Nelikymppinen Anssi kertoo pääsevänsä autokauppiaana lähelle rehtorin tienestejä.

Viikko sitten Anssi vietti ensimmäisen lomansa uudessa työpaikassaan. Se oli hänen ensimmäinen vapaa viikkonsa yli vuoteen.

Viimeksi Anssi lomaili keväällä 2019, kun hän oli vielä opettaja.

– En olisi ikinä uskonut, että aika menee näin nopeasti ja tuskattomasti. Pitkät lomat ja lyhyet koulupäivät eivät välttämättä autakaan aina jaksamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Me Naiset kertoi viime keväänä, kuinka nelikymppinen Anssi (nimi muutettu) oli vaihtamassa työpaikkaansa koulumaailmasta myyntialalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän oli työskennellyt yli kymmenen vuotta peruskoulun opettajana pohjoissuomalaisessa pikkukaupungissa. Alanvaihdos oli ollut mielessä jo muutaman vuoden, sillä hän oli väsynyt sinnittelemään pienellä palkalla vaativassa työssä.

– Suvivirsi soi ensimmäinen päivä kesäkuuta, ja kolmas päivä siirryn myyntimieheksi. Tuskin maltan odottaa pääseväni ihmisarvoiseen työhön, jossa on mahdollista saada asiallista palkkaa, Anssi kertoi viime vuonna Me Naisten haastattelussa.

Vuosi uudessa työssä on nyt kulunut, ja Anssi kertoo viihtyvänsä automyyjänä todella hyvin. Välillä päivät venyvät 12-tuntisiksi, mutta Anssi kokee silti jaksavansa paremmin kuin opettaja-aikoinaan. 

– Toisinaan painan töitä iltaisin, lauantaisin ja joskus tarvittaessa sunnuntaisinkin, mutta sitten vastaavasti saan olla arkena vapaalla. Se on harvinaista herkkua. Työaikani ovat joustavia. Voin ilmoittaa, toisin kuin oppitunnilla, että olen hetken pois ja käyn esimerkiksi hammaslääkärissä tai parturissa, Anssi kertoo.

Vaikka myös myyntityö on paikoitellen ”hurjan kiireistä ja fyysisestikin rankkaa ravaamista”, Anssin mielestä työpäivistä palautuminen on ollut helpompaa. Hän on pystynyt nukkumaan yönsä levollisemmin ja tuntenut olonsa energisemmäksi. Työt eivät ole enää tulleet uniin asti.

– Olen nyt toimintakykyisempi. Enää en ole vihainen enkä raunioina. Vaikka pääsen kotiin iltaseitsemältä, en mene suorilta makaamaan. Kun tulin aikaisin koulusta kotiin, menin sohvalle ja saatoin tuijottaa pitkään seiniä.

Palkasta ja koronavaikutuksista

Opettajan hommissa Anssin bruttopalkka oli noin 3 300 euroa kuukaudessa. Siitä hänelle jäi itselleen noin 2 200 euroa. Hän kertoi selvittäneensä etukäteen, että hänen kollegansa myyntityössä ansaitsevat runsaasti enemmän – keskimäärin yli 4 000 euroa bruttona.

Vuosi sitten Anssi kertoi, että opettajan palkka ei riitä perheen elättämiseen. Menaiset.fi:n aiemman jutun perässä ja Facebook-kommenteissa sitä hieman ihmeteltiin ja moni kirjoitti, että opettajan palkkahan on hyvä, mutta Anssin mukaan syitä tilanteeseen on monia.

– Puolisoni ei ole hyväpalkkaisessa työssä, meillä on iso asuntolaina ja kaksi kasvuikäistä lasta. Täällä pohjoisessa pitää olla myös kaksi autoa, sillä joukkoliikenne ei ole samaa tasoa kuin pääkaupunkiseudulla, Anssi listaa.

Keskustelijat myös epäilivät, että Anssi pettyisi myyjän tienesteihinsä.

Huoli oli turha, sillä Anssin kohdalla käytettyjen autojen kauppa on käynyt kuluneen vuoden aikana hyvin. Korona on vaikuttanut siihen vain aavistuksen: Anssin mukaan moni katselee nyt halvempia autoja ja vaihtaa mieluummin käytettyyn kuin uuteen kulkupeliin.

Anssin palkka autokaupassa koostuu peruspalkasta ja myyntiin perustuvasta provisiolisästä. 

– Palkkaa on jäänyt useana kuukautena kouraan yli tonni enemmän kuin sain opettajana. Ala-asteen rehtorin palkoillekin olen päässyt. Parasta on se, että omilla toimilla voi vaikuttaa palkan määrään. Tunnollisella työllä ja palvelualttiudella saa hyvän palkan ja kaupan päälle myös hyvän mielen. Jo koeajalla sain myytyä 28 autoa kuukaudessa.

Rehtorin palkka vaihtelee kouluissa. Oikotien selvityksen mukaan ala-asteen rehtori saa palkkaa keskimäärin 4 750 euroa kuukaudessa. 

Lomista ja työtyytyväisyydestä

Palkkaakin tärkeämmäksi asiaksi työssään Anssi nostaa kuitenkin yleisen hyvinvointinsa.

Tyytyväisyyttä on lisännyt sekin, että hänellä on riittävät työkalut ja tuki uudessa ammatissaan. Kun pomo kiittää myyntimenestyksestä, se kannustaa jatkamaan vieläkin paremmin.

– Kyllä opettajankin hommassa sai hyvän mielen, vaikkapa kun vanhempi kertoi minun pelastaneen lapsensa. Hetken tunsin tekeväni tärkeää työtä, mutta se ilo ei kantanut pitkään. Voin henkisesti pahoin, kun en osannut auttaa oppilaita, joilla oli vaikeita ongelmia.

Anssi on tyytyväinen siihen, että uskalsi hypätä uudelle alalle.

–  Myyjän työkin on stressaavaa ja hullunmyllyä. Mutta siinä pärjää aina, vaikka onkin kiire ja kaksikin puhelinta soi samaan aikaan.

Opettajien pitkiä lomia Anssi ei kaipaa ainakaan vielä tällä hetkellä – eikä muutakaan vanhasta ammatistaan, sillä myyntityössäkin riittää vielä opeteltavaa.

Tämän poikkeuskevään aikana Anssi on kuitenkin seurannut koulumaailmaa, kun lapset ovat olleet etäopetuksessa kotona. Hän on myös jutellut hieman entisten kollegoidensa kanssa.

– Joillekin sopii paremmin se, että saa tehdä rauhassa töitä. Mutta olen kuullut myös, että etäopetus on ollut alakoulun opettajille ’raskainta hommaa ikinä’. Toiset ovat työskennelleet itsensä melkein hengiltä. Kun taas he, jotka eivät yritä tehdä ihmeitä, ovat päässeet ehkä helpommalla. Tämä kevät on joka tapauksessa opettanut pakon edessä uusia työtapoja, joista kouluissa otetaan toivottavasti parhaat käyttöön.

Oletko vaihtanut ammattia?

Oletko tehnyt suuren uramuutoksen? Haluatko kertoa tarinasi?

Jos sinua voi haastatella Me Naisten juttuun, kirjoita lyhyesti itsestäsi ja lähetä sähköpostia: annakaisa.vaaraniemi(at)sanoma.com

Vierailija

Tässähän on se hyvä puoli, että jos myyntityö muutuu huonommaksi, opettajalle löytyy aina töitä ihan kohtuullisella palkalla. Ei pitäisi muistella vanhoja, mutta mummoni (s. 1897) opetti, että pitää hankkia kaksi ammattia. Ja pitää omat rahat (poissulkien perheen elantoon liittyvät kulut). Pääasia on kuitenkin itsensä elättäminen tai perheellisen perheensä (yhteisvastuullisesti).

AK47

Anssi automyyjä ....toimittaja taitaa olla ns.vedätettävissä.Anssi ja koko automyynti on katastrofin alla nyt ja porukka tekee hommia provikkapalkalla tulot 0-100€ kk.

Sisältö jatkuu mainoksen alla