Saitko perintöä? Tai odottaako sinua jonain päivänä sellainen? Onnea! Ennen kuin buukkaat lennon Bahamalle, kannattaa kuitenkin varautua muutamaan seikkaan.

1. Paperityötä riittää

”Siis mikä virkatodistus?” No, seurakunnasta tai maistraatista tilattava paperi, josta näkyvät vainajan perilliset. Virkatodistukset pitää tilata perunkirjoitusta varten kaikista kaupungeista, joissa vainaja on asunut. Virkatodistus on vain yksityiskohta: surun keskellä on paljon selviteltäviä muodolli-suuksia.

– Esimerkiksi yhteistilin käyttöoikeus voi lakata heti puolison kuoleman jälkeen, ja siitä on moni tuohtunut. Mutta nämä asiat on pakko hoitaa aina lain mukaan, kertoo konttorinjohtaja, OTM Hanna Kuvaja Handelsbankenista.

2. Perunkirjoitus ja perinnönjako – eri asioita!

Perunkirjoitus eli vainajan omaisuuden ja perillisten selvittäminen on tehtävä kolmen kuukauden sisällä kuolemasta. Perinnönjakokirja taas tehdään vasta sitten, kun joku perillisistä sitä vaatii – ei siis ehkä pitkään aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Suomessa on paljon esimerkiksi kesämökkejä, jotka omistaa jakamaton kuolinpesä. Mökki on silloin yhteiskäytössä, kuolinpesästä maksetaan kulut, ja se voi toimia hyvinkin. Perinnönjako voi toki olla hankalampaa vaikka 50 vuoden päästä, kun ensimmäisistä perillisistäkin on aika jättänyt, Kuvaja sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Veroja pitää maksaa

Kyllä, ihminen voi joutua myymään perintöä tai ottamaan pankkilainaa perintöverot maksaakseen. Suomalaisten omaisuus on kasvanut, ja perittävääkin jää enemmän.

– Harvalle perintövero tulee nykyään yllätyksenä. Alle 20 000 euron perinnöt ovat verovapaita, Kuvaja sanoo.

Perintöveron määrä riippuu summasta ja sukulaissuhteesta vainajaan. Mutta esimerkiksi: jos lapsi perii 100 000 euroa, perintövero on 8 700 euroa. Veroilta ei pääse pakoon, vaikka perintö jätettäisiin jakamattakin – mutta jos kaikki kuolinpesän osakkaat päättävät niin yhdessä, verot voi maksaa kuolinpesän tililtä.

4. Yllätyksiä voi tulla

Perintövero voi yllättää silloin, kun on Annin tilanteen tapaan tehty hallintaoikeustestamentti. Omaisuus jää silloin leskelle hänen elinajakseen, ja perilliset jäävät odottelemaan perintöään.

– Hallintaoikeustestamentti on suosittu siksi, että silloin veroihin saa vähennyksen. Perintövero kuitenkin tulee perillisten maksettavaksi, vaikka omaisuus ja sen tuotot – vaikkapa sijoitusasunnon vuokratulot – saa leski.

5. Tunteet ovat pinnassa

Perinnössä on kysymys paitsi rahasta, myös surusta ja muistoista. Välirikko voi tulla vaikka posliinikissasta, joten käytöksen kanssa kannattaa tsempata ja muistaa, ettei kyse ole itse ansaituista rahoista. Hanna Kuvaja suosittelee testamentin tekoa kaikille, jotka haluavat helpottaa omien perillistensä osaa.

– Tuntumani mukaan suurin osa perinnöistä saadaan kuitenkin jaettua riidattomasti.

6. Voit myös kieltäytyä

Kenenkään ei ole pakko ottaa perintöä vastaan. Perinnöstä luopumiseen liittyy kuitenkin muotoseikkoja, jotka kannattaa varmistaa asiantuntijalta. 

Vierailija

Virkatodistus kaikista kaupungeista, joissa vainaja on asunut? Kyllä maistraatista saatavasta todistuksesta näkyvät kaikki Suomessa rekisteröidyt lapset. Ulkomailla asuneiden tapauksessa paperityötä sitten riittääkin, kun siellä on jos jonkinlaisia "järjestelmiä".

Sisältö jatkuu mainoksen alla