Seksuaalinen ahdistelu LinkedInissä on erityisen ongelmallista, koska se voi vaikuttaa naisten uramahdollisuuksiin.

”Oletpa kaunis!” ”Laitathan illalliselle jotain hottia päälle?” ”Lähtisitkö kanssani edustusmatkalle?”

Tällaisten yhteydenottojen luulisi olevan peräisin Tinderistä tai huonolla tuurilla Instagramista, vaan ei. Tällaiset lähestymisyritykset ovat naisille arkipäivää nykyisin myös LinkedInissä. Me Naiset kertoi iskuyrityksistä LinkedInissä ensimmäisen kerran syksyllä 2018, ja maailmalla ilmiö on ollut tiedossa jo ainakin vuodesta 2015. Nyt ilmiö vaikuttaa kasvaneen Suomessa uusiin mittasuhteisiin.

Loppuvuodesta 2019 kertomuksia epäasiallisista yhteydenotoista ja seksuaalisesta häirinnästä LinkedInissä alkoi kantautua kanavassa aktiivisen Pipsa Aron korviin. Pipsa pitää työkseen esimerkiksi LinkedIn-koulutuksia, ja monet niihin osallistuneet naiset ovat nostaneet ongelman esiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Naisosallistujat ovat kertoneet minulle, että heidän aktiivisuuttaan LinkedInissä pidättelee se, että he saavat siellä todella häiritseviä ja ahdistavia viestejä miehiltä, Pipsa kertoo Me Naisille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pipsa Aron mielestä seksuaalinen häirintä on erityisen törkeää LinkedInissä, sillä se voi vaikuttaa välillisesti myös toimeentuloon.
Pipsa Aron mielestä seksuaalinen häirintä on erityisen törkeää LinkedInissä, sillä se voi vaikuttaa välillisesti myös toimeentuloon.

Pipsan mielestä on järkyttävää, että seksuaalinen ahdistelu on pesiytynyt myös LinkedIniin, jossa on hänen kokemustensa perusteella ollut tähän saakka hyvä tunnelma ja yhteishenki.

– Häirinnässä ei missään tapauksessa ole kyse vain treffipyynnöistä, vaan myös tosi pitkälle menevistä ja ahdistavista viesteistä. Se on kulminoitunut jopa peniskuvien lähettelyyn, Pipsa kertoo.

Pipsa on toistaiseksi kuullut kymmenistä LinkedInissä tapahtuneista ahdistelutapauksista. Viikko sitten hän sai tarpeekseen ja päätti LinkedIn-vaikuttajan asemassa ottaa ilmiöön kantaa.

– Oon saanut tietooni yhä enenevissä määrin, että täällä Linkkarissa lähetetään naisille asiattomia viestejä, jopa peniskuvia!!! Se saa luvan loppua NYT. Tätä kutsutaan seksuaaliseksi ahdisteluksi/häirinnäksi ja se on yksiselitteisesti väärin, Pipsa kirjoittaa päivityksessä.

– Antakaa meille (naisille) rauha olla edes yhdessä kanavassa, ja jos oikeasti haluatte kutsua jonkun treffeille tai tutustua paremmin vapaa-ajalla, siihen on olemassa muita paikkoja ja tapoja.

Pipsan kannanotto on lyhyen ajan sisällä kerännyt yli 250 kommenttia. Niiden joukossa useat naiset kertovat omista häirintäkokemuksistaan yhteisöpalvelussa.

Pipsa kertoo, että ahdistelijat toimivat LinkedInissä usein omalla nimellään ja kasvoillaan. Suomalaisia naisia ahdistelevat eniten suomalaiset miehet. Joskus nainen on tavannut ahdistelijan vain kerran ohimennen, joskus yhteydenottaja on esimerkiksi tuttu työkaveri.

Pipsa päätti kirjoittaa aiheesta, koska haluaa häirintää kokeneiden naisten tietävän, etteivät ole yksin.

– Halusin antaa heille kokemuksen, että ongelma on ahdistelijoissa, ei heissä. Että he eivät ole näkymättömiä, vaan heitä kuunnellaan, ja haluan puolustaa heitä, hän sanoo.

Lisäksi Pipsa halusi tuoda ongelman myös niiden tietoon, jotka siitä eivät olleet kuulleet, ja lähettää suoran viestin ahdistelijoille: ”minä tiedän teistä, lopettakaa”.

LinkedInin yhteisösäännöissä todetaan yksiselitteisesti, ettei lähestyminen romanttisessa mielessä tai sopimaton seksuaalinen sisältö ole hyväksyttävää.

Kutsuja yhteisiin hotelliöihin

43-vuotias Elina on yksi seksuaalisen häirinnän kohteeksi Linkedinissä joutuneista naisista. Elina ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään ammattiasemansa vuoksi.

Elina kertoo saavansa miehiltä asiattomia yhteydenottoja LinkedInissä nykyisin kahden tai kolmen kuukauden välein. Aiemmin ahdistelua on ollut enemmänkin.

Elinan tapauksessa yleisintä ovat yksityisviestillä lähetetyt asiattomat ehdotukset työtapahtumissa tavatuilta miehiltä.

– Esimerkiksi jos ihmiset ovat juoneet tapahtumassa alkoholia, he ehdottelevat kotimatkalta LinkedInin kautta aika reippaasti, että mites olisi, jos hyppäät taksiin ja lähdet luokseni, Elina kertoo.

”Setä laittoi viestiä, että tulenko jakamaan sängyn hänen kanssaan.”

Elina on toiminut monesti myös itse tapahtumaemäntänä.

– Tapahtumaemäntänähän minä olen ystävällinen kaikille. Nämä yhdet urpot eivät ymmärrä, että se ei ole henkilökohtaista flirttailua, että sanon hei, tervetuloa ja kiva kun kävit, vaan luulevat, että meillä oli jotain silmäpeliä ja aloittavat pommittamisen.

Kerran tapahtumakaupungin kaikki hotellit oli jo ehditty varata täyteen, joten Elina kyseli LinkedInin kautta, olisiko jollakulla tietoa majoitusmahdollisuuksista, kuten Airbnb-asunnoista.

– Sellainen setä laittoi minulle keskellä kirkasta päivää viestiä, että hänen hotellihuoneessaan olisi tilaa, tulenko jakamaan sängyn hänen kanssaan.


Naiset joutuvat rajoittamaan itseään

Elina työskentelee miesvaltaisella alalla ja sanoo, että naiset ovat aina joutuneet kohtaamaan paljon seksismiä alalla. Hän arvelee, että asiaton käytös on levinnyt myös LinkedIniin, kun sen käyttö on yleistynyt Suomessa.

– En pidä asiattomista viesteistä, enkä hyväksy niitä. Minusta tuntuu kauhealta, että olen jo turtunut niihin, kun ahdistelua on koko ajan.

Silloin kun Elina ylipäänsä reagoi ahdistelijoiden viesteihin, hän kertoo yleensä kohteliaasti, että hänellä on miesystävä, koska ei halua aiheuttaa suurempaa konfliktia.

– Se on tyhmää, koska reaktioni pitäisi olla toisenlainen. Minun pitäisi pystyä sanomaan ahdistelijoille, että tämä on sopimatonta. Jos jaksaisin joka kerta vastata niin, se varmaan edistäisi asiaa enemmän.

Elina kertoo, että on tietoisesti rajoittanut sitä, miten tuo persoonaansa esiin LinkedInissä.

– Minun on pitänyt löytää raja, miten voin tuoda persoonaani esiin, ilman että se muuttuisi kovin houkuttelevaksi. Miehillä on se etu, että he voivat olla millaisia tahansa viehättäviä hahmoja sosiaalisessa mediassa, ilman että saavat huonoja yhteydenottoja. Mutta jos nainen postaa LinkedIniin kuvan itsestään, siellä on kymmeniä kommentteja siitä, miten hän on kaunis tai ihana.

”Naiset joutuvat taas pienentämään itseään häirinnän takia.”

Elina arveleekin, että henkilöbrändin kasvattaminen on naisille haastavampaa kuin miehille. Hän on itse joutunut tuomaan myös LinkedInissä vahvasti esille, että hänellä on puoliso.

– Mitä enemmän tuon esille, että rakastan puolisoani, sitä vähemmän saan ei-toivottuja yhteydenottoja vierailta miehiltä, hän kertoo.

Pipsa Aro puolestaan tietää tapauksia, joissa naiset ovat joutuneet vaihtamaan käyttöön vähemmän edustavan profiilikuvan tai rajoittamaan profiilinsa näkyvyyttä välttääkseen ahdistelun. Hän tietää myös tapauksen, jossa parikymppinen nainen joutui poistumaan palvelusta kokonaan.

Juuri tämän vuoksi seksuaalinen ahdistelu ammatilliseksi kanavaksi tarkoitetussa LinkedInissä on Pipsan mielestä erityisen törkeää.

– Naiset joutuvat taas alkamaan pienentämään itseään ja elinaluettaan häirinnän takia. He joutuvat tekemään tietoisen valinnan siitä, ovatko oma itsensä täysin, vai jotain vähemmän. Kun puhutaan LinkedInistä, työelämäkanavasta, se vaikuttaa suoraan siihen, että naisilla on taas huonommat työllistymismahdollisuudet. Myös puhujakeikka-, yhteistyökumppanuus- ja yritysmahdollisuudet ovat naisilla huonommat, koska he eivät uskalla olla esillä. Häirintä vaikuttaa kaiken muun lisäksi toimeentuloon.

Sekä Pipsa että Elina toivovat, että julkinen puhe ja ahdistelun tuomitseminen vähentäisi häirintää.

Vierailija

Jos et kestä kuumuutta, pysy poissa keittiöstä kirjoitti:
Kannattaisi varmaan sulkea se some, jos ei todellisuutta kestä.

Mies: siinä kohtaa kun sinulle tulee mieleen lähettää jollekin naiselle viesti, niin mleti olisiko ihan ok jos sinun äitisi saisi joltakin mieheltä, joka ei ole äitisi puoliso, sellaisen viestin työelämään tai mihin tahansa muuhun kuin tinderin tyyppiseen viestintään tarkoitetussa someyhteisössä. Ja kun tulee pienikin epäilys, niin älä hyvä mies sitä lähetä.
Miesten, jotka ei ymmärrä mikä on sopivaa ja missä, kannattaa ihan oikeasti pysyä poissa sieltä somesta. Minkä someen laittaa, pysyy siellä ja voi pulpahtaa eteen myöhemmin.

Vierailija

ihan kiva kaveri kirjoitti:
Niin noh , maailm7a on muuttunut aikaslailla minunkin nuoruusvuosistani , silloin vielä uskalsi tyttöjä / naisia lähestyä, fiksulla tavalla tietenkin. Nykyään on parempi elää yksikseen, koska monista naisista on tullut niin "herkkähipiäisiä". Sitä ei uskalla edes tervehtiä saatikka sanoa jotain mukavaa tutustuakseen toiseen henkilöön, koska hyvin herkästi tulee syytetyksi seksuaalisesta häirinnästä! Sinänsä surullista. Ei ihme, että Suomessa syntyvyys laskee, eikä normaaleja parisuhteita synny vanhaan tapaan.

Normaali, päästään terve mies tietää aina miten käyttäytyä ja missä eikä sellaisella miehellä ole koskaan ongelmia löytää omaa rakasta, elämänkumppania, jonka kanssa perustaa perhe ja elää elämäänsä onnellisena.
On hyvä, että muunlaiset miehet eivät isäänny.

Sisältö jatkuu mainoksen alla