Kuvat
Sanoma-arkisto ja Paula Haurun kotialbumi
Paula Hauru kesällä 2018.
Paula Hauru kesällä 2018.

Joskus toisen ihmisen roska voi todellakin olla toiselle aarre, Paula Hauru tietää.

”Kiitos sille nuorelle naiselle, joka antoi minulle nämä kultareunaiset Rörstrandin astiat. Vaasan roskalava oli osoite. Kaikki ovat vielä ehjiä ja ensimmäinen kymppitonni on näillä hankittu. Toisen ylijäämä voi olla toisen yritysidea.”

Näin rehtorina työskentelevä Paula Hauru kirjoitti muutama päivä sitten Facebookin Vauras Nainen -ryhmässä julkaisemansa kuvan ohessa. Kuvassa näkyy melkoisen vaatimaton joukko lautasia, jotka on koristeltu kukkasilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuvan alla moni mietti, miten ihmeessä yhdellä astiastolla voi tienata niin paljon rahaa. Voiko moisesta astiastosta saada myymällä irti tuhansia? Perustiko Paula kenties catering-yrityksen?

Vastaus kumpaankin kysymykseen on kieltävä. Sen sijaan Paula on tienannut kymppitonninsa pyörittämällä viime vuoden elokuusta alkaen kotonaan Airbnb:tä. Hän asuu itse omakotitalonsa yhdessä huoneessa ja vuokraa kahta muuta turisteille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaurapuuroa kultareunaisilta lautasilta

Suoraan kuvan astiastolla Paula ei ole siis lyönyt rahoiksi. Mutta siitä huolimatta niillä oli oleellinen rooli siinä, että Paula päätti lähteä vuokraamaan kotinsa huoneita.

Viime elokuussa Paula huomasi tuntevansa olonsa yksinäiseksi. Hänen lapsensa olivat muuttaneet lapsuudenkodistaan maailmalle, ja kotona oli liikaa siivottavia huoneita vain yhtä asukkia varten. Paula ei kuitenkaan halunnut luopua kodistaan.

Samoihin aikoihin Paula ennestään tuntematon mustasaarelainen nainen laittoi ilmoituksen valkokultaisesta lautassetistä Facebookin roskalavaryhmään. Paula ilmoitti naiselle, että voisi mieluusti ottaa astiat omakseen.

– Kun olin saanut astiat käteeni, mietin, että mitä niillä tekisin. Minulla oli myös paljon lakanoita, kaksi huonetta tyhjillään ja ylimääräistä aikaakin. Silloin keksin, että voisin laittaa ilmoituksen Airbnb:hen ja alkaa majoittaa ihmisiä kotonani.

Ilmoituksen jälkeen ihmisiä alkoi virrata Paulan kotiin. Pian hän huomasi, että majoitustoiminta on mukavaa puuhaa.

– Sen avulla pääsen nauttimaan matkustamisen hyvistä puolista kotonani ilman, että minun tarvitsee itse matkustaa. Nyt kotonani on käynyt jo 200 vierasta.

– Joistain ihmisistä, joita olen majoittanut, on tullut ystäviäni. Pidän yhteyksiä edelleen esimerkiksi Etelä-Koreaan ja Uuteen-Seelantiin. Myös kielitaito karttuu, Paula kertoo.

Ja kaikille vierailleen Paula on tarjonnut juuri niiltä roskalavalta pelastetuilta lautasilta kaurapuuroa.

Uusia tuhansia kohti

Paula kertoo, että pyörittää majoitustoimintaa kotonaan niin, että ilmoittaa siitä verottajalle.

– En tee mitään pimeästi. Kyse ei ole myöskään mistään salahotellitoiminnasta, sillä omistan omakotitaloni kokonaan itse, Paula kertoo.

– Mielestäni Airbnb-toiminta on kannattavaa nimenomaan silloin, kun teen sen taloudellisesti avoimesti. Silloin voin vähentää kuluja sen mukaan, kuinka paljon vuokraan kotiani. Voin laittaa verovähennyksiin esimerkiksi veden, sähköt, lakanat, kotini turvajärjestelmän ja ne kaurapuurotkin.

Paula ei näe mitään syytä siihen, että lopettaisi kotinsa vuokraamisen.

– Olen nyt hankkinut 10 000 euroa. Seuraavaksi tähtään 50 000 euroon.

Talous uusiksi eron jälkeen

Kun Paula erosi 27 yhteisen vuoden jälkeen miehestään vuonna 2004, hänen taloutensa meni aivan uusiksi. Haastattelimme Paulaa viime kesänä siitä, miten hän sai raha-asiansa takaisin raiteilleen. Tällä hetkellä hänellä on esimerkiksi useita sijoitusasuntoja. Voit lukea jutun alla olevasta linkistä.

Verojenkiertoon puututtava

Yrittäjien verojenkierto Airbnb:n kautta, pitäisi ottaa tutkintaan. Suomessa miljoona ihmistä, täysin köyhyysrajan alapuolella, koska toiset kiertävät veroja ja käyttävät systeemiä, härskisti hyväkseen. Kotimaisen ihmiskaupan nimi, on syrjäytyminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla