Me Naiset
|
Anna Wilkman
Sanna, Kirsikka ja Johanna ovat tehneet tärkeitä oivalluksia rahasta. Kuvat: Sanoma-arkisto
Sanna, Kirsikka ja Johanna ovat tehneet tärkeitä oivalluksia rahasta. Kuvat: Sanoma-arkisto

Nämä yhdeksän naista ovat paitsi vaurastuneet, myös oppineet paljon matkan varrella. Keräsimme kaksitoista oivaltavaa lausahdusta rahasta.

”Ihmiset varmaankin suojelevat itseään ajattelemalla, että rikkaat ovat jotenkin heitä itseään pahempia. Tämä antaa tekosyyn ajatella, ettei itse voisi vaurastua.”

Alunperin lähihoitajaksi kouluttautunut Sanna Kinanen, 30, on saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden yrittäjyydellä, tarkalla rahankäytöllä ja sijoittamisella.

Lue Sannan tarina kokonaisuudessaan:

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Avioero oli iso tappio joka suhteessa, sekä taloudellisesti että henkisesti. Mutta oli se myös suurin menestys. Ilman eroa en olisi ottanut ohjia omiin käsiini ja vaurastunut.”

64-vuotias Paula Hauru oppi eron myötä ottamaan aiempaa isompia riskejä.

Lue, miten Paulasta tuli asuntosijoittaja:

”Tajusin, että vaikka olen 30 vuotta tehnyt asiat samalla tavalla, ei ole liian myöhäistä muuttaa tapoja.”

Sairaanhoitajana työskentelevä Ulla Mikkonen miltei tuplasi vuosiansionsa tekemällä pitkiä työviikkoja. Suurempien tulojen ansiosta Ulla on voinut esimerkiksi lyhentää asuntolainaa ylimääräiset 28 000 euroa.

Lue Ullan tarina kokonaisuudessaan:

”Meillä usein ajatellaan, että koulutus ja työ vaurastuttavat, mutta harvoin niin tapahtuu. Vauraus tulee siitä, että laitetaan tienattu raha töihin tekemään lisää rahaa.”

Marja-Leena Haapanen onnistui sijoitusten ansiosta jäämään pois päivätyöstään 59-vuotiaana.

”On raha monelle tabu. En ymmärrä sitä. Raha-asioista voi hyvin puhua, eihän summia tarvitse mainita. Eikä rahalla tietenkään voi kerskua.”

Pois työelämästä jäätyään Marja-Leena vietti ensin vapaavuoden, mutta perusti sitten naisia sijoittamiseen innostavan yrityksen.

Lue Marja-Leenan tarina kokonaisuudessaan:

”Tajusin, että en tule onnellisemmaksi siitä, että käyn niska limassa raatamassa töissä, jotta voin kerryttää monen kuukauden ajan vapaapäiviä ja sitten lähteä Thaimaahan kahdeksi viikoksi.”

44-vuotias Kirsikka Antikainen ryhtyi runsaat kymmenen vuotta sitten pääomasijoittajaksi voidakseen toteuttaa unelmansa suurperheestä ja kotiäitiydestä yksin. Nykyisin Kirsikalla on myös muun muassa toistakymmentä sijoitusasuntoa.

”Tärkeintä kaikessa on aloittaminen. Olisin toivonut, että olisin itsekin tajunnut sen vielä aiemmin.”

Kirsikka on sijoittamisen ansiosta voinut toteuttaa haaveensa isosta perheestä ja kerännyt lähes miljoonaomaisuuden.

Lue Kirsikan tarina kokonaisuudessaan:

”Pitkään ajattelin, ettei ihminen voi sijoittaa, jos hänellä ei ole paljon rahaa. Se oli väärin kuviteltu.”

Marina Nygård on oivaltanut, ettei sijoittaakseen tarvitse olla erityisen varakas. Marinalle on tärkeää sijoittaa eettisesti, mutta sijoitukset ovat myös turva eläkepäiviä varten.

Lue Marinan ja megatrendeihin panostavan Jamilla Heiskasen ajatuksia sijoittamisesta:

”Joku arvostaa vapaa-aikaa, joku haluaa rahaa. Minä olen ehkä vähän tämmöinen työnarkomaani, jota raha kiinnostaa.”

Lähikaupan kassalla työskentelevä Tiina on maksimoinut tulonsa tekemällä mahdollisimman paljon ilta- ja sunnuntaivuoroja.

Lue Tiinan tarina kokonaisuudessaan:

”Tajusin, ettei elämä hyvinvointivaltiossa tarkoita sitä, että yhteiskunta kannattelisi ihmisen elintasoa. Jokaisen on itse ponnisteltava niiden asioiden eteen, joita haluaa.”

Me Naisten sijoittamisesta ja rahasta kirjoittavana kolumnistinakin toimiva Terhi Majasalmi oppi jo nuorena, ettei varallisuus ole itsestäänselvyys. Määrätietoisen toiminnan ja pitkäjänteisyyden ansiosta Terhillä on nykyisin merkittävä varallisuus.

Lue, miten Terhistä tuli kiinteistösijoittaja ja varallisuusvalmentaja:

”Tulojen epäsäännöllisyys herätti minut jo nuorena ajattelemaan, että taloudellista turvaa täytyy rakentaa pitkäjänteisesti. Palkan oheen pitää miettiä rinnakkaisia tulonlähteitä.”

Myös Me Naisiin kirjoittava varallisuusvalmentaja Unna Lehtipuu aloitti sijoittamisen parikymppisenä, ja on siitä asti kerryttänyt varallisuuttaan vähitellen.

”Ajattelen, että raha antaa mahdollisuuksia. Se ei tee kenestäkään kapitalistiporhoa, mutta mahdollistaa elämisen omien arvojen mukaan. Rikas elämä on mielestäni sitä, että voi jatkuvasti antaa enemmän omastaan – niin rahaa, aikaa kuin osaamistakin.”

Unnan motivaatio sijoittamiseen ja säästämiseen kasvoi, kun hänestä tuli kymmenisen vuotta sitten omaishoitja silloin 1-vuotiaalle kehitysvammaiselle tyttärelleen.

Lue lisää Unnan ajatuksia:

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla