Professori Hele Savin on maailmalla arvostettu aurinkokennotutkija. Perheen mökillä sähköä tuottavat kuitenkin isoisän aikanaan hankkimat aurinkonpaanelit.

– Sananlasku sanoo, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. Se, että maailmalla arvostetun aurinkokennotutkijan mökillä pärjätään isoisän aikaisilla aurinkosähköillä, vahvistaa tämän väittämän, Hele Savin nauraa.

Helen perheen Sääksmäellä sijaitsevalle saarimökille asennettiin aurinkosähköt jo 1980-luvun alussa. Hele oli silloin pikkutyttö.

– Isoisäni seurasi aikaansa ja oli uuden tekniikan perään. Se taisi olla perimmäinen syy, miksi aurinkosähköt tulivat mökille niin varhaisessa vaiheessa, Hele kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Isoisän kiinnostus tekniikkaan on periytynyt myös lapsenlapselle, sillä Hele on tehnyt työuransa aurinkokennojen tutkijana ja tuotekehittäjänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se toimii edelleen

Saarimökki on suvun yhteiskäytössä. Siellä eletään mökin käyttäjien yhteisestä sopimuksesta niin, että mökkiä ei täytetä tarpeettomalla tekniikalla. Laitteet uusitaan vasta sitten, kun ne lakkaavat toimimasta.

Isoisän 1980-luvulla ostama aurinkokenno tuottaa edelleen sukumökille tarvittavan valaistuksen ja lataa mökillä olijoiden läppärit ja älypuhelimet.

– Sen antamalla sähköllä olen kirjoittanut myös aika monta aurinkosähköä käsittelevää tutkimusraporttia ja apuraha-anomusta. Nykyään aurinkosähköllä ladataan myös mökkiveneemme sähköinen perämoottori.

Aurinkosähköjärjestelmää on oltu jo muutamaan kertaan uusimassa. Tekniikan kehittyminen on kuitenkin siirtänyt uusimistarvetta, sillä ledivalot ja viimeisin tietotekniikka kuluttavat yllättävän vähän sähköä.

Koska television katselukin on siirtynyt tietokoneelle, sähkölaitteiden määrä mökillä on itse asiassa vähentynyt.

– Vanhan järjestelmän tuottama aurinkosähkö riittää ihan hyvin, kun vanha kaasujääkaappikin vielä toimii.

Viimeksi mökillä harkittiin sähköiseen vesipumppuun siirtymistä. Hanke raukesi, sillä mökin käyttäjät arvostivat hyötyliikuntaa vesiämpäreiden kanssa enemmän kuin arjen helpottumista.

Pitkäikäinen investointi

Aurinkokenno on kestävä ja pitkäikäinen investointi, sillä kennossa käytettävä pii on kiinteä puolijohde, jonka kidekoostumus on yhtä stabiili kuin kiven. Sulamispistekin on reilusti yli tuhannessa asteessa.

– Ei se itse aurinkokenno miksikään mene. Paneelin lasit ja metallikontaktit kestävät heikommin aikaa, mutta nykyään nekin on niin hyvin kapseloitu, että me tutkijat uskallamme laskea paneelien käyttöiäksi jopa sata vuotta.

Järjestelmän akut ja säätimet kuluvat paljon nopeammin, ja niitä on jouduttu uusimaan myös Sääksmäen-mökillä.

Hinnat laskevat

Helen tutkimusryhmä Aalto-yliopistossa on kehittänyt tehokkaan nanorakenteisen mustan aurinkokennon, jonka ensimmäiset tehdasvalmisteiset kappaleet valmistuivat saksalaiselta tehtaalta viime vuonna.

– Ikävä kyllä tehdas teki pian sen jälkeen konkurssin. Aurinkokennojen valmistus ei kannata enää Euroopassa, vaan ala on siirtymässä Aasiaan.

Kuluttajille Aasian halpatuotanto on hyvä uutinen: aurinkosähköjärjestelmien hinta on tullut vauhdilla alas. Kun Helen isoisä osti 30-wattisen aurinkosähköjärjestelmän, se maksoi tuhansia markkoja. Nyt saman tehoisen järjestelmän saa muutamalla sadalla eurolla.

Hele miettii työkseen, miten aurinkoenergia voisi auttaa ilmastonmuutoksen torjunnassa ja vihreämmän energian tuottamisessa. Vapaa-aikana mökillä hän edistää vähäpäästöistä elämää toisella tapaa.

– Toimivasta tekniikasta ei tarvitse luopua pelkästään sen takia, että saa tilalle uudempaa, tehokkaampaa ja näyttävämpää.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/et.

Mitä maksaa?

Peruspaketti

  • Voi ladata kännykkää, tablettia ja muutamaa LED-valoa. Hinta 500–700 euroa.
  • Järjestelmän saa asentaa itse.
  • Asennuspalvelun hinta 200–400 euroa.

Järeä paketti

  • Voi käyttää useimpia kodin sähkölaitteita lähes vuoden ympäri. Hinta 7 000–10 000 euroa.
  • Ei saa asentaa itse.
  • Asennuspalvelun hinta 1500–4000 euroa.
  • Usein lisänä aggregaatti.

Lähde: Naps solar systems

Vetytalous

Artikkeli jonka asia-anti sisältyi yhteen lauseeseen:

"Helen tutkimusryhmä Aalto-yliopistossa on kehittänyt tehokkaan nanorakenteisen mustan aurinkokennon, jonka ensimmäiset tehdasvalmisteiset kappaleet valmistuivat saksalaiselta tehtaalta viime vuonna."

Muuten nollainfoartikkeli

Sisältö jatkuu mainoksen alla