Kuvat
Roosa Blom
Roosa kuvasi raivausprojektiaan. Tässä kuvassa oli meneillään vaatekaapin raivaus.
Roosa kuvasi raivausprojektiaan. Tässä kuvassa oli meneillään vaatekaapin raivaus.

– Oli järkyttävää huomata, miten paljon rahaa oli kiinni tavaroissa, joita en enää käytä tai tarvitse, Roosa sanoo.

Heinäkuun lopussa pälkäneläinen Roosa Blom, 24, päätti alkaa raivata kotiaan ja myydä ylimääräistä tavaraa pois. Vaikka Roosa pitää itseään harkitsevana kuluttajana, kahden aikuisen ja yhden yksivuotiaan asuttamaan omakotitaloon tuntui silti aina vain kertyvän turhaa roinaa.

Elokuussa Roosa myi tavaraa Facebook-kirppiksillä ja vuokrasi myyntipöydän perinteiseltä kirpputorilta. Jokaisen tienatun euron hän kirjasi ylös.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Roosa Blom, 24, yllättyi siitä, miten paljon kirppismyynneillä tienasi.
Roosa Blom, 24, yllättyi siitä, miten paljon kirppismyynneillä tienasi.

– Kun aloin laskea summia yhteen, yllätyin siitä, miten ison summan, 1 418 euroa, olen tienannut. Oli järkyttävää huomata, miten paljon rahaa oli kiinni tavaroissa, joita en enää käytä tai tarvitse, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mutta vaikka kuinka kotona siivosin ja karsin, kukaan ei huomannut mitään.

Roosa sanoo, ettei itsekään oikein muista, mitä kaikkea hän on kuukauden aikana myynyt. Katsotaanpa siis muistiinpanoja.

Kotimaiset kestovaipat maksavat uutena keskimäärin 20–30 euroa kappaleelta. Käytettynä vaipoista voi Roosa Blomin mukaan saada jopa noin puolet alkuperäisestä hinnasta, jos vaipat ovat vielä siistissä kunnossa.
Kotimaiset kestovaipat maksavat uutena keskimäärin 20–30 euroa kappaleelta. Käytettynä vaipoista voi Roosa Blomin mukaan saada jopa noin puolet alkuperäisestä hinnasta, jos vaipat ovat vielä siistissä kunnossa.

Eniten rahaa Roosa tienasi myymällä kestovaippoja ja niihin liittyviä tarvikkeita sekä muita vauvatavaroita yhteensä 1 016,80 eurolla. Vaipat hän myi kestovaippoihin keskittyvissä Facebook-ryhmissä.

– Kestovaipoista sain paljon rahaa, koska niitä oli aivan liikaa. Osa oli myös merkkivaippoja. Summassa on mukana myös vähän lastenvaatteita ja jotain muita lastentarvikkeita.

Sen jälkeen eniten hän tienasi myymällä kännykän (100 euroa), merkkikengät (100 euroa), sovitusnuken (40 euroa), liivinsuojia (30 euroa) ja pastakoneen (25 euroa).

Vaikeinta oli päästä eroon naistenvaatteista. Niitä Roosa myi perinteisellä kirpputorilla parilla eurolla kappale. Pöytävuokran jälkeen käteen jäi vain noin 40 euroa.

Kaikki käytettynä

Vaatetusartesaaniksi valmistunut Roosa sanoo aina olleensa ekologinen kuluttaja, joka ei osta turhaa ja hankkii kaiken mahdollisen käytettynä. Uutena hän on ostanut viime vuosina lähinnä alusvaatteita ja sukkia sekä pyöräilykypärän. Silti tavaraa kertyy.

– Kyllä sitä silti välillä tulee huteja. Kun shoppailee kirpparilla, parin euron hutiostos ei tunnu pahalta.

Lapsen saamisen myötä koti on täyttynyt lapsen vaatteista ja muista tarvikkeista, joita ihmiset ostavat hanakasti myös lahjaksi.

Roosalla oli viiden vuoden ajan oma yritys, jonka kautta hän suunnitteli ja valmisti laukkuja kierrätysmateriaalista. Vuosi sitten Roosa lopetti yrityksensä. Siinä yhteydessä työhuoneesta tuli vauvan huone ja työhuone muutti kodin yläkerran aulaan. Ompelumateriaaleja ja muita työvälineitä piti karsia rajusti. Nykyään Roosa pitää ekologiseen elämäntapaan keskittyvää blogia, luennoi ja kouluttaa. 

Entä mitä hän aikoo tehdä tienaamallaan summalla?

– Aion sijoittaa rahat osakkeisiin. Tutkailen tässä juuri, minkä yrityksen osakkeisiin rahat sijoitan.

Ja raivaus jatkuu.

Vaatekaappiin tuli lisää tilaa.
Vaatekaappiin tuli lisää tilaa.

Roosan vinkit kodinraivaajalle:

1. Aloita projekti hetkellä, jolloin sinulla on sille aikaa eikä se tunnu työläältä. Tavaroiden järjestely ja myyminen vie joka tapauksessa paljon aikaa.

2. Tee myymisestä itsellesi mahdollisimman helppoa. Ota tuotteesta hyvät kuvat kännykällä. Jos myyt Facebookin kirppisryhmissä tai Facebookin Marketplace-toiminnon kautta, pidä myyntilmoituksen kuvaukset mahdollisimman lyhyinä. Salli tuotteille vain nouto. Treffit ostajan kanssa menevät usein mönkään, ja niiden sopiminen on työlästä.

– Jos en ollut kotona, jätin tavaran verannalle. Ihmiset jättivät käteistä. Kaikki aina maksoivat. En toisaalta myynyt mitään niin arvokasta, ettenkö olisi kestänyt tappiota. Kestovaippoja myös postitin, sillä se kannatti, Roosa kertoo.

3. Katso kotiasi raivaajan silmin. Mieti, mistä tavaroistasi joku voisi olla kiinnostunut maksamaan. Tarvitsetko niitä todella itse?

4. Kerää myytäviä tavaroita vaikka Ikea-kassiin heti, kun sopivia tulee vastaan. Voit myös käydä kotiasi järjestelmällisesti läpi huone, kaappi tai laatikko kerrallaan.

5. Mieti, haluatko tavaroistasi parhaan mahdollisen tuoton vai haluatko niistä vain nopeasti eroon. Jos tavoitteesi on vain tyhjentää kotia, pyydä tavaroista niin matalaa hintaa, että tuote varmasti menee kaupaksi. Jos jaksat odotella, voit pyytää enemmän. Kannattaa laittaa hintaan aina myös tieto siitä, että aina voi tarjota.

6. Tavarasuhde ei muutu hetkessä eikä yhdellä marituskerralla. Kun aina välillä karsii ja myy tavaraa, luopumisesta tulee helpompaa.

Vierailija

Paljonko noihin on uponnut rahaa hankkiessa? Ei sitä oikein tienaamiseksi voi sanoa, jos on ensin maksanut itse enemmän.

On se mukavaa, että ylimääräiseksi jääneestä tavarasta saa jotain takaisinkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla