Viimeistään vuodenvaihteessa Rosita Juurinen lähtee taas reissuun. Ennen sitä hänen on kunnostettava kaksi sijoitusasuntoaan.
Viimeistään vuodenvaihteessa Rosita Juurinen lähtee taas reissuun. Ennen sitä hänen on kunnostettava kaksi sijoitusasuntoaan.

Rosita Juurinen elää vapaata elämää maailmalla matkustaen. Se onnistuu, kun on vähällä toimeentuleva upshiftaaja, joka pitää koko ajan huolta, että omaisuus silti kasvaa.

Rosita Juurisen pitäisi olla juuri nyt Balilla. Sen sijaan hän tapetoi seiniä Tampereella.

Viime keväänä Rosita palasi Kaakkois-Aasiasta Suomeen kunnostamaan kahta sijoitusasuntoaan, jotta niiden arvo kohenisi. Kävi perinteiset: remonttien aikataulu venyi.

Vuodenvaihteessa kaikki on luultavasti valmista, ja Rosita voi lähteä taas reissuun.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kohteen ehtii päättää myöhemmin syksyllä. Kun elää hetken kerrallaan, voi melko vapaasti päättää, minkä oven avaa seuraavaksi, Rosita, 44, sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sijoitusasuntoja Suomessa ja reissuelämää maailmalla. Kuulostaa siltä, että Rosita viettää melkoista sekä-että-elämää. Hän onkin vähän kuin trendikkäät upshiftaajat, jotka haluavat elämäänsä vapautta ja vaurautta.

Upshiftaus on meneillään olevan nousukauden synnyttämä käsite unelmaelämästä, jossa hankitaan pääomaa ja liikkumavaraa sen verran, että ihminen voi säätää työnsä ja ajankäyttönsä haluamallaan tavalla. Sijoitusbloggaaja Merja Mähkä määritteli termin vähän aikaa sitten Onnellinen omistaja -blogissaan.

Vielä kymmenisen vuotta sitten globaalin finanssikriisin aikoihin oli muotia downshiftata eli ”kohtuullistaa” elämää: muutettiin vaikka maalle ja ostettiin pihalle kukko ja pari kanaa. Kun työt lähtivät alta ja raha ahdisti, moni tavoitteli leppoisaa elämää tyytymällä matalaan elintasoon.

Nyt, kun talous rullaa jälleen, downshiftaus on hiljalleen kadonnut ihmisten puheista. Trendinä on vaurastua, olla taloudellisti riippumaton. Ääripäässä ovat parikymppiset ”firettäjät” (financial independence, retire early), jotka haaveilevat jäävänsä eläkkeelle nelikymppisinä kerättyään niin suuren omaisuuden, että sen tuotoilla voi elellä.

Downshiftaajia arvosteltiin aikanaan siivellä elämisestä. Yksilön näkökulmasta ongelma on se, että oravanpyörästä hypännyt ei kerrytä eläkettään. Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu taas vaatii useimmilta vuosien raatamista ja raivoisaa säästämistä.

Mähkän määritelmän mukaan upshiftaaminen on näiden välimalli: upshiftaajat haluavat järkevällä tavalla sekä aikaa että rahaa.

Eli viettää melko samanlaista elämää kuin Rosita.

Turhan kuluttava työelämä

Muutama vuosi sitten Rosita työskenteli toiminnanjohtajana valtakunnallisessa päihdealan järjestössä. Se oli hänen unelmatyötään.

– Tein töitä tarmokkaasti ja tunteja laskematta. Jo nuorena ajattelin, että töitä tehdään reippaasti ja paljon, luodaan uraa ja mennään eteenpäin.

Vuosien mittaan Rosita huomasi, että hänen tapansa tehdä työtä oli kuluttavaa. Hän tajusi, että ei oikeastaan edes välittänyt esimiehen työstä. Sisäiset ristiriidat paisuivat yhtä aikaa väsymyksen kanssa.

– Riittämättömyyden tunteet olivat koko ajan pinnalla.

Yksi tapa irtautua paineista oli matkustelu. Useiden reppureissujen jälkeen Rositan mielessä alkoi kypsyä ajatus sapattivuodesta.

Sitä varten piti alkaa miettiä rahaa.

”Pystyin vapaasti kuljeskelemaan, lueskelemaan ja keskittymään hyvinvointiini.”

Rosita ryhtyi elämään säästeliäästi. Aiemmin käsien läpi oli virrannut paljon rahaa makeaan elämään, nyt hän sai palkasta talteen parhaimmillaan 500–1 000 euroa kuukaudessa.

Rosita alkoi opiskella myös sijoitusasioita.

– Moni asia oli hepreaa, mutta löysin maalaisjärkisimmän tavan sijoittaa: asuntosijoittamisen.

Vuorotteluvapaa järjestyi, ja se muutti Rositan elämän. Hän teki sen aikana kaksi pitkää reissua Kaakkois-Aasiaan.

– Pystyin vapaasti kuljeskelemaan, lueskelemaan ja keskittymään hyvinvointiini. Oli huikeaa tajuta, että niinkin voi elää.

Sapattivapaa ei kuitenkaan Rositalle riittänyt. Neljä vuotta sitten hän jätti työnsä toiminnanjohtajana. Siitä lähtien Rosita on reissannut suurimman osan ajastaan maailmalla.

Kuukausibudjetti: 500–1300 euroa

Mutta millä rahalla Rosita viettää vapaata upshiftaajan elämää? Hän luettelee taloutensa kivijalat: säästöt, sijoitukset ja yrittäjyys.

Kahden sijoitusasunnon lisäksi Juurinen vuokraa myös omaa asuntoaan Tampereella. Rahastosäästämisen ohella hänellä on hieman osakesijoituksia.

– Ajattelen, että puskurirahastoja voi tarvittaessa käyttää elämiseen ja säästää sitten uudelleen. Joku siivu täytyy kuitenkin aina pitää tuottoisasti jemmassa.

Sijoitusbloggaaja Merja Mähkän mukaan upshiftaamisessa hankitaan sekä taloudellista pääomaa että huolehditaan eläkkeestä. Rositakaan ei ole luopunut työnteosta. Hänellä on yritystoimintaa ja oma blogi Matkaopas vapauteen. Siinä hän käsittelee paljon talousratkaisuja, joiden avulla voi toteuttaa vapaata, matkustelevaa elämää. Blogiin liittyy esimerkiksi e-kirjoja ja kursseja sekä markkinointiyhteistyötä.

Yksi talouden kivijalka on hillitty kuluttaminen. Siinä auttaa, kun asuu ison osan vuodesta halpojen elinkustannusten maissa.

Rosita vietti osan viime talvesta Balilla. Myös matkoilla tehdään välillä töitä. Kuva: Rositan kotialbumi
Rosita vietti osan viime talvesta Balilla. Myös matkoilla tehdään välillä töitä. Kuva: Rositan kotialbumi

Viime vuodet Rosita on elänyt 500–1 300 euron kuukausibudjetilla, tilanteesta ja maasta riippuen. Tuhannen euron kuukausittainen käyttökassa syntyy karkeasti suunnilleen näin: nettona Rosita saa suunnilleen 250 euroa vuokratuloja, 500 euroa yritystuloa ja 250 euroa käyttöön säästöistä ja sijoituksista. Jokainen kuukausi on kuitenkin erilainen.

Rosita suosittelee upshiftaajan elämäntyylistä haaveileville rahoitusta, joka nojaa muutamaan eri tulonlähteeseen ja omaisuuteen, jota voi tarvittaessa realisoida. Yksi ainoa tulonlähde on haavoittuvaisempi ratkaisu.

– Itselleni suurin taloudellinen turva on ollut ennen irtisanoutumista hankitut säästöt, rahastot ja asunnot. Tällä hetkellä rahaa ei juuri jää yli, mutta tavoitteena on tulevaisuudessa taas kasvattaa säästöjä.

1 000 euron kuukausituloilla Rositan menot jakautuvat suunnilleen näin: 400 euroa asumiseen, 250 euroa ruokaan, 150 euroa matkakuluihin, 50 euroa harrastuksiin ja 150 euroa muihin kuluihin.

Elämäntapana upshiftaus sijoittuu jonnekin kohtuullistamisen ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun välimaastoon. Rositakin toteaa olevansa siinä mielessä downshiftaaja, että ei kuluta rahaa tai voimavarojaan niin paljon kun aikaisemmin. Mutta koska hän pyrkii luomaan elämäänsä vapautta yrittämisen ja sijoittamisen kautta, myös upshiftaajan tunnusmerkit täyttyvät.

Tärkeintä on omaehtoinen ja omatahtinen elämä.

– Voin itse määritellä jokaisen päivän ja viikon kulun.

Arki on arkea, Balillakin

Vuonna 2014 Rosita tapasi Kambodžassa suomalaismiehen, joka vietti vapaavuotta. Nyt hän matkustaa yhdessä miesystävänsä kanssa. Kahdestaan reissuelämä on edullisempaa kuin yksin. Vuosi sitten he asuivat Australiassa, viime talven Vietnamissa ja Balilla.

Ihanissakin paikoissa arki on arkea.

Rosita herää aamuisin kello kuuden jälkeen. Päivät kuluvat läppärin äärellä, kun hän tekee töitä tai opiskelee. Ehkä kerran viikossa tehdään retki kulloisenkin asuinpaikan lähistöllä.

– Nautin hyvästä, tasaisesta arjesta. Jos samassa kohteessa on pari kuukautta, ehtii päästä jyvälle sen elämänmenosta.

”Vapaudesta en tingi: en halua, että kaikki tähtää eläkevuosiin.”

Suomessa on välillä hyvä käydä, varsinkin nähdä perhettä ja ystäviä. Rosita arvelee, että viettää täällä tulevaisuudessakin joka vuosi jokusen kuukauden.

Maailmalla hän on katsellut paikkaa, jonne voisi luoda tukikohdan. Tavoitteena on ostaa talo tai asunto ja paitsi asua siinä itse, myös vuokrata sitä muille. Se ei vain onnistu helposti missä maassa tahansa.

Moni tulevaisuuden yksityiskohta on hämärän peitossa – ja saakin olla. Rosita sanoo olevansa vasta uuden elämänsä alkutaipaleella. Tavoitteena on, että työ, sijoitukset ja omistukset mahdollistavat riittävän toimeentulon, jolla voi elää vapaasti siellä, minne polku vie.

– Se, että pärjää pienellä, ei tarkoita, etteikö tavoitteena ole myös kasvattaa tulotasoa. Vapaudesta en kuitenkaan tingi: en halua, että kaikki tähtää eläkevuosiin, vaan haluan elää omannäköistä ja hyvää elämää nyt.

 

Rositan 3 vinkkiä irtiotosta haaveilevalle

  1. Pohdi, mitä irtiotto sinulle merkitsee ja mitä se mahdollistaa. Mitä tärkeämpi se sinulle on, sitä enemmän olet valmis satsaamaan tai luopumaan.
  2. Aloita säästäminen ja sijoittaminen heti, kun sinulla on säännöllisiä tuloja – viimeistään silloin, kun haave irtiotosta viriää. Auto­matisoitu kuukausisäästäminen vähäkuluisiin rahastoihin on vaivaton tapa kasvattaa säästöjä. Tutustu sijoittamiseen. Hyödynnä internetin säästö­laskureita tavoitteen asettelussa.
  3. Kartoita resurssisi, etenkin omistukset ja osaamiset. Oma osittainkin maksettu asunto voi mahdol­listaa irtioton: sen voi myydä, pantata tai  vuokrata, tai siihen kohdistuvat lainat voi järjestellä uudelleen. Mieti, miten voit muuttaa osaamistasi lisätuloiksi ennen irtiottoa tai sen aikana.
Sisältö jatkuu mainoksen alla