Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme Suvi-Pilvin kukkaroon.

Helsinkiläinen Suvi-Pilvi Inkeroinen, 35, on ollut koko elämänsä määräaikainen työntekijä, pätkätyöläinen. Hän elättää itsensä apulaisohjaajan ja näyttelijän töillä. Palkkatulot alalla vaihtelevat Suvi-Pilvin mukaan huimasti.

– Kuukausituloni bruttona voivat olla kaikkea 1 700 euron ja 3 600 euron väliltä. Teen paljon töitä palkkani eteen, pahimmillaan jopa 12–16 tuntia päivässä. Elokuva-alalla emme saa juuri koskaan esimerkiksi ylityölisiä ja työskentelyolosuhteet ovat haastavia. Siksi en tunne olevani järin etuoikeutettu palkansaajana, mutta olen toki tyytyväinen elintasooni hyvinä aikoina.

Suvi-Pilvi on työttömyyskassan jäsen, ja nyt päätulot tulevat kassasta koronan aiheuttaman lomautuksen vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toukokuussa hän on saanut tuloja työttömyyskassalta muutaman sata euroa. Muutoin Suvi-Pilvi elää säästöillään, joita hän on kerryttänyt tekemällä töitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Televisiosarjan tai elokuvan kuvaukset ennakkovalmisteluineen kestävät noin kolme–neljä kuukautta. Silloin elämiskuluni tippuvat pienehköiksi, sillä vapaa-aikaa ja kulutusmahdollisuuksia on niukasti. Olen oppinut säästämään rahaa ajoille, jolloin töitä ei ole. 

Me Naisten pyynnöstä Suvi-Pilvi piti rahapäiväkirjaa yhdeltä viikolta.

Perjantai

 • Hampaiden valkaisuhoito ja hammastahna 220 euroa
 • Metromatkat 5,60 euroa
 • Välipalat 9,32 euroa
 • Yhteensä 234,92 euroa

”Olen esiintyjä ja haluan pitää huolta ulkonäöstäni sekä hyvinvoinnistani, mutta se saattaa pahimpina aikoina jäädä pois kiireen vuoksi. Nyt halusin panostaa hymyyni, varsinkin koska hoito oli tarjouksessa. Siirsin varausta pariin otteeseen pahimman korona-ajan yli. Korona on aiheuttanut kulutuksessa hiljaiseloa, joten tähän oli nyt varaa, ja halusin puhtaasti piristää itseäni.

Vuositasolla käytän hyvinvointiini jopa yli tuhat euroa.  Kärsin migreenistä ja käyn epäsäännöllisesti hieronnassa aukaisemassa jumeja sekä kasvohoidoissa. Hyvä olo helpottaa arkea ja säteilee ulospäin. Toivon toisaalta, että oikeilla elämänvalinnoilla minun ei tarvitsisi käyttää niin paljoa rahaa hyvinvoinnin tavoitteluun, vaan sitä tulisi myös sivutuotteena muista valinnoista.

Lauantai

 • Bensa, oma osuus 18,80 euroa
 • Ruokaostokset 15,31 euroa
 • Vaatetilaus (sis. CO2-hyvityksen) 252,54 euroa
 • Yhteensä 286,65 euroa

”Hankin vaatteita ja jalkineita, kun kohtaan mieleisen ja sopivan. En ole tyypillisen suomalaisen kokoinen: olen pitkähkö ja hoikka, mutta hyvin kurvikas. Kipuraja menee noin 250 eurossa, jos kyse ei ole huippudesigner-tuotteesta.

Laukkuun voisin panostaa merkittävästi enemmän, mutta en ole löytänyt vielä mieleistä. En koe tarvetta osoittaa varallisuutta logoilla. Minulle riittää, että tuote on laadukas ja nokkela.

Zalandon tilaus oli osittain spontaani teko. Etsin kesäksi siroja pellavahousuja ja korkosandaaleita.”

Sunnuntai

 • Ei ostoksia

”Olin vielä muutama vuosi sitten taloudellisesti tuuliajolla, sillä en osannut enkä tajunnut kasvattaa säästötiliä. Vähäiset rahani kuluivat pakollisten menojen jälkeen vaatteisiin tai sisustukseen. Parikymppisenä elin hetken köyhyysrajan alapuolella.

Opin säästämään vasta kolmikymppisenä. Karsin tietoisesti kulutusta ja opin myös läheisen esimerkin kautta. Nyt olen tiedostava ja minimalistinen kuluttaja. Pyrin ostamaan mieluummin vähän ja harvoin, ja arvostan laatua. Tarvitsen arkeeni todella vähän tavaroita, mutta tykkään hifistellä niitä, joita hankin.

Kokonaiskulutukseen liittyen minulla on kaksi uudehkoa linjausta:

 1. Käyttötililläni on aina tietty summa rahaa. Tiedän silloin selviytyväni tulevasta kuukaudesta tai kahdesta kuukaudesta riittävän hyvin, ilman stressiä.
 2. Jos hankin jotain, minun täytyy hankkia tuon tuotteen hinnan verran rahaa takaisin itselleni. Se voi olla esimerkiksi itselle tarpeettoman laukun myynti eteenpäin tai päivän lisätyökeikka.”

Rahani menevät toisinaan teknisiin hankintoihin tai työvarusteisiin. Olen aina ollut kiinnostunut markkinoiden uusimmista teknologialaitteista ja hankinkin mielelläni laadukkaimmat tuotteet, kuten viimeksi hyvät vastamelukuulokkeet.

Elokuvaprojekteissa seison usein tuiskuissa ja tuulissa, ja olen joutunut ostamaan muun muassa talvivarusteet -30 asteen pakkasiin. Pelkkä takki maksoi useita satoja euroja.”

Maanantai

 • Ruokaostokset, oma osuus 35 euroa

”Olen tottunut vaatimattomampaan perusruokaan, mutta tällä hetkellä haluan panostaa ruuan monipuolisuuteen. Olen kuitenkin useimmiten laiska ja heitän arkisin wokkivihanneksia pannuun proteiinilähteen kanssa.

Tiedostan, että voisin karsia salakavalasti kuluja kasvattavien energiajuomien, kahvien ja smoothieiden ostamisen. Mutta elämä on myös nauttimista.

Ruokaostoksemme olivat tänään yhteensä 105,81 euroa, joista oma osuuteni oli 35 euroa. Asun poikaystäväni kanssa, ja jaamme osan ruokakuluista.”

Tiistai

 • Kioskiostokset 5,20 euroa
 • Ruokakauppaostokset 13,63 euroa
 • Apteekki 5,49 euroa
 • Ruusuvesi 6,99 euroa
 • Yhteensä 31,31 euroa

”Heti aamulla sain viestin, että kuvani on Hesarin mainoksessa sivun kokoisena. En aina tiedä, milloin töitäni tulee ulos. Joten kävin tänään ostamassa lehden kioskilta ja ajattelin postittaa sen äidille yllätyksenä.

Meikkaan melko vähän. Tänään ostamaani ruusuvettä käytän ihon kosteuttajana ja yleishoitajana. Kosmetiikkaa hankin kerralla enemmän, yleensä tarjouskampanjoista. Vastaikään säästin yhdessä könttätilauksessa noin 50 euroa, joka on jo selvä etu. Saan nykyään kiksejä siitä, että säästän muutamiakin euroja.”

Keskiviikko

 • Hyönteishotelli ja limut 14,30 euroa

”Elän melko vaatimattomasti. Työni on jopa osittainen elämäntapa, joka mahdollistaa paljon, mutta myös vaatii paljon. Tiedän, miten saisin enemmän tuloja, mutta sitten joutuisin myös luopumaan osittain omista arvoistani. Taidealan valitessani olen jo tehnyt ratkaisuni.

Olemme puhuneet pitkään pienellä porukalla ötökkähotellin hankkimisesta. Tänään sopivan kokoinen hotelli tuli vastaan.

Hotellin pointtina on tarjota kotipaikka erilaisille lajeille mehiläisistä pistiäisiin. En tiedä, kotiutuvatko kaverit tähän, mutta hommaa on ainakin kiva seurata.”

Torstai

 • Ruokatilaus 17,68 euroa
 • Ruokakauppaostokset 10,39 euroa
 • Yhteensä 28,07 euroa

”Kevät ja korona-ajan vapaus näkyvät korjaus- ja siivoushaluissani. Tänään vein ostoskeskuksen kierrätykseen pientä elektroniikkajätettä.

Siivouspäivän jälkeen en jaksanut laittaa ruokaa, joten tein ruokatilauksen. Illaksi ostin jätskiä ja juomista.

Ruokakuluni ovat kunnossa, mutta tiedän, että minun kannattaisi ostaa kerralla enemmän ja miettiä syömisiäni enemmän etukäteen.

  Mitkä fiilikset jäi viikosta?

  ”Suomessa on vielä tabuja. Ihmiset säikähtävät, kun pitäisi puhua omasta taloudesta ja rahasta. Minusta avoimuus luo vahvuutta.

  Tämän viikon taloudenpito oli itselleni äärimmäisen hyödyllinen. Veikkasin ennakkoon, että menoni olisivat noin 400 euroa. Todellisuudessa osuin oikeaan – päälle tuli 250 euron vaatetilaus.

  Tällaiseen kuluttamiseen minulla ei ole varaa kovin usein vuodessa. En yleensä seuraa kuukausittaisia käyttötulojani, vaan minulle riittää se tieto, että pärjään.

  Ennen koronaa minulla jäi viimeksi käteen arviolta 1 300 euroa kuukaudessa peruselinkulujen, kuten asumisen ja muiden laskujen, jälkeen.

  Pyrin säästämään joitain satasia parissa kuukaudessa – hyvänä kuukautena enemmän. Nyt en ole säästänyt muutamaan kuukauteen ansionmenetysten takia.”

  • Viikon menot yhteensä: 630,25 euroa
  • Isoin ostos: vaatetilaus verkkokaupasta 252,54 euroa

  Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

  Tässä sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään.

  Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen? Tällä juttusarjalla tavoitteenamme on kertoa erilaisista tavoista elää ja kuluttaa.

  Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

  Sisältö jatkuu mainoksen alla