Suomalaisessa tech-pöhinässä on yksi valuvika, ja se liittyy ikään.

Kuvittele koulu, jossa opit ihan uuden taidon alalta, jolla on varmat työllisyysnäkymät vuosikymmeniksi eteenpäin. Koulu, josta valmistuttuasi saat töitä sadan prosentin varmuudella.

Minä ainakin innostuin.

Supercellin Ilkka Paananen sähköisti Slushin keskiviikkoaamupäivän kertomalla, että ensi syksynä Suomeen saadaan ihan uudenlainen oppilaitos Hive Helsinki. Koodamisen opiskeluun keskittyvässä koulussa ei ole opettajia, oppikirjoja tai opettajia. Oppiminen perustuu siihen, että opiskelijat suorittavat käytännön koodaustehtäviä ja oppivat toisiltaan. Aikaisempaa kokemusta ei tarvita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oppilaitoksen malli tulee Ranskasta. Paanasen mukaan siellä vastaavan koulun käyneistä jokainen sai töitä. Siis ihan kaikki. Noin kolmasosasta tuli yrittäjiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koulun perustamista perusteltiin erityisesti sillä, että Suomi kärsii koodaripulasta ja alalle tarvitaan enemmän erilaisia osaajia – varsinkin naisia. 

– Kuvitelkaa tilanne, jossa kaikki maailman kirjat olisivat samankaltaisten miesten kirjoittamia. Sellainen tilanne on tällä hetkellä koodausalalla, Paananen sanoi.

Koodaaminen kuuluu kaikille! Paitsi että ei muuten kuulu.

Jos Minna Canth olisi koodannut

Jos minulta kysyttäisiin nyt 33-vuotiaana tulevaisuuden toiveammattia, saattaisin sanoa koodari. Itse koodista en ymmärrä mitään, mutta nautin ongelmanratkaisusta ja kokoan helposti Ikea-huonekaluja. Riittääkö se? Slushissa aloin laskeskella, pystyisinkö hoitamaan asuntolainahommat, jos pyrkisin ensi syksynä uuteen koodarikouluun.

No, kävi ilmi, että ei tarvitse laskeskella. Hive Helsinkiin voivat hakea ainoastaan 18–30-vuotiaat. Ensimmäisessä vaiheessa sisään otetaan 100 oppilasta soveltuvuutta ja luovuutta testaavan pääsykokeen perusteella.

Slushin puheenvuorossa Ilkka Paananen ja Hive Helsingin johtokunnan nokkanainen Linda Liukas hehkuttivat, millainen maailma olisikaan, jos Minna Canth ja Armi Ratia olisivat osanneet koodata.

Mahtoivatkohan he tietää, että Minna Canth oli itse asiassa 34-vuotias julkaistessaan ensimmäisen kirjansa? Sitä ennen hän oli ehtinyt keskeyttää opettajanopintonsa mennäkseen naimisiin ja hoidellakseen lapsia.

Nelikymppinen on vasta puolivälissä uraa

Tech-maailman innostavassa pöhinässä on yksi valuvika, ja se liittyy ikään. Koko suomalaiseen startup-skeneen liittyy tiettyä nuoruuden nälkäisyyden ja draivin estotonta ihannointia. 

Ei meidän tarvitse olla huolissaan siitä, ryhtyvätkö nykyiset 18-vuotiaat tytöt isona koodareiksi vai kampaajiksi. Uskon, että he tekevät ihan mitä haluavat.

Meidän pitäisi enemmän puhua siitä, millaisia näköaloja ja hommia tulevaisuuden työelämällä on tarjota nykyisille 40-, 50- ja 60-vuotiaille. Kolmekymppisenä minulla on valtaosa työurastani vielä edessä. Haluaisin uskoa, että voin tehdä sen aikana vielä vaikka mitä.

Jos jotain, Suomeen pitäisi perustaa koodarikoulu viisikymppisille. Vaalitaan ajatusta, ettei ihmisen kyky luoda ja oppia ja oivaltaa lopu kolmeenkymppiin.

Toivon vilpittömästi, että Hive Helsinki on pystyssä vielä parinkymmenen vuoden päästä. Ehkä sitten maailmakin on toinen, ja koodariksi voi ryhtyä 50-vuotiaana.

Silloin meikäläisen asuntolainakin alkaisi olla kuitattu.

Upsista, pakko antaa lisätietoa: Hive Helsinki lähtee liikkeelle ikärajoina 18-30.
Myöhemmin sisään voi hakea kun peruskoulu on suoritettu ja yläikärajaa ei ole. Näin Ecole 42 lähti Ranskassa liikkeelle ja nyt Hive Suomessa. Ranskassa ikärajat on poistettu ja tähän tähdätään myös Hivessä.
Eli malta muutama vuosi ja hae Hiveen. Kerro sitten kuinka kävi, pääsitkö opiskelemaan?

Sisältö jatkuu mainoksen alla