Kuvat
HS-arkisto
Kuntien työntekijöistä 80 prosenttia on naisia, kunnanjohtajista taas 25 prosenttia. Pirre Seppänen kuuluu siihen vähemmistöön!
Kuntien työntekijöistä 80 prosenttia on naisia, kunnanjohtajista taas 25 prosenttia. Pirre Seppänen kuuluu siihen vähemmistöön!

Pirre Seppänen ei ole ihan Suomen nuorin kunnanjohtaja, mutta onko kyseessä Suomen nuorin Pirre?

Siikalatvaan on valittu uusi kunnanjohtaja! 28-vuotias Pirre Seppänen Helsingistä. ”Seppänen lienee Suomen nuorin naiskunnanjohtaja”, kerrotaan tiedotteessa.

Pirre Seppänen ei ole ainoa nuori kunnanjohtaja: Ypäjälle valittiin juuri 26-vuotias Tatu, Nousiaisissa toimii 28-vuotias Teemu, Keiteleellä 30-vuotias Juha-Pekka. Onko jossain koulussa siis kunnanjohtajalinja, josta pullahtaa vastavalmistuneita johtajia eri puolille Suomea?

– Itse asiassa on, Tampereen yliopistossa voi opiskella kunnallishallintoa. Mutta minä opiskelin Helsingissä valtiotieteen maisteriksi, Seppänen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Nuoruus on Seppäsen mukaan kunnanjohtajatrendi. Jos pomon pallille ennen pääsivät kokeneet, vanhemmat herrat, nyt puikoissa näkyy varmaotteisia millenniaaleja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ehkä kunnissa haetaan dynaamisuutta ja uusia tuulia. En itse ajattele, ettei iäkkäämmillä olisi raikkaita ajatuksia, mutta tämä se järkeily tässä taustalla varmasti on.

Ei ihan helppoa

Seppäsen uusi työpaikka on yllättänyt lähipiirin: työ pohjoispohjalaisessa pikkukunnassa ei ole nuorison urahaaveiden kärjessä. Mutta hän on ollut aiemmin töissä poliittisissa taustatehtävissä ja on oikeastaan odotellut, että sopivan kokoisessa kunnassa aukeaisi johtajan paikka.

– Kunnanjohtajana saa tehdä kaikkea: koulua, varhaiskasvatusta, sotea, elinkeinopolitiikkaa, infraa. Siikalatvassa on rohkea ja yritteliäs meininki. En minä mihin tahansa olisi hakenut!

Tuleva työ ei ole helpoimmasta päästä. Niukkuutta jaetaan, palveluista koetetaan pitää kiinni – ja koronakriisin jälkeen lasketaan tuoreet vahingot. Johtajan isoin tavoite on kaikissa pienissä kunnissa sama: saada väkimäärä nousuun.

– Vaikeaa siitä voi tulla. Mutta toivon, että saan hommat toimimaan, että viihdyn ja että minustakin pidetään. Nuorilla kunnanjohtajilla on verkosto, josta saa apua.

Seppänen suhtautuu työhön vakavasti: vuodeksi tai pariksi ei kannata lähteä pistäytymään, vaikkei Siikalatva varmasti ole hänen viimeinen työnantajansa. 

Jos Pirre Seppänen ei olekaan Suomen nuorin kunnanjohtaja, hänellä varmasti on hallussaan Suomen nuorimman Pirren ennätys?

– Voi olla! Ukkini oli kova Spede-fani, ja hän halusi nimetä äitini Pirreksi Speden tyttären mukaan. Mutta 60-luvulla ei ollut tapana antaa harvinaisia nimiä, ja äidistäni tuli Päivi. Äiti toteutti sitten myöhemmin ukin unelman. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla