Moni hupi on ilmaista tai ainakin halpaa kuin saippua!
Moni hupi on ilmaista tai ainakin halpaa kuin saippua!

Elämästä voi nauttia myös pikkurahalla – tai jopa ihan ilmaiseksi. Poimi talteen kaupunkiaktiivien vinkit.

Kaupunginosajuhlat, geokätköily, ilmaisluennot, kirjailijavierailut, sienestäminen ja saaristoretket! Hauskaa voi pitää pikkurahalla tai jopa ihan ilmaiseksi, kun käyttää mielikuvitustaan. Uteliaisuus omaa elinympäristöä kohtaan rikastaa elämää, mutta ei maksa mitään. Kun pitää silmät ja korvat auki kaupungilla ja somessa, löytää paljon vinkkejä siitä, miten aikaansa voi käyttää astetta hauskemmin. 

1. Mene Facebookiin

Kyllä! Samalla kun selaat facea, kurkkaa myös sovelluksen Tapahtumat-osio. Pääset käsiksi ilmaistapahtumien kirjoon missä päin maailmaa ikinä viiletätkään.

2. Tropiikki löytyy läheltä

Sinun ei tarvitse lentää Aasiaan päästäksesi aistimaan trooppista ilmastoa tai vaikkapa ihailemaan jättilumpeen lehtiä. Kasvitieteellisiä puutarhoja löytyy Suomesta lukuisia. Esimerkiksi Helsingin Talvipuutarhaan on ilmainen sisäänpääsy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Oudot nähtävyydet

Gargoilit eli rakennusten räystäiden vedensyöksijät ovat monesti hassun näköisiä, katsopa vain! Helsingissä pääset bongaamaan goottilaisia ”kauhugargoileja” osoitteessa Kasarminkatu 40. Helsinkiläiset tuntevat hyvin ”Mummotunnelin” eli Wanhan Kauppakujan, mutta harvempi on kiinnittänyt huomiota sen katon freskoon lepakoineen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Hullu, hullu Suomi

Älä valitse aina suorinta reittiä tai suurinta tietä, kun liikut Suomesssa. Joskus voi ajaa ylimääräisiä kilometrejä nähdäkseen vaikkapa Speden patsaan Jalasjärvellä tai Kurikan kusikiven, jonka taakse Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik pissi 1752.

5. Suuntana tuntematon

Tee Pyöräretki kotikaupunkisi osiin, joissa et ole aiemmin käynyt. Näin tutustut paremmin kotiseutuusi ja saat myös liikuntaa. Kesäisin reissuun voi yhdistää piknikin tai uimisen tuntemattomalla rannalla.

6. Museoon, mars

Monissa museoissa järjestetään ilmaispäiviä. Myös Museokortti on oiva hankinta: 69 eurolla pääsee vierailemaan 300 eri museossa ympäri Suomen.

Lisätietoa ilmaispäivistä: museot.fi, myhelsinki.fi

7. Löylyä lissää!

Yhteisöllinen saunakulttuuri on jälleen nousussa, ja mikäs sen mukavampaa kuin makeat löylyt kavereiden kanssa. Esimerkiksi Helsingistä ja Tampereelta löytyy yleisiä saunoja joka makuun, ja niihin pääsee kylpemään varsin kohtuuhinnalla. Monissa paikoissa opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset saavat alennusta. Sompasauna Helsingissä on ilmainen.

8. Bongaa patsaita

Ota oman mielenkiintosi mukaan teemaksi esimerkiksi naisten tai kirjailijoiden patsaat, Wäinö Aaltosen veistokset tai vuoden 1918 muistomerkit – valinnanvaraa löytyy! Missä ikinä liikutkin, bongaa teeman mukaiset veistokset ja ota itsestäsi vaikka selfie patsaan kanssa.

9. Kaupunkirasteille

Oletko kokeillut suunnistusta kaupunkiympäristössä? Ehkä kannattaisi! Kartan saa ostettua muutamalla eurolla, eikä aiempaa suunnistuskokemusta tarvita. Korttelirastit ovat hyvää liikuntaa, ja samalla tutustuu uusiin paikkoihin. 

10. Ole urbaani vaeltaja

Kaupungissakin voi vaeltaa. Pukeudu säänkestävästi ja varaa kahvia termariin. Voit myös pitää kutsut rannalla tai rantakalliolla. Norjalaisneule ja kumisaappaat auttavat pääsemään autenttiseen saaristolaisfiilikseen.

11. Musiikin ystäville

Ilmaiskonserteissa valikoimaa löytyy klassisesta poppiin ja jazziin. Katsasta kirkkojen, konserttisalien, musiikkiopistojen ja baarien maksuton tarjonta. Mitä väliä, vaikka et olisi ikinä kuullutkaan esiintyjästä? Valmistaudu tekemään uusia löytöjä!

12. Kuoki avajaisissa

Taidenäyttelyiden avajaisissa on ylevyyttä! Taide-elämyksen päälle saat vielä juotavaa, sillä näyttelyissä tarjoillaan usein viiniä – aika täydellistä. Avajaisia järjestetään etenkin torstai-iltaisin, ja silloin kannattaa suunnata kurkkimaan gallerioihin.

Vinkit antoivat kaupunkiaktiivit taiteilija ja tuottaja Jaakko Blomberg, kulttuuriaktiivi Aava Gröhn, kirjailija Pauli Jokinen ja tuottaja Pauliina Seppälä. 

Vierailija

Eipä ole patsaita pikkupaikkakunnilla mitä bongailla. Eikä juuri taidenäyttelyn avajaisiakaan. On täällä kirjasto, mutta ei sielläkään jaksa jatkuvasti käydä. Voi täällä toki kävellä ja pyöräillä. Mutta, miksi nämä jutut tehdään isojen kaupunkien asukkaille?

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Eipä ole patsaita pikkupaikkakunnilla mitä bongailla. Eikä juuri taidenäyttelyn avajaisiakaan. On täällä kirjasto, mutta ei sielläkään jaksa jatkuvasti käydä. Voi täällä toki kävellä ja pyöräillä. Mutta, miksi nämä jutut tehdään isojen kaupunkien asukkaille?

Koska Helsingissä uskotaan et Tampereen keskusta on maaseutua. Toisinsanoen oikeasti maalla asumista ei ole olemassa heidän mielestä

Sisältö jatkuu mainoksen alla