat on maksettu, kun hän on kuusikymmentä. 

– Jotenkin sitä ajattelee, että kuusikymppisenä pitää olla sellainen tilanne, että ei tarvitse esimerkiksi yrittää pidentää omaa työntekoaan velkojen takia. Eläkkeethän ovat hirveän pieniä, joten olisi ikävää, jos eläkkeestä joutuisi lyhentämään jotain velkoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla