Pojat donkkaa tykimmin.
Pojat donkkaa tykimmin.

Maailma ei ole enää entisensä tämän tiedon jälkeen.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) julkaisi torstaina tutkimustuloksen, jonka joka paljastaa vastaukseen ikuisuuskysymykseen: miksi miehet saavat samassa ammatissa ja samalla koulutuksella keskimäärin parempaa palkkaa kuin naiset.

Ja tässä se tulee:

– Samassa ammatissa työskentelevät miehet, joilla on samanlainen koulutustausta ja jotka työskentelevät yhtä monta tuntia viikossa, kertoivat järjestelmällisesti suorittavansa kaikkia ammattiinsa kuuluvia työtehtäviä naisia useammin. Tämä tuottavuusero mitattujen työtehtävien suorittamisessa selittää samassa ammatissa työskentelevien naisten ja miesten välisen palkkakuilun, sanoo VATTin erikoistutkija Aspasia Bizopoulou tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksinkertaistettuna: miehet sanovat tekevänsä työpäivän aikana enemmän hommia kuin naiset.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Johtopäätöksen taustalla on OECD:n toteuttama mittava 13 eri maassa toteutettu kyselytutkimus. Siinä vastaajia pyydettiin kertomaan, kuinka usein he suorittavat 40:ää yleistä työtehtävää, jotka ovat heidän ammatilleen ominaisia, kuten:

  • Kirjojen lukeminen.
  • Laskimen käyttäminen.
  • Internetin käyttäminen.
  • Ongelmanratkaisu.
  • Ihmisten neuvominen.
  • Ohjeiden lukeminen.

 Kuten alla olevasta kaaviosta käy ilmi, miehet kunnostautuivat suurimmassa osassa tehtäviä – erityisesti karttojen ja kaavioiden lukemisessa: 

Lähde: VATT
Lähde: VATT

 

Naiset raportoivat suorittavansa kaikkia mitattuja työtehtäviä keskimäärin miehiä harvemmin. Kaavion perusteella naiset ovat miehiä ahkerampia ainoastaan sähköpostien ja muistioiden lukemisessa ja kirjoittamisessa.

Naisen euro on viimeisimmän tiedon mukaan 84 senttiä. Myös Euroopassa sukupuolten välinen palkkakuilu on noin 20 prosentin luokkaa. VATTin tiedotteen mukaan Bizopouloun tutkimus osoittaa, että peräti 30–50 prosenttia sukupuolten välisestä palkkakuilusta selittyy sillä, että naiset eivät hoida hommiaan yhtä tuottavasti kuin miehet. 

Lasten saaminen kasvattaa eroa, mutta ei selitä sitä kokonaan, sillä Bizopoulon mukaan myös naiset, joilla ei ole lapsia, hoitavat ammatilleen tyypillisiä työtehtäviä miehiä harvemmin.

Tiedotteessa vakuutetaan, että kyse ei ole vain siitä, että naiset vähättelisivät tai aliraportoisivat tekemisiään.

– Naiset käyttävät enemmän aikaa työkavereistaan ja toimistosta huolehtimiseen. Nämä tehtävät vievät aikaa varsinaisilta työtehtäviltä, joiden hyvästä hoitamisesta palkitaan palkankorotuksilla ja ylennyksillä. Tutkimukseni mukaan tällainen epäitsekkyys voi alentaa naisten tuottavuutta, mikä osaltaan selittää naisten ja miesten välisiä palkkaeroja ammattien sisällä, sanoo Bizopoulou.

Tutkimuksessa tuottavuutta mitattiin siis suoritettujen työtehtävien lukumäärällä. Enää pitäisikin sitten tietää, korvaako määrä laadun.

Vierailija

Ai miehetkö lukee karttoja ja ohjeita? Tekee ahkerammin ja monipuolisemmin töitä? Parat naurut koko päivänä.

On kyllä semmosta sähläämistä ja laiskottelua ainakin niissä paikoissa (ja kotonakin) missä olen itse ollut.
Ja moni mies valittaa tylsyyttä kun heillä ei muka ole tekemistä työpaikalla, sillä välin naiset raataa päivät pitkät ja jatkaa kotonakin sillä välin kun mies huilaa loput illasta.

Vierailija

Juuri näin. On miehillä itsestään suuret luulot... raivostuttavaa, mutta ei yllättävää. Luulit eivät korreloi osaamisen kanssa. Ilmiö, johon itse törmään lähes päivittäin!

Sisältö jatkuu mainoksen alla