Monen äidin ja isän suhde aikuiseen lapseensa on jollain tavalla hankala, kertoo psykologi Hannele Törrönen uutuuskirjassaan. Riitaa ja vaikeuksia voi aiheuttaa esimerkiksi raha.

Vanhemman ja aikuiseksi kasvaneen lapsen suhde ei aina ole ihan yksinkertainen. Tämä käy ilmi psykologi ja psykoterapeutti Hannele Törrösen tuoreesta kirjasta Väärin rakastettu? Vanhemman ja aikuisen lapsen ristiriidoista (Kirjapaja).

Törrösen mukaan vanhempien ja aikuisten lasten ristiriitaisista ja viileistä väleistä puhutaan vähän, vaikka monet äidit ja isät elävät jatkuvassa konfliktissa aikuistuneen jälkikasvunsa kanssa.

Kirjassaan Törrönen erittelee erilaisia syitä sille, miksi vanhemman ja lapsen suhde voi tuntua vaikealta. Taustalta voi löytyä ongelmia, jotka juontuvat esimerkiksi jo lapsuuden etäisistä väleistä. Syyt riitoihin voivat olla myös hyvin konkreettisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi asioista, joka voi aiheuttaa ongelmia aikuisen lapsen ja vanhemman välille, on raha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Raha on joskus iso pulma vanhempien ja aikuisten lasten välisissä tulehtuneissa suhteissa. Sen ympärillä käydään monia pohdintoja ja vääntöjä”, Törrönen kertoo kirjassa.

Antaako vai eikö antaa?

Harvan suhde rahaan on itsessään yksioikoinen, Törrönen huomauttaa. Rahaan liittyy monella meistä henkilökohtaisia uskomuksia, jotka ovat niin tietoisia kuin tiedostamattomiakin.

Yhä monimutkaisemmaksi suhde rahaan muuttuu silloin, kun siihen liittyy vielä toinen ihminen, kuten oma lapsi tai vanhempi.

”Kun puhutaan rahasta, vanhempien ja lasten suhteen kipupisteet ja puhumattomat asiat ovat esillä kuin tarjottimella. On vanhempia, jotka ylenmääräisellä anteliaisuudella yrittävät sovittaa tekemiään virheitä eivätkä uskalla kieltää lapseltaan mitään”, Törrönen kirjoittaa.

Ja sitten on niitä vanhempia, jotka eivät missään nimessä halua lainata aikuisille lapsilleen rahaa.

”Joillekin vanhemmille lapset ovat kuin ryöstäjiä tai saalistajia, joilta on suojauduttava, tai muuten omaisuus hupenee. Toisille vanhemmille taas lapset näyttäytyvät avuttomina aatuina, joille pitää antaa kaikki, mitä he pyytävät, jopa vanhemman oman pärjäämisen kustannuksella.”

Katkeruutta ja kurjia kierteitä

Raha voi aiheuttaa perheen sisällä monimutkaisia tunteita, kuten katkeruutta ja kateutta. Jos vanhemmat antavat yhdelle lapsistaan enemmän taloudellista tukea kuin muille, Törrösen mukaan on erityisen tärkeää puhua asiasta avoimesti.

Päätös rahan käytöstä on tietenkin vanhemman, mutta on reilua, että asiasta puhutaan yhteisesti.

Se, että vanhempi antaa lapselleen rahaa, ei Törrösen mukaan ole erityisen hyvä idea tilanteessa, jossa lapsella on rahan kanssa suuria vaikeuksia. Hän on sitä mieltä, että pelkkä rahan antaminen voi olla suorastaan vahingollista tilanteessa, jossa lapsi ei hallitse rahankäyttöään. Se saattaa pitää yllä kurjaa kierrettä.

”Nämä ovat usein suuria taisteluja, joita vanhemmat eivät aina jaksakaan”, Törrönen kirjoittaa.

Törrönen kertoo kirjassaan ymmärtävänsä hyvin sen, ettei kaikkia rahaan liittyviä ristiriitoja haluta käydä perheissä läpi. Joskus silmien sulkeminen tuntuu helpoimmalta vaihtoehdolta. Rajojen vetäminen on kuitenkin tärkeää. Törrösen mukaan hyvät rajat ovat kohtuullisia kaikille ja myös elävät ja muuttuvat tilanteen mukaan.

Kerro oma näkemyksesi aiheesta

Oletko sinä saanut aikuisiällä tukea vanhemmiltasi? Kuuluuko vanhemman mielestäsi rahoittaa lapsen elämää myös aikuisiällä?

Teemme aiheesta juttua, johon kaipaamme näkemystäsi. Vastaa alla olevaan kyselyyn ja kerro ajatuksistasi – olit sitten aikuistunut lapsi tai itse vanhempi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Mies38v

Äitini on edunvalvojani. Hoitaa kaikki raha-asiani. Laskut, lääkkeet, vuokrat ja säännöstelee rahani. Mutta hän myös antaa omistaan koska tietää ettei pienet tuloni riitä kaikkeen. En ole pyytänyt ylimääräistä häneltä vaan hän antaa hyvyyttään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla