Kodin Kuvalehti
Lähteminen on vaikeaa, mutta joskus muuta mahdollisuutta ei vain ole.
Lähteminen on vaikeaa, mutta joskus muuta mahdollisuutta ei vain ole.

Varmimmat leipääntymisen merkit ovat motivaation puute ja negatiivisen ajattelun kierre. Mitä kannattaa tehdä, jos huomaa ne itsessään?

Milloin viimeksi ajattelit, että tämä työ on niin nähty? Jos hiljattain, saatat olla muutoksen tarpeessa.

Varmimmat leipääntymisen merkit ovat motivaation puute ja negatiivisen ajattelun kierre. Mikään ei huvita. Pomo ärsyttää. Tuntuu, ettei omilla tekemisillä ole mitään merkitystä.

– Työn pitää antaa enemmän kuin se ottaa. Jos työ ei enää anna itselle mitään, kannattaa katsoa, löytyisikö jotain uutta, sanoo psykologi ja viestintävalmentaja Essi Juvakka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eniten työmotivaatiota lisäävät merkityksellisyyden tunne, vastuu, tunnustukset ja se, että työn jälki näkyy – itselle ja muille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi tehokkaimmista innostuksen lamauttajista on esimiehen välinpitämättömyys.

– Ihmisen pitää saada myös luottaa omaan ammattitaitoonsa, Juvakka sanoo.

– Kun ihminen innostuu, hän onnistuu. Ja kun hän onnistuu, hän innostuu. Innostunut työntekijä palkitsee myös työpaikan, koska hän tekee asiat paremmin, sydämellään.


Ota ensin puheeksi pomon kanssa

Kadonneen motivaation etsiminen kannattaa aloittaa kertomalla pomolle suoraan, että kaipaisi uusia haasteita tai lisää vastuuta. Ne motivoivat yleensä paremmin kuin raha, eikä esimies välttämättä tajua tarjota niitä kysymättä.

– Hän ehkä ajattelee, että vastuut kuormittavat. Työntekijä kokee kuitenkin yleensä niin, että häntä arvostetaan ja hänen osaamiseensa luotetaan, Juvakka sanoo.

– On paljon osaamista, jota ei hyödynnetä mitenkään työyhteisöissä. Joku saattaa vaikka harrastaa jotain, josta olisi työpaikalla paljon hyötyä.

Monella työpaikalla ongelmista puhuminen tarkoittaa rutiininomaista tunnin kehityskeskustelua kerran vuodessa. Se on liian vähän. Juvakka muistuttaa, että esimiehen pitää antaa kaikille työntekijöille aikaa myös muulloin.

– On paljon ihmisiä, jotka vastailevat kysymyksiin vain nopeasti kyllä tai ei. Siksi esimiehen on tärkeää esittää kysymyksiä, joihin ei voi vastata niin: mitä, miksi, milloin, miten, millainen? Silloin työntekijästäkin tuntuu, että hän tulee kuulluksi. Hänen mielipiteillään on merkitystä.


Huomataanko kaikki muutokset?

Motivaatio hukkuu helposti huonosti johdetuissa muutoksissa. Työelämän epävarmuus ja jatkuvat organisaatiouudistukset ovat yhä useammille tuttuja.

Myös työn ja vapaa-ajan raja on hämärtynyt. Älylaitteet ja sosiaalinen media ovat saaneet odottamaan, että ihmiset ovat jatkuvasti tavoitettavissa ja kaikkeen pitäisi reagoida nopeasti. Monessa työpaikassa työmäärä on lisääntynyt.

– Joudumme tekemään asioita nykyisin tehokkaammin. Työn, jonka teki kymmenen vuotta sitten viisi ihmistä, tekee nyt usein kaksi tai kolme.

Se tarkoittaa monilla työpaikoilla jatkuvia yt-neuvotteluja. Juvakka tietää työntekijän, joka on käynyt saman talon sisällä läpi jopa 17 yt-neuvottelut.

– Ne syövät motivaatiota ja merkityksellisyyden tunnetta, ja niiden jälkeen on aika vaikea motivoitua. Sitä ei huomata riittävän paljon työyhteisöissä.

Osaatko itse vetää rajat?

Motivaatiopulan taustalla voi olla myös työuupumus. Mielenterveyssyyt ovat nousseet ykkössijalle Kelan korvaamissa sairauspoissaoloissa sekä nuorilla että keski-ikäisillä naisilla. Tutkimusten mukaan erityisesti nuorten naisten uupumus on lisääntynyt.

Juvakan mukaan ihmisiä uuvuttaa työn ja vapaa-ajan rajan hämärtyminen, huono johtaminen, epäselvä tehtävänkuva sekä se, että palautetta ei saa tarpeeksi tai se ei ole koskaan positiivista.

Joskus uupumus johtuu liian suurista vaatimuksista, joskus siitä, että elämässä on liikaa paineita yhtä aikaa. Työelämä vaatii yhä enemmän myös oman itsensä johtamista.

– Joskus työtä on yksinkertaisesti liikaa eivätkä tunnit riitä. Olemme myös erilaisia työntekijöitä. Osa kykenee lähtemään työpaikalta, vaikka asioita olisi kesken.

Milloin kaikki kortit on katsottu?

Koska aivoillamme on tapana vastustaa kaikenlaisia muutoksia – hyviäkin – uudet alut eivät ole koskaan helppoja. Lähteminen vaatii rohkeutta.
Juvakan mielestä muutosta kannattaa harkita, kun työ ei enää huvita, merkityksellisyyden tunne on kadonnut eikä esimiehelle puhumisesta ole apua.

Myös uupumus ja jatkuva paha olo ovat hälyttäviä merkkejä. Juvakka on tavannut ihmisiä, jotka voivat niin huonosti, että jopa oksentavat ennen työvuoroaan.

– Joskus johtaminen on niin huonoa tai ongelmat niin isoja, että työpaikkaan jääminen on mahdoton ajatus.

– Jokainen kortti kannattaa toki katsoa nykyisessä työpaikassa loppuun, mutta jos ei ole enää mitään katsottavaa, kannattaa katsoa jotain muuta.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Vierailija

Näiden edellä mainittujen syiden lisäksi nostaisin vielä esiin ihan terveydellisiä ongelmia osalle ihmisistä aiheuttavat sisäilmaongelmat, sillä jos työpaikalla oleminen saa olotilan ihan fyysisestikin huonoksi ja aiheuttaa jopa vakavia, pysyviä ja koko loppuelämäänkin vaikuttavia ammattitauteja, niin kannattaa yrittää mielummin vaihtaa työpaikkaa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla