Esimerkkiviikolla Sannalla meni ruokaostoksiin 221,51 euroa. Kuvat: Sanna Rajamäki ja Shutterstock
Esimerkkiviikolla Sannalla meni ruokaostoksiin 221,51 euroa. Kuvat: Sanna Rajamäki ja Shutterstock

Kuinka paljon sairaanhoitajalla menee viikossa rahaa ruokaan ja muihin menoihin? Selvitimme.

Nokialla asuva Sanna Rajamäki, 41, kertoo käyvänsä kaupassa usein. Yleensä hän nappaa mukaansa työpäivän eväät.

Lisäksi Sanna tilaa kotiovelleen myös valmiiksi koostettua ruokakassia, josta riittää ruokaa viideksi päiväksi hänelle ja yhdelle pojalle. Sannan vanhempi poika asuu omillaan.

– Tälläkin viikolla kävin ruokakaupassa joka päivä. Joskus käyn harvemmin ja pyydän poikaa tekemään täydennysostoksia, Sanna kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hän työskentelee sairaanhoitajana ja tekee epäsäännöllistä kolmivuorotyötä Tampereella. Työmatkansa hän kulkee linja-autolla; vuosikortti maksaa 510 euroa. Siitä ei ole laskettu osuutta tämän viikon menoihin. Viikon kuluissa ei näy myöskään pojan vanhojenpäivän pukuvuokra, jonka hän maksoi aiemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Vanhojentanssit tulevat kyllä kalliiksi, varsinkin tytöille. Minun poikani vuokrasi frakkisetin, johon kuuluivat kengätkin. Vuokraus maksoi noin 190 euroa.

Leijonanosa laskuihin

Koska Sannalla oli palkkapäivä kyseisellä viikolla, hän maksoi laskujaan 1 500 eurolla. Summaan kuuluivat muun muassa vakuutukset, puhelinlasku, muutama aiempi ruokakassilasku sekä 555 euron vuokra. Myös luottojaan Sanna maksoi käyttötililtään 500 euroa.

– Maksan laskut pois aina palkkapäivänä ja sitten katselen, paljonko minulla on rahaa jäljellä. Tässä kuussa tililläni oli vain yhden listan lisät ja pidin loman tammikuussa, joten paljon ei enää jäänyt rahaa. Käytän pankkikorttiani yleensä niin kauan kuin tililläni on rahaa, ja sitten siirryn käyttämään luottokorttia. Käteistä minulla on vain silloin, kun miesystäväni maksaa minulle oman osuutensa yhteisistä jutuistamme.

Sanna kulutti rahaa esimerkkiviikolla yhteensä 1763,36 euroa. Me Naisten pyynnöstä hän piti päiväkirjaa menoistaan sekä keräsi talteen ostoskuitit.

Lue, mihin Sannan rahat kuluivat ja katso kuitit jutun lopusta:

Maanantai

 • Ruokaostokset 12,71 €
 • Sannan ruokakassi + hedelmäkassi 113,90 €

Yhteensä 126,61 €

”Heräsin jo 4.45. Aamuvuorot menevät nopeasti, etenkin kansliassa.

Työpäivän jälkeen menin bussilla lähikauppaan. Tein täydennysostoksia ja ostin myös suklaata. Väsyneenä sorrun helposti heräteostoksiin. Kävelin kaupalta kotiin. Söimme pojan kanssa pinaattilättyjä ja perunasalaattia välipalaksi samalla, kun odotimme ruokakassilähetystä.

Olen jonkin aikaa tilannut ruokakassin kotiin, koska se on niin kätevä palvelu ja sisältää terveellistä ruokaa. Minulla ei ole autoa, joten isompien ostoksien raahaaminen kaupasta on hankalaa. Ovelle toimitettavassa kassissa on paljon kasviksia, ja tilaan aina myös hedelmäkassin. Ruokaa riittää viideksi päiväksi minulle ja 17-vuotiaalle pojalleni. Teimme siitä heti illallisen.”

Tiistai

 • Eväät töihin 4,19 €

”Menin iltavuoroon ja sain nukkua hieman pidempään. Pyrin kuitenkin siihen, että ehtisin aina tehdä jotakin ennen töihin lähtöä, esimerkiksi laittaa ruokaa ja pestä pyykkiä.

Poikkesin työmatkalla kaupassa hakemassa eväät töihin. Ostin valmisruoan, jossa oli -30 prosentin alelappu, sekä banaania ja rahkan. Ostan aina näitä alennustuotteita, kun sellaisia osuu kohdalle.”

Keskiviikko

 • Eväät töihin kahdeksi päiväksi 9,45 €

”Minulla oli tänäänkin iltavuoro. Päivä meni samalla kaavalla kuin edellinenkin. Tein ruokaa, söin hyvin ja lähdin liikkeelle. Työmatkalla kävin ostamassa eväät tälle ja seuraavalle työpäivälle.”

Torstai

 • Ruokakauppa 14,20 €
 • Veikkaus 10 €

Yhteensä 24,20 €

”Tänään menin töihin aamuksi, mikä tarkoitti suihkuvuoroa. Töiden jälkeen kävin taas ostoksilla ja voimattomana annoin jälleen vallan mielihaluilleni. Mukaan lähti suklaata ja marjapiirakoita. Ostin myös palautusjuoman ja banaanin, koska ajattelin mennä vapaillani salille.

Kotona tein ruokaa kahdelle päivälle. Isompi annos helpottaa aina seuraavaa päivää.

Nostin tililtäni kymmenen euroa Veikkauksen tililleni ja osallistuin kaveriporukan kanssa peleihin. Minulla kuluu Veikkauksen peleihin viikossa noin 20 euroa. Uskon vielä joskus voittavani isomman voiton.”

Perjantai

 • Ruokaostokset 23,06 €
 • Laskut 1 500 €

Yhteensä 1 523,06 €

”Tänään oli vapaapäiväni ja nukuin pitkään, sillä olin ihan väsähtänyt. Puuhailin kotona koko päivän.

Illansuussa vanhempi poika tuli kylään, ja lähdimme yhdessä katsomaan pikkuveljen vanhojentansseja. Kävin kaupassa pikaisesti vielä illalla ja tein ruokaostoksia. Ostin ruokaa niin, että vanhempikin poika saa siitä osansa – mutta hänellä ei ollut yhtään nälkä ja hänellä oli myös kova kiire takaisin kaupunkiin.  Nuorempikin poika lähti bileisiin, ja minä luin illan kirjaa hiljaisessa kodissa.”

Lauantai

 • Ruokaostokset 39,62 €
 • Apteekki 21,85 €
 • Veikkaus 10,00 €

Yhteensä 71,47 €

”Toinen vapaapäiväni kului aika lailla lukiessa. En jaksanut lähteä salillekaan.

Kävin kuitenkin kaupassa, sillä pääsin sinne autolla veljeni ja äitini kanssa. Ostin ruokaa viikonlopulle ja alkuviikolle. Viikonloppuisin syömme epäterveellisemmin. En myöskään jaksanut laittaa ruokaa tänä viikonloppuna, kun kuitenkin arkena teen Sannan ruokakassin aterioita.

Kävin myös apteekissa hakemassa monivitamiineja. Olen käyttänyt tuotetta jo joitakin vuosia. En osaa sanoa, onko tuotteesta hyötyä, mutta ainakaan haittaa ei ole ollut.

Nostin jälleen 10 euroa tililtäni Veikkauksen tilille ja pelasin lottoa.”

Sunnuntai

 • Eväät töihin 4,38 €

”Sunnuntaina nukuin jälleen vähän pidempään ja hain kaupasta eväät ennen iltavuoroa. Vuorossa oli leppoisaa ja sain unen hyvin illalla.

Viikko oli erittäin tyypillinen minulle.  Ehkä rahaa kului jonkin verran enemmän kuin tavallisesti. En joutunut nipistämään mistään, ja kaikki sujui aika lailla niin kuin olin suunnitellutkin. Ja kun olen töissä, en oikein ehdi enkä jaksa niin ihmeitä kuluttaakaan.”

Yhteensä rahaa kului viikossa 1 763,36 €

Ruokaan meni 221,51 euroa. Ruokakaupoissa Sanna teki ostoksia 107,61 eurolla, ja kotiin kuljetettu ruokakassi maksoi 113,90 euroa. Peleihin meni 20 euroa ja apteekkiin 21,85 euroa.

Sannan kuitit ostoksista:

Maanantain ruokaostokset: 12,71 €.
Maanantain ruokaostokset: 12,71 €.
Tiistain ruokaostokset: 4,19 €.
Tiistain ruokaostokset: 4,19 €.

Keskiviikon ruokaostokset: 9,45 €.
Keskiviikon ruokaostokset: 9,45 €.Torstain ruokaostokset: 14,20 €.
Torstain ruokaostokset: 14,20 €.
Perjantain ruokaostokset: 23,06 €.
Perjantain ruokaostokset: 23,06 €.
Lauantain ruokaostokset: 39,62 €.
Lauantain ruokaostokset: 39,62 €.
Sunnuntain ruokaostokset: 4,38 €.
Sunnuntain ruokaostokset: 4,38 €.

 

Viikko kukkarossa

Tässä sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat kulutuksestaan. Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen?

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä viestiä annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Insinööri, 2000kk netto

Eli jutun nainen säästäisi satasen kuussa jos ei laittaisi rahojaan rahapeleihin. Lisäksi hän syö kalliita eväitä yli 4e/päivä, koska ostaa ne eineksinä. Eipä hän voi valittaa pienestä palkasta jos ei edes näitä näe luksuskulutuskohteina. Eipä hän kyllä jutun mukaan valittanutkaan, mutta kyllä satanen kuussa ekstraa olisi jo kova summa monelle. Tuokin nainen voisi sillä välttää luottokortin vinguttamista.

Alke

Ei se sanonta "ei ne suuret tulot vaan pienet menot" ole tuulesta temmattu.

Luottojen 500 eurosta suuri osa on korkoja, aikuisen ihmisen pitäisi osata suunnitella elämänsä paremmin ettei näin suuria luottoja olisi tarve ottaa. Samoin sanonta että veikkauspelit ovat tyhmyysvero ei sekään täysin perätön ole, 80 euroa kuussa on jo iso potti annettavaksi veikkauksen "hyväntekeväisyyteen"

Sisältö jatkuu mainoksen alla