Me Naiset
|
Eveliina Linkoheimo
Ehtivätkö risteilylaivan työntekijät vaellella promenaadilla? Kuva: Sanoma-arkisto
Ehtivätkö risteilylaivan työntekijät vaellella promenaadilla? Kuva: Sanoma-arkisto

Laivalla työskentelevä Anniina on nähnyt, miten ärsyttäviä joistain matkustajista voi risteilyllä kehkeytyä. 

Oletko koskaan risteilyllä ollessasi miettinyt, millaista laivalla olisi olla töissä?

Entä missäköhän ne työntekijät nukkuvat?

Pääsevätkö he koskaan maihin?

Helsingissä asuva Anniina Meriluoto, 22, on työskennellyt risteilylaivoilla erilaisia pätkiä. Hän haki muutama vuosi sitten kesätöitä ja bongasi netissä Viking Linen työpaikkailmoituksen. Viimeisimmät vuodet Anniina on työskennellyt Helsingistä Tukholmaan liikkuvalla laivalla. Hän työskentelee laivalla kesät ja talvella sen, mitä opiskelun lomassa ehtii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anniinalla on monipuolinen työtausta, ja hän pitää siitä, että laivalla pääsee monenlaisiin hommiin. Hän on tehnyt töitä baarissa, myymälässä, yökerhossa, à la carte -ravintolassa, kahvilassa, buffetissa, baarissa, lasten leikittäjänä ja maskottina.

– Ensimmäisenä kesänä olin Tallinnan linjalla töissä loungessa. Se oli mukavan monipuolista työtä, ja siellä ehdin jutella asiakkaiden kanssa tavallista enemmän. Useissa työtehtävissä kontakti matkustajiin jää melko vähäiseksi.

Yksi loungen asiakkaista on jäänyt erityisesti Anniinan mieleen. Eräs vanhempi mies oli käynyt saman kesän aikana useamman kerran loungessa vaimonsa kanssa.

– Viimeisellä kerralla hän oli loungessa yksin. Rupattelimme niitä näitä, ja lopuksi mies kertoi vaimonsa juuri menehtyneen. Hän kertoi, miten hyvät muistot hänelle ja hänen vaimolleen oli jäänyt matkoista laivallamme. Se lämmitti mieltä.

Hauska mutta tukala työ on laivamaskotin puuha. Anniina on talvisin päässyt vetämään ylleen Ville Viikinki -hahmon asun.

– Puvussa tulee tosi tosi kuuma, varsinkin siinä vaiheessa, kun on ollut jo pari ohjelmanumeroa ja minun on pitänyt tanssia. Asussa vietetään korkeintaan puoli tuntia kerrallaan. Mutta se on silti ihan kivaa hommaa, lapset tulevat halailemaan. 


Missä työntekijät nukkuvat?

Kesäisin Anniina työskentelee laivalla pidemmällä sopimuksella. Silloin hän on laivalla viikon putkeen ja saa sitten viikon vapaata. 

Työntekijät nukkuvat laivalla omissa hyteissään henkilökunnan käytävillä. Henkilökunnan hyttejä on sekä ylä- että alakerroksissa. Kesäisin työntekijöitä on niin paljon, että useimmilla on hyttikaveri.

– Kyllähän sitä usein omaa rauhaa kaipaisi. Vaikka hyttikaveri olisi tosi kivakin, on mukavampaa saada oma hytti.

Anniinalla pakkaa töihin aina kunnon matkalaukun mukaan, jotta hänen ei tarvitse oleskella työvaatteissa vapaa-aikanaan. Kun työvuoro on ohi, Anniina viettää aikaa hytissään eikä kiertele asiakkaiden keskuudessa. 

Parasta on kuitenkin se, jos ehtii maihin asti. Kaikissa työtehtävissä maihin ei ehdi, kun työvuorot ovat jakautuneet satunnaisesti. Esimerkiksi ravintolavuorolaisilla on kuitenkin Anniinan mukaan melko pitkät päivävapaat: kun aamiainen on ohi, saattaa työntekijöillä olla viisikin tuntia aikaa maissa.

– Silloin lähden käymään Tukholmassa maissa, tai jos ollaan Suomen päässä, niin Helsingissä. Lenkkeilen mielelläni tai käyn salilla. Laivalla ilma on niin tunkkainen, että happihyppely piristää paljon. 

Työntekijöillä on myös oma ruokalansa. Siellä tarjoillaan päivällinen ja lounas salaattipöytineen sekä välipalaa.

– Ruoka ei ole samaa kuin asiakkaiden syömä, mutta hyvää se on. Joskus ruokalan tarjonta alkaa kuitenkin tulla korvista ja silmistä ulos viikon työputken aikana. Silloin saatan hakea vaikka Ruotsin puolelta maista jotain, mitä tekee mieli.

Anniina pitää laivaa etenkin kesäisin toisena kotinaan. 

– Tavallaan on helppoa, että työviikon aikana ei tarvitse miettiä mitään muuta kuin työtä. Ei tarvitse huolehtia kotitöistä vuoron jälkeen, laittaa ruokaa tai pestä pyykkiä.

Sikailua buffetissa

Anniina kertoo törmäävänsä risteilylaivoilla joihinkin ihmisryhmiin, joiden käytöstä hän ei ymmärrä.

– Viime kesänä huomasin, että tietyt ihmisryhmät sotkivat buffetissa hirveästi. Jotkut myös varastelevat jonkin verran. On joitain ryhmiä, joista tietää jo valmiiksi, että heitä pitää pitää silmällä. 

Risteilykulttuurissa Anniinaa eniten harmittava asia onkin juuri matkustajien käyttäytyminen buffet-ravintoloissa. Monelle ”syö niin paljon kuin haluat” tarkoittaa sitä, että ruokaa voi lappaa lautaselle mielettömiä määriä ja jättää syömättä.

– Se sikailu ärsyttää. Kunpa ruokaa otettaisiin vain sen verran kuin sitä syödään. Aina voi kuitenkin hakea lisää. On hirveää tuhlausta, miten sairaita määriä ruokaa menee roskiin, Anniina miettii.

Suomesta Tukholmaan ja Tallinnaan kulkevilla laivoilla on yhä enemmän aasialaismatkustajia, etenkin kesäisin. He ovat Anniinan mukaan yleensä hyväkäytöksisiä, mutta kielimuuri ja isot ryhmäkoot voivat joskus aiheuttaa häsläystä.

– Aasialaismatkustajat valitsevat buffetissa ja ravintoloissa usein aina tietynlaista ruokaa, kuten rapuja.

Ruotsalaiset ovat risteilyillä Anniinan mukaan melko samanlaisia kuin suomalaiset. 

– Kerran pisti silmään suomenruotsalaisporukka. He söivät buffetissakin kaikki lautaset ihan tyhjiksi eivätkä ottaneet mitään ylimääräistä. Yleensä lautasille aina jätetään jotain. Heidän jälkiään oli ihanaa siivota.

Humalaiset pyytävät juhlimaan

Yökerhossa työskentely on Anniinan mukaan rankinta. 

– Opiskelun takia minulla on päiväpainotteinen rytmi, ja on aika rankkaa joutua olemaan aamuneljään asti töissä. Mieluummin teen päivätyötä. 

Yökerhojen asiakkaat käyttäytyvät Anniinan mukaan pääsääntöisesti melko hyvin. Kovassa humalassa olevat saattavat aiheuttaa joskus ikäviä tilanteita työntekijöille. Anniina kertoo pyrkivänsä suhtautumaan päihtyneisiin matkustajiin mahdollisimman neutraalisti.

– Joskus on epämukavaa, kun humalaiset yrittävät saada työntekijöitä mukaansa juhlimaan. Toiset eivät ymmärrä eivätkä kuuntele, vaikka selitän, että olen töissä enkä voi lähteä mihinkään. Mutta mitään uhkaavia tilanteita ei ole ollut, Anniina kertoo. 

Joskus laivalle vapaa-aikanakin

Joskus laivalla oleilu saattaa alkaa ahdistaa. Niin voi käydä lähinnä silloin, kun työ on erityisen rankkaa.

– Laivalla työskentely on todella fyysistä. Meillä ei periaatteessa ole samanlaisia taukoja kuin maissa, että nyt on 10 minuutin lakisääteinen paussi. Varsinkin kesällä meno on tosi hektistä.

Laivatyöntekijöiden täytyy myös tietää, mitä tehdä tiukan paikan tullen. Moni ei tiedä sitä, että merellä työskentelyyn vaaditaan Trafin myöntämä lupa. Sitä varten työntekijät käyvät läpi turvallisuuskoulutuksen, joka on käytävä uusimassa aika ajoin.

Moni risteilijä on saattanut joskus myrskyn keskelle joutuessaan pohtia, miten ihmeessä laivan henkilökunta kestää vaihtelevia sääolosuhteita. 

Anniinan selitys on yksinkertainen: jos kärsii meripahoinvoinnista, ei voi työskennellä laivalla.

– Minulla ei ole koskaan ollut meripahoinvointia. Työntekijät eivät myrskyistä juuri välitä, mutta joskus sää hankaloittaa työntekoa. Jos on vaikkapa lautasia keräämässä ja joutuu kulkemaan ihmisten keskellä ja sitten laiva vielä keinuu, on työnteko hankalaa.

Kesäisin Anniina ei halua käyttää vapaapäiviään risteilyllä käymiseen, mutta talvisin hän saattaa piipahtaa risteilyllä matkustajan roolissa.

– En tosin silloinkaan käy sillä laivalla, missä olen töissä, hän nauraa.

Vierailija

nariseva henkilökunta.. kirjoitti:
Tyypillinen Suomalainen  pelkästään negativista asiakkaista näitä löytyy joka ammatissa..

Sinä taidat kuulua juuri tuohon kyseiseen ihmisryhmään, joka hamstraa ruokaa yli oman tarpeen. Ja ilmeisesti et lukenut juttua kokonaan, koska siinä oli myös positiivista palautetta. Lisäksi tiedoksi, että suomalainen kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla