Korkeamman palkan pyytäminen tuntuu monesta vaikealta ja jopa kiusalliselta. Uramentori kehottaa muistamaan faktat ja olemaan rohkea.

Työelämän hankalimpiin kiemuroihin lukeutuu oman palkkatason määrittely. Etenkin urapolun alussa tai uudella alalla on joskus vaikea tietää oman työnsä arvo. 

Jos oma palkka tuntuu tehtävään ja ammattitaitoon nähden alhaiselta, on ensimmäisenä hyvä selvittää faktat, neuvoo ammattimentorina toimiva Kati Huovinmaa. Hänelle sparraus palkka-asioissa on tuttua. 

– Faktoihin on helpompi nojata kuin mutu-tuntumaan, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeää on osata perustella työpanoksensa ja oman osaamisensa merkitystä, sekä tietää, mitä muut vastaavanlaisia töitä tekevät keskimäärin saavat. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tietoa yleisestä palkkatasosta saa parhaiten keskustelemalla rohkeasti muiden kanssa. Huovinmaa iloitsee siitä, että palkka-asioista uskalletaan nykyään puhua entistä enemmän.

Toisinaan palkankorotukseen ei ole mahdollisuutta, vaikka johto tunnistaakin työntekijän merkityksen ja osaamisen. Tuolloin on Huovinmaan mukaan tärkeää käydä läpi yhdessä raamit, joissa liikutaan. Silloin työntekijä tietää, mistä oma palkkataso syntyy. 

Huovinmaa on itsekin aiemmin ollut palkkaneuvotteluissa mukana työnantajan roolissa. Hän kertoo arvostavansa työntekijän aktiivisuutta ja hyvää ammatillista itsetuntoa. 

Kuinka paljon voi pyytää?

Korotuksen määrä riippuu täysin sekä alasta että kyseessä olevan organisaation tilanteesta. 200 euron korotus voi olla jollekulle jo tuntuva, ja samalla 500 euroa voi toisen mielestä tuntua liian vähältä. Voi käydä myös niin, että työntekijä saa pyytämänsä korotuksen ja tajuaa, että olisi voinut suoraan pyytää reilumminkin. 

– Tuntuu, että toisinaan yrityksen koosta riippuen puhutaan melkein ihan eri valuutoista, Huovinmaa sanoo. 

Hän muistuttaa, että joskus palkan laahaus voi johtua vain siitäkin, ettei johto ole yksinkertaisesti muistanut päivittää tilannetta. Hänen tärkein neuvonsa työntekijälle on selvä. 

– Pokkaa pitää olla. Kun tahdot muutosta, avaa suusi rohkeasti. 

Oletko sinä pyytänyt palkankorotusta tai haaveiletko sellaisesta? Vastaa kyselyymme! Teemme aiheesta juttua, johon kaipaamme näkemystäsi. Vastaa alla oleviin kysymyksiin ja jaa ajatuksiasi. Olemme sitoutuneet suojaamaan vastaajien yksityisyyttä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla