Urheilu yhdistää Höökejä. Jesse harrastaa brasilialaista jujutsua ja lukkopainia, ja personal traineriksi kouluttautunut Natasa puolestaan saa itsekin lisää virtaa Jessen liikuntainnosta. Kuva: Natasa Höök
Urheilu yhdistää Höökejä. Jesse harrastaa brasilialaista jujutsua ja lukkopainia, ja personal traineriksi kouluttautunut Natasa puolestaan saa itsekin lisää virtaa Jessen liikuntainnosta. Kuva: Natasa Höök

Kun Natasa ja Jesse tapasivat, he päättivät, että raha-asioihin tulee muutos nyt. Kolmen ja puolen vuoden jälkeen heidän unelmansa yhteisestä kodista on 10 000 euroa lähempänä toteutumista.

Tyhjätaskuja. Niin Natasa Höök, 31, kuvailee sekä itseään että aviomiestään Jesseä, 36, kun he kolme ja puoli vuotta sitten tapasivat.

Natasa oli jäänyt edellisenä keväänä työttömäksi taidekehystäjän ammatistaan, ja myös Jessen päivät kuluivat enimmäkseen treenatessa ja hengaillessa.

Pari tutustui, kun Natasa alkoi harrastaa brasilialaista jujutsua. Painikaveri esitteli hänelle jo pidempään lajia harrastaneen Jessen. Kolmen kuukauden päästä he menivät kihloihin, ja Jesse muutti Porvoosta Natasan luo Helsinkiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Samoihin aikoihin kun tapasimme, aloin haluta uutta uraa itselleni. Olin onnistunut muuttamaan omia elämäntapojani ja saanut oloni hyväksi, siksi innostuin personal trainerin opinnoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koulutuksen hinta oli kuitenkin kova: 3 500 euroa.

– Halusin sitä niin paljon, että ilmoittauduin kouluun, vaikka minulla ei ollut sellaista summaa. Päätin, että ne rahat hankitaan jostain.

Toisensa tavattuaan Natasa ja Jesse tekivät myös päätöksen, että raha-asioihin tulee muutos, sillä he haaveilivat omasta yhteisestä kodista. Asuntosäästötili pantiin pystyyn.

Nyt vuodenvaihteessa Natasa kertoi Facebookin Vauras nainen -ryhmässä, että viimein parilla on säästössä 10 000 euroa.

– Arastelin ensin siitä kertomista, koska olin kuvitellut, että saamme säästöön puolet enemmän jo kahdessa vuodessa. Positiivinen palaute ryhmässä kuitenkin sai uskomaan siihen, että tämä onkin aivan sairaan hyvä tulos. Kolmisen vuotta sitten meillä ei ollut mitään, ei edes töitä, Natasa sanoo.

Nollasta lähtemisen jälkeen parin elämään on mahtunut paljon: Natasan opinnot, Jessen työllistyminen, häät ja puolitoista vuotta sitten syntynyt tytär.

– Helppoa rahan sivuun saaminen ei todellakaan ole aina ollut.

Mistä lisää rahaa?

Natasan ja Jessen onnistumisen salaisuus on ollut se, että heillä on yhteiset ja selkeät tavoitteet ja koko matkan ajan he ovat tukeneet toisiaan.

– Aina kun toisella on tullut negatiivisia ajatuksia, yleensä toinen on ollut hyvillä fiiliksillä ja jaksanut tukea ja kannustaa.

Parilla on ollut varhaisesta vaiheesta asti yhteiset rahat.

– Puhuimme juuri, että jos meillä on jokin asia, josta emme riitele, se on raha. Olemme samaa mieltä, oli kyse sitten säästämisestä tai ostoksista. Kuuntelemme aina, mitä toinen tarvitsee, emmekä yleensä kiellä toista hankkimasta jotakin.

Viime vuosina Natasa on kiinnostunut aina vain enemmän ja enemmän minimalistisesta elämäntavasta ja hankkiutunut eroon ylimääräisestä tavarasta. Myös kuluttaminen on samalla järkevöitynyt, kun elämää ei enää tee mieli täyttää lohtushoppailulla.

Natasa sanoo, että silti pari ei ole niinkään yrittänyt säästää tai olla käyttämättä rahaa, vaan kumpikin on pyrkinyt ennemmin hankkimaan lisää tuloja.

Kaikkein merkittävimmin parin taloutta kohensi, kun Jesse sai työpaikan rakennusalalta. Nyt hän on edennyt vuokratyöntekijästä vakituiseksi ja saanut palkankorotuksiakin. Alkuvaiheessa säästöt karttuivat ylitöitä tekemällä.

Natasa puolestaan työskenteli opintojen ohella ständimyyjänä ja kauppasi esimerkiksi puhelinliittymiä. Provisiopalkan ansiosta tuloihin pystyi vaikuttamaan omalla työpanoksella. Lisäksi Natasa on saanut pieniä lisätuloja bloggaamisesta.

– Joskus laitoimme jo alkukuusta asuntosäästöön miehen palkasta rahaa ja saattoi käydä niin, että tulikin vielä jokin lasku. Aina kuitenkin keksimme jonkin keinon, jolla saimme sen rahan kasaan. Kerran esimerkiksi myin pois ne muumimukit, joista en tykännyt.

Rahaa tarvittiin myös häihin, joita juhlittiin vuosi kihlauksen jälkeen.

– Häistämme tuli oikein kivat. Saimme paljon apua ystäviltä ja sukulaisilta, ja häät tulivat lopulta maksamaan noin 2 500 euroa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Natasa ja Jesse saivat kirkkohäät ja onnistuneet juhlat, vaikka budjetti oli melko tiukka. Kuva: casualfoto.fi
Natasa ja Jesse saivat kirkkohäät ja onnistuneet juhlat, vaikka budjetti oli melko tiukka. Kuva: casualfoto.fi

Roolit ehkä vaihtoon

Juuri kun Natasa valmistui ja sai perustettua oman hyvinvointialan yrityksensä, pari sai tietää odottavansa lasta. Tytär on nyt 1,5-vuotias, ja Natasa on hoitovapaalla. Sekin on ollut yhteinen päätös.

Jotkut päivittelivät onnellisten uutisten kehnoa ajoitusta, mutta Natasan mukaan kaikki meni lopulta niin kuin pitikin.

– Olin vähän kipuillut sitä, mihin suuntaan lähden yritystäni viemään ja kenelle haluan sitä tehdä. Ala alkaa kuitenkin olla jo aika kilpailtu.

Raskausaikana ja synnytyksen jälkeen Natasa oli itse etsinyt tietoa siitä, miten pitäisi liikkua ja mitä kannattaisi syödä. Hän huomasi, että tietoa ei löydy ihan helposti ja muutkin etsivät vastauksia ja tukea samoihin kysymyksiin.

Hoitovapaalla Natasa on puuhaillut nettivalmennusta odottaville ja synnyttäneille äideille. Nettisivujen tekemisen opettelu on ollut myös mukava harrastus.

Toistaiseksi perheen elättäjän rooli on kuitenkin yhä Jessellä.

– Hän on tosin jo vitsaillut, osin ehkä jopa ihan tosissaan, että kun saan yritykseni kunnolla pyörimään, hän jää sitten vuorostaan kotiin.

Perhe edellä

Natasa suunnittelee, että nyt kun kymppitonni on tavoitettu, pari voisi ottaa tavoitteekseen budjetoinnin ja säästämisen ihan kunnolla.

– Olemme edelleen hyviä käyttämään rahaa, mutta käytämme sitä järkevämmin. Harkitsemme paljon huolellisemmin, mitä ostamme.

Natasa arvioi, että parin käteen jäävät tulot ovat olleet yhteensä noin 2 000 euron luokkaa. Vasta viime aikoina he ovat jo päässeet lähemmäs 3 000 euroa kuukaudessa. Vuokra on 1 200 euroa, ja ruokaan kuluu reilu satanen viikossa, korkeintaan 500 euroa kuukaudessa. Lapsen lisäksi ruokittavana on myös kissa.

Pari kokkaa itse, ja Jesse syö töissä eväitä. Heräteostokset kaupasta ovat vähentyneet, kun he ovat alkaneet tilata ruokakauppaostokset suoraan kotiovelle. Ruokakulut pysyvät kohtuullisina, kun viikon syömiset suunnittelee huolellisesti.

– Elämme tosi terveellisesti. Emme käytä tupakkaa tai alkoholia, joten niihin ei mene rahaa. Muutenkaan jatkuva mässäily ja napostelu ei kuulu tapoihimme, emmekä ostele kotiin karkkeja, sipsejä tai jätskejä, Nasata listaa.

Parilla ei myöskään ole autoa, vaikka lapsen syntymä saikin pohtimaan sellaisen tarpeellisuutta.

Vaikka tieto kymppitonnin säästöistä tuo turvallisuutta, Natasa sanoo, että perheen hyvinvointi ja yhteinen aika menevät aina kaiken edelle.

– Jos jokin uhkaa viedä liikaa yhteistä aikaamme tai on meille huonoksi, sitten sitä ei tehdä. Olemme esimerkiksi kumpikin vähentäneet somen käyttöä, ja samalla minä olen vähentänyt töiden tekemistä siitä huolimatta, että yrittäjänä hommaa riittäisi. Vaikka rahakin on kiva, perhe on tärkein.

Juttua muokattu 12.1.2018 klo 23.10: kuvatekstiin korjattu, että Jesse harrastaa lukkopainia, ei vapaapainia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla