Sanna toteuttu pitkäaikaisen unelmansa ja muutti Espanjaan poikansa kanssa. Kuvat: Sannan kotialbumi
Sanna toteuttu pitkäaikaisen unelmansa ja muutti Espanjaan poikansa kanssa. Kuvat: Sannan kotialbumi

Helpommalla täällä ei pääse, mutta puitteet ovat lähes ylelliset, kertoo Sanna Päivärinta elämästään Espanjan Torreviejassa.

Torreviejassa on vielä hämärää, kun Sanna Päivärinta herää puoli kuudelta. Hän laittaa kahvipannun porisemaan ja venyttelee nopeasti. Sitten hän aukaisee läppärin ja tekee hetken töitä ennen kuin herättää poikansa ja kyyditsee tämän kouluun.

Tämä kaava toistuu useimpina arkipäivinä. Toisinaan Sannan, 42, aamuun kuuluu sup-melontaa, tai sitten hän siirtyy tekemään töitä suoraan ulos Espanjan auringon alle.

Sanna muutti viisivuotiaan poikansa kanssa Torreviejaan syyskuussa 2018. Hän oli jo pitkään haaveillut asumisesta ulkomailla, ja kun ystävä tarjosi hänelle työharjoittelupaikkaa, mikään ei tuntunut enää estävän tätä surffiperhettä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Erosimme puolisoni kanssa reilu vuosi sitten, ja suunnitelmani muuttuivat hetkeksi. Puolen vuoden pohdinnan jälkeen totesin kuitenkin, ettei unelmani ulkomailla asumisesta ole kadonnut mihinkään. Samaan aikaan ero tuntui olevan yhä tiiviisti läsnä, ja halusin päästä aloittamaan kaiken alusta poikani kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asunto uima-altaalla

Ennen lähtöään Sanna teki Suomessa kahta työtä – välillä kolmeakin. Silti hänellä ei ollut rahaa säästössä ennen lähtöään.

– Taustalla on kymmenen vuotta sitten konkurssiin kaatuneen yritykseni velat, joita lyhennän vielä vuoden. Se ei ole helpoin lähtökohta muuttoaikeille. Pienen budjetin elämä ja vanhemmuus vaativat suunnitelmallisuutta.

Oman haasteensa muuttoon toi sopivan vuokra-asunnon löytyminen. Torrevieja on Sannan mukaan täynnä kohtuullisen vuokratason loma-asuntoja, mutta niiden hinnat nousevat yleensä paljon kesäkuukausina. Asunnot myös vuokrataan yleensä heille, jotka tulevat ensimmäisenä näyttöön paikalle ja pystyvät lyömään heti käteen rahaa.

Sannan haaveena oli kaksio hyvällä sijainnilta ja vuokra, joka on korkeintaan 450 euroa. Ystävänsä avulla hän löysi sopivan kodin, ja vuokrasopimus kirjoitettiin viikko ennen muuttoa.

Tällä hetkellä he asuvat vuokralla kolmiossa, jonka vuokra on 450 euroa kuukaudessa. Päälle tulevat sähkö ja vesi, jotka nostavat asumiskuluja tuntuvasti; ne maksavat noin yhteensä noin sata euroa kuukaudessa – tosin lämpimämpinä kuukausina sähkölasku on selvästi pienempi.

– Kodissamme on kaksi makuuhuonetta, olohuone ja pieni avokeittiö. Asunnon etu- ja takapuolella on katetut terassit ja talon etupihalla uima-allas, pieni patio nurmikkoineen sekä katolla taloyhtiön yhteinen kattoterassi suihkulla. Siellä voi kauniilla säällä nauttia auringosta ja vilvoitella viilentävässä suihkussa sekä kuivata pyykkiä.

Viikon ruokalasku viineineen: 60 euroa

Unelman toteuttaminen vaati Sannalta paljon töitä etukäteen, ja sen ylläpitämisessäkin on hommansa.

Hän sanoo tekevänsä Espanjassa paljon töitä: päätyönsä henkilöstöhallinnon tehtävissä hän tekee etänä. Työnantaja on suomalainen.  Lisäksi hän tekee sivutöitä muun muassa kansainvälisenä sup-kouluttajana sekä www-sisältöjen tuottajana. Sivutöiden tekemisen Sanna aikoo jättää pois vuoden päästä, kun hän on saanut lyhennettyä velkansa.

– Teen yhtä paljon töitä kuin Suomessa, ja käteen jää kulujen jälkeen aika lailla yhtä vähän. Mutta puitteet Espanjassa ovat tällaiselle aurinkoa ja lämpöä rakastavalle lähes ylelliset. Espanja on myös Suomea edullisempi maa.

Vuokran lisäksi peruselintarvikkeet ovat Sannan mielestä paljon halvempia Espanjassa. Hän tekee ruokaostoksensa yleensä paikallisessa ketjussa, josta tietää saavansa tuotteet halvemmalla. Kerran kahdessa viikossa hän hakee tuoreet hedelmät ja vihannekset sunnuntaimarkkinoilta. 

– Viikon perustarpeisiimme riittää 40 euroa vallan mainiosti. Summa sisältää kodin ruokaostokset, herkut sekä tarpeelliset taloustarvikeostokset. Siihen päälle tulevat sitten ravintolakulut, eli yhteensä ruokaan kuluu noin 60 euroa viikossa.

– Tunnen olevani täällä Espanjassa parempiosainen kuin aiemmin muun muassa siksi, että minulla on mahdollisuus ruokailla ravintolassa useammin kuin Suomessa. Käymmekin syömässä ulkona kerran–kaksi viikossa. Tavallisesti minun ja poikani yhteinen ravintolalasku on 10–20 euroa, ja se sisältää viinin sekä jälkiruuan.

Viinit ja oluet ovat ruokakaupoissa vieläkin edullisempia kuin ravintoloissa. Sanna kertoo, että hyvän viinin voi löytää kolmellakin eurolla ja erinomaisen alle kympillä.

Eniten rahaa Sanna kuluttaa vakuutuksiin. Hän haluaa varmistaa, että hän selviää hankalistakin tilanteista lapsensa kanssa. Siksi heillä molemmilla on täysi sairausvakuutus ilman omavastuuta.
Eniten rahaa Sanna kuluttaa vakuutuksiin. Hän haluaa varmistaa, että hän selviää hankalistakin tilanteista lapsensa kanssa. Siksi heillä molemmilla on täysi sairausvakuutus ilman omavastuuta.

”Elämänilo on helpommin löydettävissä”

Purjelautailu, suppaus ja leijalautailu ovat Sannan lempilajeja, joita hän pääsee harrastamaan Espanjassa milloin tahansa. Surffaamisesta on tullut Sannan ja hänen poikansa elämäntapa: hän toimii myös aktiivisesti näiden lajien yhdistystoiminnassa.

Harrastukset eivät maksa Sannan mukaan paljon, koska heiltä löytyvät jo kaikki välineet. Espanjassa hän on ostanut käytetyn auton, jotta hän pääsisi poikansa kanssa kulkemaan paremmin vaikkapa rannikon muille surffipaikoille. Dieselistä hän maksaa tämän jutun kirjoitushetkellä 1,067 euroa litralta, kun Helsingissä päivän edullisin hinta on 1,339 euroa

Espanjassa Sanna nauttii joka päivä niistä asioista, joista moni suomalainen lähtee nauttimaan lomalle. Hän sanoo ihailevansa erityisesti luonnon värikkyyttä ja tuoksuja. Kukkia ja palmuja on kaikkialla. Oman pihan puusta hän voi napata kypsän avokadon.

Toistaiseksi hän on ollut varovainen kuluissaan ja vapaa-aika on mennyt enimmäkseen kotikaupungissa, johon he ovat tutustuneet pyöräillen ja kävellen.

– Seuraan Espanjassa onnellisena lapseni ja samalla itseni kehittymistä. Meistä on kasvamassa avoimia, iloisesti kommunikoivia, elämästä nauttivia sieluja. Arvostan Suomea puhtaana ja turvallisena maana, mutta meillä on paljon opeteltavaa itsemme ja elämän käsittelemisessä. Helpommalla täällä ei pääse, mutta elämän perusilo on helpommin löydettävissä. Hymyilemme täällä paljon joka päivä. Se on voimavara, jota Suomessa asuessa joutuu usein työstämään toden teolla.

Sanna pitää menaiset.fi:ssä Surffimuija-blogia. Hänen uusia kuulumisiaan pääsee lukemaan tästä linkistä.

Tarkoituksella

Kiitos tästä jutusta. Ihana lukea innostavia ja inspiroivia tarinoita. Jokaisella on vapaus valita millaisen elämän haluaa. Toiset puhuu ja toiset tekee ❤ Kaikkea hyvää tälle perheelle.

Atlantin rannalta

Hienoa, että elämä sujuu. Olisi mukavaa lukea juttuja myös joskus Espanjan muistakin osista ja siellä asuvista ulkosuomalaisista eikä aina vaan sieltä, missä on halvin ruokakori, edulliset viinit , lämmintä ja palmut huojuvat. Antaa maasta kovin yksipuolisen kuvan. Esim. Espanjan pohjoisessa ilmasto on talvisin hyvinkin raaka ja hintataso myös korkeampi. Myös kultuurillisesti mielestäni paljon mielenkiintoisempaa kuin etelän aurinorannat, jossa pärjää kieltä osaamatta. Sitten kun ongelmia tulee ja kokka kääntyy takaisin kohti pohjolaa, syytetään paikallista byrokratiaa ja heppoista elämäntapaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla