Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.

Laulaja Alman Anna-sisko totesi televisio-ohjelmassa, että siskosten ajateltiin päätyvän ”jonnekin Siwan kassalle”. Kassatyötä tehneet tietävät, ettei homma ole vain ”jonnekin kassalle” päätymistä. 

Kansainvälisen poptähden elämässä on varmasti puolensa, mutta niin on kaupan kassamyyjän ammatissakin. Tämä ajatus nousi esiin, kun kirjoitimme Yökylässä Maria Veitola -ohjelman jaksosta, jossa laulaja Alma ja hänen Anna-siskonsa kertoivat elämästään.

Itä-Helsingistä ponnistaneilla Almalla ja Annalla ei ole peruskoulun jälkeisiä tutkintoja. Ohjelmassa siskokset kertovat koulujen kesken jäämisen olleen kova paikka heidän äidilleen.

– Kyllä ne on mulle sanoneet ihan ääneen, että ne olettivat, että me päädytään jonnekin Siwan kassalle, Anna sanoo vanhemmistaan hiljattain esitetyssä jaksossa. 

Ei sinne kaupan kassalle noin vain päädytä, huomauttivat someseuraajamme. Sitä paitsi kassatyö on vaativaa, tärkeää, hauskaa, raskasta ja monipuolista. Sitä ei pidä vähätellä. 

Siwan ja muidenkin kauppojen – Siwaahan ei ole enää olemassakaan – kassat ansaitsevat lisää arvostusta ainakin näiden 12 syyn takia.

1. Kassatyö on vastuullista

Kauppojen ja kioskien kassat ovat oman elämänsä päihdepoliiseja, joiden vastuulla on nuorten kaljanostajien henkkareiden tarkistus. Koska papereita tulee kysyä kaikilta alle 30-vuotiaan näköisiltä, voi kassatyöntekijä halutessaan välillä piristää iäkkäämmänkin daamin päivää kysymällä henkilöllisyydtodistusta. Kassalla todellakin tekee merkityksellistä työtä!

2. Asiakas ei aina muista, että kassakin on vain ihminen

Virheitä sattuu kaikille, mutta kaupan kassan tekemä virhe voi saada asiakkaassa aikaan raivonpuuskan, jota vuolaimmatkaan anteeksipyynnöt eivät hillitse. Asiaa ei auta se, että myyjällä ei usein ole valtuuksia ratkaista ongelmatilanteita itse ja apuun joudutaan odottamaan esimiestä. 

3. Kassalla trendinenä kehittyy

Kassa näkee ensimmäisenä kaikki uudet herkut, jotka tulevat myyntiin. Kassatyöntekijän jääkaapista löytyvät kiintoisimmat jogurttimaut ja pakastimesta uutuusjäätelöt. Suurempia megatrendejä taas voi haistella seuraamalla sitä, mitä ihmiset keskimäärin ostavat.

Ympäristö on tasalämpöinen eikä hiuksiin tartu voimakkaita hajuja.

4. Kassaduuni on siistiä sisätyötä

Kassalla ei tarvitse olla säiden armoilla ja saa istua paikallaan sekä jutella asiakkaiden kanssa. Ympäristö on tasalämpöinen eikä hiuksiin tartu voimakkaita hajuja. Siistiä ja mukavaa!

5. Kassan täytyy kehittää paksu nahka

Kassatyö opettaa, että joskus asioiden täytyy antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Kiukkuisten asiakkaiden kanssa toimiminen auttaa kasvattamaan paksun nahan. Kassalla työskennellessä tulee myös itse mukavaksi asiakkaaksi, koska oppii ymmärtämään asiakaspalvelijan näkökulman.

6. Myyjä ratkaisee sen, missä asiakas asioi

Asiakaspalvelun laadulla on väliä. Hyvä asiakaspalvelija saa asiakkaan taittamaan hieman ylimääräistäkin matkaa päästäkseen juuri siihen kauppaan, jossa palvelu pelaa ja myyjät tervehtivät iloisesti.

7. Kassatyö on muutakin kuin kassalla oloa

Varsinkin pikkukaupoissa myyjän työ on paljon muutakin kuin ostosten käsittelyä liukuhihnalla. Myyjä saattaa esimerkiksi purkaa kuormaa, täyttää hyllyjä, poistaa hävikkiä, tyhjentää pullonpalautuskonetta ja siistiä kauppaa. Lisäksi pienissä kaupoissa on posti- ja pakettipalveluita, jotka vaativat oman osaamisensa.

8. Kassalla on henkisesti raskasta

Asiakkaiden vaihtelevat tunnetilat heijastuvat myyjiin. Ruokakauppaan tullaan jo valmiiksi kiireessä ja nälkäkiukkuisina. Huonekalujätin tai suuren tavaratalon uumeniin asiakas saattaa astella hyvällä mielellä, mutta kauppakolossin läpi kahlaamisen jälkeen hermot ovat kireällä. Siinä ei paljon myyjän tervehdyksiin vastaaminen kiinnosta. 

9. ...ja joskus fyysisestikin

Painavien maito- ja lihakuormien purku käy lihasvoimille, ja pikkuputiikissa yksin vuorossa olevalla myyjällä on toisinaan sellainen tunne, että pitäisi ehtiä kolmeen paikkaan yhtä aikaa. 

Kassatyöntekijä kuulee samat vitsit jopa kymmeniä kertoja päivässä.

10. Kaikki eivät pääse kassalle

Vaikka kassahommilla on kehno maine, on kassatyöhön silti huomattavan paljon hakijoita. Vain osa heistä saa työn. Kaikki eivät saa nauttia säännöllisestä ja mahdollisesti vakituisesta työstä, edes kassalla. 

11. Kassatyö parantaa huumorintajua

”Onko Plussakorttia?” ”Ei, kun miinuskortti!” Heh, heh. Kassatyöntekijä kuulee samat vitsit jopa kymmeniä kertoja päivässä. Jos siinä ei huumorintaju kehity, niin ei missään. 

12. Asiakkaat ovat työn suola

Pikkukylän kaupassa pitkään työskentelevä näkee, miten tutuksi käyvien asiakkaiden elämä soljuu ja perheiden lapset kasvavat. Ihmisläheinen tyyppi nauttii kassatyöstä, jossa pääsee juttelemaan lukuisien ihmisten kanssa päivittäin.

Oletko sinä tehnyt työtä, jolla on turhaan huono maine? Vastaa kyselyyn ja kerro kokemuksistasi. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa.

Omaisuuden osituksessa puolisoilla on hyvä mahdollisuus omaisuuden piilotteluun, ja usein tästä kärsii eroava nainen, sanoo erojuristi Sanna Svahn. 

Kun aviopari eroaa, edessä on väistämättä omaisuuden jakaminen. Jos ero on riitaisa, apuun tarvitaan pesänjakajaa. 

Omaisuuden osituksessa puolisoilla on hyvä mahdollisuus omaisuuden piilotteluun.

Erojuristi Sanna Svahn kertoo, että eron kummankin osapuolen varallisuus todennetaan heidän oman ilmoituksen mukaan. Piilottelu on yleistä, sillä pesänjakaja ei pääse käsiksi puolisoiden tileihin, ellei siihen anneta erillistä suostumusta.

”Helppo pimittää, vaikea seurata.”

Omaisuuden ositus koskee omaisuutta, johon puolisoilla on avio-oikeus. Kun avioerohakemus saapuu käräjäoikeuteen, molempien varallisuus selvitetään tilien ja lainojen osalta siltä päivältä. Molemmat ilmoittavat omaisuutensa avoimesti, mutta mitään viranomaiskeinoja varallisuuden todelliseen selvittämiseen ei ole.

– Jos puoliso jättää ilmoittamatta vaikka toisessa pankissa olevan tilin, sille ei oikein voi mitään. Helppo pimittää, vaikea seurata, Svahn kuvailee.

Riitaisissa eroissa pesänjakaja voi selvittää tietoja arvo-osuustileistä ja muusta kirjatusta omaisuudesta. Myös vero-ilmoituksesta selviää paljon puolisoiden varallisuudesta.

Eron häviäjä on usein nainen

Svahn mukaan usein naiset kärsivät omaisuuden osituksessa.

– On tavallista, että ennen eroa omaisuutta realisoidaan, eli pannaan sellaiseen muotoon, joka ei ole selvitettävissä, Svahn sanoo.

Tai jos eron toisella osapuolella on esimerkiksi oma yritys, firman arvoa vähätellään. Siinä tapauksessa vaimon on oltava valppaana. On hänen velvollisuutensa osoittaa, että vain pari kuukautta aiemmin on tapahtunut tällainen toimeksianto. Silloin pesänjakaja voi päättää, että tämä omaisuus huomioidaan osituksessa.

”Omaisuuden arvoa vähätellään aina erotilanteissa, ja vastaavasti omaisuuden saaja yliarvioi omaisuutta.”

– Silloin vaimon pitää kysyä, missä rahat ovat, kun isäntä unohtaa ilmoittaa tämmöisen satatonnisen osituksesta.

Taloudellisen hyödyn tavoittelu osituspetoksella on rangaistavaa.

Käyttäjä17709
Seuraa 
Liittynyt17.6.2018

Erojuristi paljastaa, miten omaisuutta piilotellaan puolisolta erossa: ”Osituksessa kärsii usein nainen”

"Erojuristi paljastaa, miten omaisuutta piilotellaan puolisolta erossa: ”Osituksessa kärsii usein nainen” Luonnollista koska useimmiten se omaisuus on enimältä osin miehen hankkimaa, nainen on suhteen kuokkavieras mitä varallisuuteen tulee useimmissa tapauksissa. Oikeus voittaa.
Lue kommentti

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi kannustaa jokaista miettimään, mitä kivaa haluaa tehdä elämässään  – ja miten sen voisi rahoittaa. 

Nuoria kehotetaan menemään ja tekemään, mutta varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmien mukaan sitä ei kannata tehdä velkarahalla. 

– Kun olin opiskelija, minulla oli 7 euron budjetti yhdelle baari-illalle. Minusta on ihanaa, kun pystyn matkustelemaan ja nauttimaan elämästä nyt aikuisena, kertoo Terhi Majasalmi. 

Terhin perhe on juuri lähtenyt seitsemän viikon lomamatkalle, jonka aikana he käyvät Ruotsin lisäksi Saksassa, Luxemburgissa, Sveitsissä, Italiassa, Ranskassa ja Monacossa. Perheellä ei ole sentin päälle mietittyä matkabudjettia, mutta reissun hinta pyritään pitämään kohtuullisena. Joinain öinä he käyttävät enemmän rahaa yöpaikkoihinsa, mutta kompensoivat yöpymällä välillä halvemmissa kohteissa. 

Terhin salaisuus lomamatkojen ja muun elämänsä rahoittamiseen on sijoittaminen. Periaate on hänen mukaansa yksinkertainen. 

– Jos heti kuluttaa saamansa rahan, sitä ei voi käyttää enää toiste. Jos taas rahan sijoittaa, siitä tulee tuottoa. Jos kuluttaa tuoton, niin alkuperäinen raha on edelleen käyttämättä, Terhi selittää.

”Tuotoilla pystyy rahoittamaan matkoja tai ostamaan esimerkiksi auton tai kesämökin.”

Sijoittamisesta saadut tuotot ovat Terhin perheelle pitkän ajan tulosta, sillä he ovat hankkineet sijoituksia säännöllisesti. 
– Monet ajattelevat, että he säästävät rahan sivuun ja kuluttavat myöhemmin. Me sijoitamme ensin ja maksamme huvit sijoitusten tuotoilla. Tuotoilla pystyy rahoittamaan matkoja tai ostamaan esimerkiksi auton tai kesämökin. Sijoittaminen on minulle mahdollisuus rahoittaa elämistä muutenkin kuin tekemällä työtä. 

Terhin mukaan jokaisen kannattaa pohtia, mitä unelmia haluaa elämässään ehdottomasti toteuttaa, ja sitten miettiä määrätietoisesti, miten ne voisi rahoittaa. Sijoittamisen lisäksi löytyy myös muita vaihtoehtoja hankkia rahaa itselle tärkeisiin asioihin. 

– Jos tekee muutaman tunnin viikossa jotain lisätyötä, voi hyvin saada pari satasta ylimääräistä. Vuodessa voi sitä kautta kerryttää isommankin summan, hän neuvoo.