Koskaan ei ole liian myöhäistä toimia, oivalsi Ulla. Kuva: Shutterstock
Koskaan ei ole liian myöhäistä toimia, oivalsi Ulla. Kuva: Shutterstock

Ulla Mikkonen on reilussa vuodessa tienannut 60 000 euroa bruttona alalla, jota pidetään matalapalkkaisena. Saavutukseen ei kuitenkaan vaadittu taikatemppuja.

Sosiaalityössä työskentelevän sairaanhoitajan Ulla Mikkosen elämässä tapahtui käännekohta muutama vuosi sitten.

– Tajusin, että vaikka olen 30 vuotta tehnyt asiat samalla tavalla, ei ole liian myöhäistä muuttaa tapoja, hän kertoo oivalluksestaan. 

Muutos lähti liikkeelle siitä, kun Ulla teki yhdysvaltalaisen Steven Reissin kehittämän motivaatioprofiilin vuonna 2014. Sen idea perustuu 16 motivaatiotekijään, jotka ovat kaikille ihmisille yhteisiä. Ulla alkoi tutkia profiilia ja innostui. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulla työskentelee lastensuojelussa avopuolella, ja hänen asiakkaitaan ovat lapset, nuoret ja perheet. Motivaatioprofiilin tehtyään hän päätti ottaa ylimääräisiä keikkatöitä lastensuojeluyksiköistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ullan ensimmäinen tavoite oli tienata 10 000 euroa nettona, mutta kun hän saavutti sen odotettua nopeammin, hän päätti jatkaa. Lopulta Ulla tienasi reilussa vuodessa peräti 60 000 euroa bruttona. Ansiot ovat noin 25 000 euroa suuremmat kuin tavallisena verovuonna.

Tämän kaiken Ulla saavutti ylimääräisillä tuloillaan: 

  • Asuntolainan ylimääräinen lyhentäminen 28 000 eurolla
  • Uusi auto ja moottorivene sekä moottoripyörä pojalle
  • Uusi asunto ja sen remontointi
  • Tavalliset lainanlyhennykset
  • Paljon matkustelua
  • Äidin auttaminen taloudellisesti
  • Kolmen mäyräkoiran hoitokulut

Muutoksen moottorina on ollut Ullan iso tavoite olla itsenäinen. Hän ei halua olla velkaa muille, ja asuntolainan poismaksaminen motivoi häntä. 

– Kun otin asuntolainan aikanani, en ajatellut pätkääkään. Pankin kanssa oli tehty suunnitelmat, kunnes tajusin että hitto, pankkihan tekee kanssani bisnestä. Nyt lainan poismaksaminen on tuonut hyvin nukuttuja öitä, Ulla kertoo. 

Miten ihmeessä se on mahdollista? 

Käytännössä Ullan työviikot ovat olleet tänä vuonna välillä pidempiä, toisinaan jopa 70-tuntisia. Tavallisen työviikon päätteeksi hän on tehnyt usein perjantaina perutyöpäivän lisäksi kahdeksan tunnin ylimääräisen työvuoron ja viikonloppuisin kaksi 12 tunnin työvuoroa. Ulla kertoo kuitenkin pitäneensä myös itsestään ja jaksamisestaan huolta.

– Ei tätä jaksa, jos ei nuku. Eikä tällaista voi tehdä 15:tä vuotta. Koko ajan pitää kuunnella omaa kehoa. 

Ulla on aina nauttinut rahojen laskemisesta ja numeroista. Kuva: Ulla Mikkosen kotiarkisto

Vapaa-ajallaan Ulla käy esimerkiksi saaressa, elokuvissa ja leipoo. Koska työ pitää sisällään paljon puhumista, hän ei juuri kaipaa sosiaalista elämää. Ulla on myös pitänyt muutaman pitkän loman vuoden aikana.

Jaksamisen ydinjuju on siinä, että Ulla on mestari päänsä nollaamisessa työpäivän jälkeen. 

– Kun matkaan töistä kotiin, minulla on tavoitteena, että kaikki työasiat on unohdettu pihan postiluukkuihin mennessä. Tämä työ on niin raskasta, ettei sitä jaksa, jos miettii työasioita vapaa-ajallakin. 

”Minua pyydetään tekemn töitä, koska olen hoitanut hommani hyvin.”

Motivaatio sisältä

Ullasta työnteko ja rahan tienaaminen ovat tuntuneet hyvältä. Joskus hänen ratkaisunsa aiheuttaa muissa kateutta, mikä tuntuu tietysti pahalta. Tärkeää Ullan jaksamisen kannalta on ollut, että motivaatio on tullut sisältä. 

– Ei minulla ole mitään jalkapantaa jalassa. Voisin lopettaa tämän koska tahansa, Ulla kertoo. 

Avain menestykseen on Ullan mukaan osaaminen ja koulutus. Lastensuojelussa Ullan työnimikkeen vähimmäisvaatimuksena on alempi ammattikorkeakoulututkinto. 

– Kun asian osaa, silloin on uskottava ja menestyy. Minua pyydetään tekemään töitä, koska olen hoitanut hommani hyvin. En mene keikkatöihin olemaan hengissä, vaan olemaan läsnä, Ulla tiivistää. 

Toistaiseksi Ulla on säilyttänyt hyvin poikkeuksellisen kykynsä: hän on pitänyt vain yhden sairaspäivän vuoden aikana. 

– En tiedä vielä, kauanko jatkan tätä. Menen fiilispohjalta eteenpäin,

Otsikointi johtaa harhaan. Sairaanhoitajan palkka on matala.
Sairaanhoitaja Ulla on tuplannut palkkansa, tuplaamalla työaikansa. 70h viikossa! Tästä ei luulisi kenenkään tulevan kateelliseksi. Harva myöskään jaksaa noin pitkiä viikkoja, eikä se monelle perheelliselle ole edes käytännössä mahdollista.
Hoitajana jutun ote harmittaa. Ihan kuin matalapalkkaisuuden ratkaisu olisi se, että töitä on paiskittava tuplasti perheen ja vapaa-ajan kustannuksella.
Hienoa, että Ulla on jaksanut ja saanut tehdä lisätöitä/keikkaa, mutta ei se matalapalkkaisuutta ole poistanut. Häneltäkään.

Juttu on kovin harhaanjohtava koska siinä ei avata kokonaisuutta. Huomioota:
1. Tällä hlöllä on kaikki kokemuslisät. Myös 15 v kokemuslisä ja 38 päivää lomaa, mitä enä pitkään aikaan ei ole saanut koska työehtosopimusta on heikennetty koko ajan. Nyt maksimi on 2 kokemuslisää:5 ja 19 vuotta ja max lomapäivät 30 päivää. Eli porukat on jaettu kahteen kastiin niin palkan kuin luomienkin suhteen. Onnistuu vain hoitoalalla.
2. Peruspalkka n 2.500 €.
3. Jos teet koko ajan töitä ja vielä lomatkin niin tämä onnistuu em 3 kokemuslisällä - muttei saman työnantajan palveluksessa johtuen työehtosopimuksesta vaan on tehtäv ä keikkaa esim seuressa.
4. Itselläni 2 kokemuslisää (maksimit) ja pidän kirjanpidon exelissä (Myös tämä ammatti) ja pääsen tällä mallilla max 54 tuhannen tuloihin, kun ei yhtään vapaapäivää ja kaikki viikonloput iltavuoroissa. Testasin tätä, mutta lopetin. Eikä mieleeni olisi tullut kehua asialla. Miksi? Koska se ei ole tervettä. Koska se ei ole oikein. Koska sillä tavoin en aja lapset hoitavien naisten asioita. Koska sillä että joku tekee vain töitä unohtaen muun elämän, ei voida perustella alan surkeita palkkoja. Se on kaikkea muuta kuin yhteen hiileen puhaltamista eikä siten saada alan asioita kuntoon!

Artikkeli on siis varsin vajavainen ja herääkin kysymys, mikä tekijän motivaatio on? Mitä tällä tavoitellaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla