Yrittäjä Ida Mänty haaveili osakekaupoista jo kouluaikoinaan, mutta odotti lopulta 14 vuotta ennen kuin teki ensimmäisen sijoitusliikkeensä. 

Espoolainen Ida Mänty oli 17-vuotias, kun hän halusi aloittaa sijoittamisen. Kesätyöstä saamillaan rahoillaan hän oli päättänyt ostaa Kone Oyj:n osakkeita. 

– Jos silloin olisin sijoittanut sata euroa Koneen osakkeisiin, olisivat sijoitukset nyt noin 1 761 euron arvoisia. En kuitenkaan saanut aikaiseksi avata arvo-osuustiliä. Se olisi vaatinut molempien vanhempieni suostumusta ja tuohon aikaan vielä pankissa yhteistä läsnäoloa, koska olin alaikäinen. 

Myöhemmin Ida aloitti liiketalouden opinnot ammattikorkeakoulussa ja ryhtyi yrittäjäksi. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Ida oli oppinut säästäväiseksi jo nuorena, nyt 33-vuotiaana hän myöntää, että opiskeluvuosina hänellä ei jäänyt säästöön yhtään rahaa pienistä tuloistaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jälkeenpäin hän ymmärsi, että olisi voinut säästää tuolloin vaikkapa edes viisi euroa kuukaudessa.

Sen sijaan hän otti opintolainan perustaakseen oman yrityksen. Hän kertoo karttavansa nyt tällaista riskinottoa eikä ottaisi enää lainaa yhtiön perustamiseen, mutta tuolloin laina oli hänelle ainoa vaihtoehto.

– Ensimmäisen yhtiöni perustamista varten nostin opintolainaa, kun silloinen osakepääomavaade osakeyhtiölle oli minimissään 2 500 euroa. En missään nimessä kadu päätöstä. Se oli rohkeaa ja siinä hetkessä ainoa mahdollisuus edetä sen hetkisessä unelmassa. Laina maksoi itsensä kyllä moninkertaisesti takaisin niin opin, kokemuksen, henkisen kasvun kuin taloudenkin kannalta. 

”Kuin ravintolatilaus ennen menun näkemistä”

Neljä vuotta sitten Ida päätti aloittaa pitkäjänteisen säästämisen ja aktivoi toistuvan tilisiirron omalle säästötililleen. Hän siirsi säästönsä jemmatilille kuukausittain ennen muita kuluja, kuten vuokran ja laskujen maksua. 

Ida avasi säästötilin toiseen pankkiin, jotta raha saa kertyä rauhassa – ilman, että summa alkaisi poltella mielessä.

Muutama vuosi myöhemmin hän alkoi siirtää käyttötililtä rahaa myös sijoituksiin. Aiemmin tuo raha olisi saattanut Idan mukaan mennä arkipäiväiseen kuluttamiseen.

Ensimmäisen sijoitukseni tekemiseen kului 14 vuotta, hän sanoo. Eikä alku ollut kovin helppo. 

– Rekisteröidyin sijoituspalveluntarjoajan alustalle ja ihmettelin, miksi sijoittaminen oli tehty niin vaikeaksi. Minulle tuli täytenä yllätyksenä, että ennen kuin aloitan, minun pitäisi jo tietää, mitä haluan. Mistään ei löytynyt edes listaa sijoituskohteista. Se oli kuin kokemus ravintolasta, jossa tilaus olisi pitänyt osata tehdä ennen menun näkemistä. 

Ida alkoi pohtia, miksi sijoittaminen ei voisi muistuttaa vaikkapa perinteistä verkkokaupan käyttökokemusta. Hän otti yhteyttä Finanssivalvontaan, ja pian hän marssi esittelemään rahoitusviranomaisille sijoittamiseen liittyvää sovelluskonseptia.

Aiemmin Ida oli luonut ja pyörittänyt yhdessä silloisen perustajakollegansa kanssa työpaikkojen taukoliikuntaa helpottavaa Cuckoo workout -sovellusta. 

Seuraavaksi hän perusti sijoittamista tukevan yrityksensä, ROIn. Yhtiön taustatiimistä löytyy muun muassa pelialan ammattilaisia Roviolta ja Fingersoftilta, Ida kertoo.

Palvelun tarkoituksena on alentaa kynnystä aloittaa sijoittaminen ja varallisuuden kasvattaminen. Nyt alustalla pyörii opetusohjelmia, ja syksyllä lanseerataan sijoittamisen palvelu rajatulle yleisölle. 

– Sijoittamiseen liittyy paljon pölyttyneitä mielikuvia, joiden mukaan se olisi vain pohattojen tai pukumiesten hommaa. Minulle yksi sijoittamisen ihanista oivalluksista oli se, että pörssikurssit eivät nouse parempiosaisella korkeammalle, vaan samaan kohteeseen sijoitettu euro tuottaa kaikille saman määrän, taustoista riippumatta. 

”Asumiseen menee 20 prosenttia tuloistani”

Omassa arjessaan Ida on halunnut käyttää rahaa niihin asioihin, joita hän on halunnut elämässään saavuttaa. Siksi hän pyrkii pitämään pakolliset kiinteät kulunsa pieninä. 

– En ole ostanut asuntoa, vaan asun tällä hetkellä vuokralla. Olen löytänyt asumismuodon, jossa kuluni ovat verrattain matalat. Asumiskustannukseni ovat 20 prosenttia tuloistani tai vähän sen alle. Vuokralla asuminen on mahdollistanut minulle muun muassa toisen, nykyisen yritykseni perustamisen. 

– Nostan itselleni pientä palkkaa tässä vaiheessa. En ole laittanut kaikkia pesämunia yrittämiseen. Säästän ja laitan rahojani myös sijoituksiin.

Asumisen lisäksi Ida käyttää rahojaan ruokaan, autoon ja harrastuksiin. Hän sanoo tekevänsä kompromisseja kulutuksessaan, jotta pystyy nauttimaan esimerkiksi hevosharrastuksestaan.

Ratsastaminen tuo mielenrauhaa Idalle hektisen elämän keskellä. 

– Ajattelen, että jokaisella päätöksellä on vaihtoehtoiskustannus. Kutsun vaihtoehtoisiksi kustannuksiksi kaikkea sitä, mitä jää saamatta, kun tekee valintoja elämässään. 

Chutney-hevonen on Ida Männyn pitkäaikainen ystävä. ”Hevonen on pitänyt huolta henkisestä hyvinvoinnistani niissä hetkissä, kun muualla elämässä asiat eivät ole menneet niin kuin Strömsössä”, Ida kertoo.
Chutney-hevonen on Ida Männyn pitkäaikainen ystävä. ”Hevonen on pitänyt huolta henkisestä hyvinvoinnistani niissä hetkissä, kun muualla elämässä asiat eivät ole menneet niin kuin Strömsössä”, Ida kertoo.

Konmari-opeilla kuluttamista järkevämmäksi

Ystäväpiirissään Ida oli se mattimyöhänen, joka hankki maksukortin käyttöönsä viimeisenä. Hän kun ei pitänyt ajatuksesta, että voisi kuluttaa jotenkin tiedostamattaan. 

Hän muistaa monia rahaneuvoja lapsuudestaan. Hän oppi jo varhain muun muassa sen, että rahaa kyllä tulee, kun on valmis tekemään töitä.

Siksi kai veljeni ja minä olemme tehneet töitä nuoresta iästä lähtien ja parhaimmillaan useampaa päällekkäin, Ida pohtii.

Kun pystyi tienaamaan itse omat rahansa, olo tuntui hänen mielestään aikuiselta ja itsenäiseltä. 

– Olin 11-vuotias, kun isäni sairastui vakavasti. Tulimme toimeen, vaikka hän vietti vuoden sairaalahoidossa. Olen usein miettinyt, miten äitini selvisi niin taloudellisesti, henkisesti kuin fyysisestikin raskaasta ajasta, kävi sairaalassa päivittäin sekä hoiti vielä veljeni ja minunkin asiat niin, ettei oikeastaan monikaan huomannut, että jotain oli pielessä. Tervehdyttyään isäni osti auton, josta oli aina haaveillut. Hänen mukaansa elämä on liian lyhyt siihen, että nauttisi asioista vasta myöhemmin.

Edelleen Ida tekee mielellään töitä, vaikka hän on oppinut hellittämäänkin. Työnteko tuo järjestystä ja fokusta elämään, hän mainitsee.

Hän ottanut Konmari-ajatusmallin käyttöön laajemmin. Siivoustekniikalla voi hänen mukaansa siistiä kodin lisäksi omia kulutustottumuksiaan. 

– Voin tunnustella, miltä kuluttaminen tuntuu ja tukeeko ostokäyttäytyminen pitkän aikavälin hyvinvointiani. Vai onko se hetken huumaa tuottavaa ostokäyttäytymistä? Hyvinvoiva elämä saa sisältää sopivassa suhteessa molempia. 

Ennen kaikkea hän haluaa nyt nauttia tästä hetkestä, mutta myös rakentaa taloudellista turvaa tulevaisuudelle. 

Hän uskoo, että lapsuuden kokemukset ovat ohjanneet häntä luomaan moninaisia talouden tavoitteita.

– Lähimmäisen rakkaus, terveys ja niistä syntyvä onni ovat rahaa arvokkaampia, vaikka taloudellisella kyvykkyydellä voi ainakin osittain saada turvaa myös niiden olemassa ololle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla