Kuvat
Shutterstock ja Minna Pii
Minna Pii ajattelee nykyään, että kaupassa hänellä on mahdollisuus valita järkevät ja edulliset ostokset.
Minna Pii ajattelee nykyään, että kaupassa hänellä on mahdollisuus valita järkevät ja edulliset ostokset.

Minna Piillä oli tapana tuskailla köyhyyttään. Sitten hän teki asennemuutoksen, joka muutti hänen suhteensa rahaan.

Minna Pii, 55, on ehtinyt tehdä vakitöitä, keikkatöitä, freelance-töitä ja olla välillä työttömänäkin. Hajanainen työhistoria on tarkoittanut epäsäännöllisiä ja niukkoja tuloja.

Aiemmin Minna harmitteli jatkuvasti köyhyyttään ja sitä, että kaikesta piti pihistellä. Noin seitsemän vuotta sitten hän sai ahaa-elämyksen: jos ajattelee olevansa köyhä, tosiaan on köyhä. Hän päätti alkaa suhtautua pieniin tuloihinsa toisella tavalla ja ajatella olevansa varakas. Inspiraationa oli pienituloinen ystävä, joka ei koskaan valitellut tilannettaan.

– Päätös ei muuttanut faktoja, kuten palkkaani, mutta se muutti kaiken. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Minna laittoi pannaan negatiiviset sanat, jotka hän oli liittänyt omaan rahatilanteeseensa: köyhä, pihistely, nuuka, PA. Muutos vaati aikaa, mutta pikkuhiljaa Minna oppi ajattelemaan, että hänellä on rahanpuutteen saneleman pakon sijaan mahdollisuus valita. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siinä, missä entinen Minna olisi harmitellut, ettei tuohonkaan tavaraan ole varaa, nykyinen Minna toteaa: voisin ostaa, mutta enpä taida tarvita. Ruokakaupasta hän valitsee ainekset edullisiin sekä terveellisiin juurespihveihin ja jättää turhat herkut hyllyyn. Kauppareissun jälkeen on hyvä fiilis, kun on tehnyt viisaita valintoja. 

– Kannattaa tehdä mahtava juttu siitä, että pystyy elämään edullisesti ja taloudellisesti. Kun itsestään on sellainen kuva, että on loistava taloudenpitäjä, muutkin huomaavat sen, Minna sanoo.

Sijoitusasunto lainarahalla

Asennemuutoksen jälkeen Minnan taloudellinen tilanne on muuttunut paremmaksi, sillä hän on esimerkiksi vaihtanut ammattia. Ravintola-alan keikkahommat ovat vaihtuneet vakityöhön metallialalla.

Minnan tulot ovat edelleen reilusti suomalaisten noin 3 300 euron mediaanituloa matalammat, mutta hän kuvailee rahatilannettaan ”oikein mukavaksi”.

– Olen vastikään ostanut ensimmäisen sijoitusasuntoni.

Minna asuu omistusasunnossa Etelä-Savossa, ja on hankkinut sijoitusasunnon Varkaudesta lainarahalla. 

– Pääoman ja omaisuuden kerääminen on vasta alussa, mutta rantatontin ja rahallista sijoitusomaisutta olen pikkuhiljaa saanut kerättyä. Välillä säästäminen tapahtuu erittäin pikkuhiljaa, mutta liike on tärkeämpää kuin vauhti, Minna sanoo.

– En ole koskaan perinyt mitään, kaikki saavutettu on omaa työtä.

Aina mielikuvatkaan eivät auta

Vaikka Minna on monesti ollut taloudellisesti hyvin tiukoilla, absoluuttista köyhyyttä hän ei ole kokenut. Siksi hän ei yritä eikä halua ohjeistaa todellisessa köyhyydessä eläviä.

– Suomessa on ihan oikeasti köyhiä, joiden tilanne ei johdu heistä itsestään ja jotka eivät millään mielikuvamuutoksella pysty köyhyydestä nousemaan, Minna toteaa. 

Hänellä on omaakin kokemusta siitä, ettei taloudellisen aseman parantaminen aina ole helppoa.

Minna oli työttömänä juuri, kun nyt jo kuopattu aktiivimalli tuli voimaan. Hän ilmoittautui yliopistoon koodauskurssille, mutta kurssi oli pakko jättää kesken, sillä osallistuminen olisi tehnyt hänestä päätoimisen opiskelijan. Opiskelijan status olisi lopettanut työttömyyskorvauksen.

Hänet myös velvoitettiin hakemaan useita työpaikkoja, joista yhtä hän unohti hakea määräaikaan mennessä. 

– Sain 60 päivää karenssia. Se oli ihan kauheaa. Huomasin, etten voinut auttaa itseäni. 

Enemmän kaistatilaa

Minnan mielestä taloudellinen asennemuutos on sukua Konmari-ajattelulle. Kun valitsee keskittyä niihin asioihin, jotka haluaa elämäänsä, valitsematta jääneet asiat menettävät merkitystään. Rahapulan miettiminen ei enää vie suhteettoman paljon kaistatilaa aivoista. 

Minna uskoo myönteisen ajattelun voimaan ja siihen, että isotkin unelmat kannattavat.

– Ei siitä ole kenellekään vahinkoa, että ajattelee itsensä varakkaaksi. Sillä on hirveästi merkitystä, mitä ihminen omasta tilanteestaan ajattelee, hän sanoo. 

Positiivinen ajattelu ei muuta sitä, että joskus Minnan tekisi mieli ostaa jotakin, johon hänellä ei ole varaa. Silloin hän koettaa edetä suunnitelmallisesti.

– Valitsen esimerkiksi ostaa design-tuolin myöhemmin. En osta halpaa siksi, että se on ainoa, johon rahat riittävät. Sen sijaan voisin säästää kympin kuussa ja suunnitella ostosta. 

Minna on huomannut, että monesti halu menee ohi – ja jos ei mene, ei ole vaaraksi siirtää ostosta tuonnemmaksi. 

Marleen

Hieno asenne Minnalla, loistavasti osaa kääntää heikot jutut vahvuuksiksi. Olen satavarma, että hänellä on loistava huumorintaju sekä vahva kyky ottaa pienetkin ilot irti elämästä. Kaikkea hyvää hänelle elämässä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla