ET
Monet työhön liittyvät luontaisedut muuttuvat eläkkeellä omasta kukkarosta pulitettaviksi. Kuvitus: Elina Warsta
Monet työhön liittyvät luontaisedut muuttuvat eläkkeellä omasta kukkarosta pulitettaviksi. Kuvitus: Elina Warsta

Tiedätkö, kuinka paljon sinulle on tähän mennessä kertynyt eläkettä? Eläkkeelle jäämiseen voi – ja kannattaa – varautua.

1. Tutustu eläkkeeseesi

Tiedätkö, kuinka paljon sinulle on tähän mennessä kertynyt eläkettä? Tarkista summa omasta eläkeyhtiöstäsi.

Sieltä saat myös arvion, paljonko eläkekertymäsi on siinä vaiheessa, kun saavutat vanhuuseläkeikäsi alarajan, ja myös siitä eteenpäin, jos jatkat töitä.

Jos jatkat työssä pidempään kuin alimpaan eläkeikääsi, saat jo kertyneeseen eläkkeeseesi pysyvän 0,4 prosentin korotuksen jokaiselta lykkäyskuukaudelta. Esimerkiksi vuoden työssäolo nostaa 1500 euron lykätyn eläkkeen 1572 euroon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Löydät eläkeyhtiösi verkosta osoitteesta tyoelake.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


2. Hyvästi, luontaisetu

Monet työhön liittyvät luontaisedut muuttuvat eläkkeellä omasta kukkarosta pulitettaviksi kuluiksi. Yleisimpiä työsuhde-etuja ovat työterveyshuolto, lounas-, liikunta-, kulttuuri- ja puhelinetu.

Työnantaja voi tarjota myös vaikkapa työsuhdematkalipun, loma-asunnon käyttömahdollisuuden, ilmaiset kahvit pitkin työpäivää tai kuntosalin työnantajan tiloissa.

Joillakin eduilla, kuten asunto-, auto-, ravinto- ja puhelineduilla on verottajan määrittelemä verotusarvo. Puhelinedun verotusarvo on 20 euroa, joten kulu edun saajalle on muutamia euroja kuukaudessa. Oman puhelimen ostoon ja liittymämaksuun joudut eläkkeellä varaamaan vähintään muutamia kymppejä kuukaudessa.

Ynnää kaikki työsuhde-etusi ja laske, kuinka paljon vastedes tarvitset niihin omaa rahaa. Voitko laittaa näitä kuluja varten rahaa säästöön vielä työssä ollessasi?

3. Varaa aikaa sopeutumiseen

Jos eläkepäiviesi alkuun on 5–10 vuotta, aloita valmistautuminen nyt, sillä esimerkiksi uusien kulutustapojen omaksuminen vie aikansa. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa ryhtyä keräämään vararahastoa yllättäviin tai tavallista suurempiin menoihin.

Kuukausipalkan lisäksi sinulle voi kertyä työstä muutakin tuloa, esimerkiksi lomarahaa, tulospalkkiota tai ylityökorvauksia. Toivottavasti nämä satunnaisemmat tulot eivät ole välttämättömiä arjen menojesi kattamiseen. Parasta olisi, jos saisit pistettyä ne säästöön.

4. Kirjaa joka sentti

Useimmat meistä joutuvat muuttamaan kulutustaan eläkkeellä. Mitä paremmin tiedät tilanteet etukäteen, sitä helpompaa sopeutuminen uuteen on. Kirjaa kuukauden ajan jokainen käyttämäsi sentti. Jaa harvemmin kuin kerran kuussa tulevien laskujen summat kuukausieriksi.

Suuri osa pakollisista menoista seuraa todennäköisesti sinua eläkkeelle. Tärkeimpiä näistä ovat vuokra tai yhtiövastike, sähkö- ja vakuutusmaksut, ruokamenot, lääkkeet ja liikkumisen menot. Tähän joukkoon kuuluvat myös velanhoitokulut, jos sinulla vielä eläköityessäsi on lainaa.

Rahaa menee väistämättä myös vaatteisiin, harrastuksiin ja kodin hankintoihin, vaikka voitkin näitä helpommin säädellä.

Ole realisti, kun arvioit tulevia rahantarpeitasi. Eläkevuosien karttuessa jotkut kulut saattavat pienetä, mutta toiset vastaavasti kasvavat.

5. Pieni muutos, iso vaikutus

Tee laskelmia rahanmenosta, josta pystyt kohtuullisella vaivalla nipistämään.

Ruokakuluistakin se usein onnistuu ilman, että tarvitsee heikentää ruuan ravintoarvoa. Jos esimerkiksi korvaat lihan ja makkaran linsseillä ja pavuilla viikon mittaan kahdessa ateriassa, säästät vuodessa noin 200 euroa. Pariin kahvilakäyntiin kuukaudessa hujahtaa helposti satanen vuodessa.

Näin kertynyt 300 euron vararaha tilillä päästää sinut pälkähästä, jos vaikkapa joudut yllättäen hankkimaan uuden pesukoneen.


6. Puhu suoraan rahasta

On hankala kieltäytyä auttamasta vaikkapa aikuista lasta tai hankkimasta lapsenlapselle tämän toivomaa kallista lahjaa, johon eläkkeellä ei enää olisi varaa.

Rahasta kannattaa puhua avoimesti läheisten kesken. Samalla teet palveluksen seuraavalle sukupolvelle. Mitä aikaisemmin omat lapsesi heräävät varautumaan eläkepäiviinsä, sitä helpompaa se heille on.

7. Paljonko on pakko omistaa?

Suurimmat säästöt kerrytät, jos voit alentaa asumisen ja liikkumisen kustannuksiasi. Voitko muuttaa pienempään kotiin? Oletko valmis luopumaan omasta autosta?

8. Kokeile kuukausi

Kun olet selvittänyt tulevan eläkkeesi suuruuden, tee testi. Elä kuukausi tai kaksi eläkettäsi vastaavalla summalla. Onnea matkaan!

Artikkelia varten on haastateltu projektipäällikkö Minna Markkasta ja viestintäpäällikkö Minna Mattilaa Takuusäätiöstä, hankekoordinaattori Erkki Ukkolaa Marttaliitosta ja kehityspäällikkö Heikki Tikanmäkeä Eläketurvakeskuksesta.

 

Eläkkeelle ylivelkaisena

  • Velkojensa kanssa vaikeuksiin joutuneita on Suomen Asiakastiedon lokakuussa julkaistun maksuhäiriötilaston mukaan jo yli 380 000. Eniten ongelmat ovat vuodessa kasvaneet 35–39-vuotiailla ja eläkeikää lähestyvillä 55–64-vuotiailla.
  • Ylivelkaisia eivät ole vain pikavippaajat. Nyt ihmisillä on vaikeuksia hoitaa myös esimerkiksi asuntolainojaan.
  • Tilastokeskuksen mukaan 55–64-vuotiailla oli velkaa vuonna 2016 keskimäärin reilut 32 350 euroa ja 65–74-vuotiailla liki 16 700 euroa.
  • Velkaongelmaisia auttava Takuusäätiö suosittelee maksamaan velat pois ennen eläkepäiviä.
  • Jos mahdollista, velanmaksua kannattaa vauhdittaa nyt, kun korot vielä ovat matalat. Esimerkiksi Nordea ennakoi, että asuntolainojen korot saattavat alkaa nousta jo keväällä 2019.
Vierailija

Olen jäänyt leskeksi vuosi sitten, itse eläkkeellä. Saan leskeneläkettä mutta veroprosentti nousi 25% kun leskeneläke myönnettiin. Se siitä eläkkeestä ja taloudellisesta avusta.

Vierailija

Tulihan sitä vähän säästettyä automaattisestikin, säästäväinen kun olen aina ollut. Eläkkeeni kun on lähes 3000 €, ja vaimollanikin yli 2000 €, niin kyllä tässä pärjäillään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla