Kuvat
Sanoma-arkisto / Juha Salminen, Juhani Niiranen, Anna Huovinen, Lasse Lecklin
Jamilla Heiskanen, Merja Mähkä, Julia Thurén ja Unna Lehtipuu.
Jamilla Heiskanen, Merja Mähkä, Julia Thurén ja Unna Lehtipuu.

Koronan takia markkinatilanne on äärimmäinen. Sijoittajat Merja Mähkä, Julia Thurén, Unna Lehtipuu ja Jamilla Heiskanen kertovat omat näkemyksensä siitä, miten nyt kannattaa reagoida ja pitääkö olla huolissaan.

Paljonko salkun arvo on laskenut koronakriisin aikana? Mitä sijoittajat nyt aikovat? Entä pitääkö olla huolissaan? Kysyimme nämä kysymykset neljältä sijoittajalta: Merja Mähkältä, Julia Thurénilta, Unna Lehtipuulta ja Jamilla Heiskaselta.

1. Paljonko salkkusi arvo on laskenut koronan aikana? 

Merja Mähkä, viestintäalan yrittäjä, sijoittaja:

”Pahimmillaan salkun arvo laski 80 000 euroa huipustaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita tappiota, ainoastaan sitä, että salkusta katosi sinne vuosien varrella kertynyttä arvonnousua. Salkku on yhä plussalla, kiitos sen, että olen sijoittanut pidemmän aikaa ja ostanut osakkeita hinnoilla, jotka ovat olleet vielä alemmat kuin nyt.” 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Julia Thurén, toimittaja, bloggaaja, Vuoden 2019 sijoittaja: 

”Arvo-osuustilin sijoituksistani on lähtenyt rahaa noin viisi tonnia. Tietenkin se harmittaa, muttei kaada maailmaa. Meillä on myös kaksi sijoitusasuntoa, ja onneksi niistä ei pysty näkemään päivittäishintoja, siis sitä, onko arvo laskenut kriisin myötä vai ei.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Unna Lehtipuu, viestintäyrityksen toimitusjohtaja, sijoittaja:

”Olin varautunut laskuun jo reilu vuosi sitten, jolloin vähensin reippaasti osakkeita salkustani. Syynä oli, että pidin arvostuksia jo silloin korkeina pitkän nousukauden jälkeen ja tarvitsimme rahaa perheen toiseen isoon investointiin. Näin ollen minulla oli säästöjä eli niin sanottu sotakassa valmiina seuraavaa laskua varten.

Elämme kahden yrittäjän ja neljän lapsen taloudessa, johon korona puree lujaa. Nyt säästöille on monta tarvetta. Pyrin silti sijoittamaan mahdollisuuksien mukaan. Sijoittamisen pitää palvella elämää, joten olen aina joustavasti myös purkanut sijoituksia eli säästöjä, kun rahaa on tarvinnut esimerkiksi rakennushankkeisiin ja lapsen vaihto-oppilasvuoteen.”

Jamilla Heiskanen, bloggaaja, Nuoret osakesäästäjät -verkoston perustaja, sijoittaja:

”Kuluneen kuukauden aikajaksoa tarkastellessa salkkuni tuotto on miinuksella noin 15 prosenttia. Myös osa rahastosijoituksista on tukevasti pakkasella. Dramaattinen kurssilasku oli kuitenkin jopa odotettavissa pitkän nousun jälkeen.

Äkillinen ja jyrkkä lasku saattaa näyttää hurjalta, mutta pitkän aikavälin tarkastelussa asian saa perspektiiviin.”

2. Miten toimit nyt – mikä on strategiasi?

Merja Mähkä: ”Toimin nyt niin kuin normaaliolosuhteissakin. Säännöllinen kuukausisäästö rahastoon pyörii kuten ennenkin. Sen lisäksi olen kasvattanut summaa, jolla teen suoria osakeostoja. Ostan sellaisten yhtiöiden osakkeita, joita arvostan ja joista pidän. En yritä etsiä eniten koronan takia pudonneita osakkeita. Suurelle pudotukselle on usein hyvä syy, kuten yrityksen velkaantuneisuus.”

Julia Thurén: ”Jatkan kauan sitten päätettyä sijoitusstrategiaani. Ostan kolmea rahastoa joka kuukausi samalla summalla, eli laitan 100 euroa kuhunkin rahastoon. Välillä olen ostellut suoria osakkeita, mutta nyt olen pidättäytynyt siitä, kun tuo on sellaista tempoilua.

Minulla on myös hieman ylimääräistä käteistä säästettynä arvo-osuustilille. Jos selviän kesän mökkiremontin kuluista ilman, että tarvitsee kajota niihin rahoihin, yritän luultavasti sijoittaa loppukesästä tai alkusyksystä vähän ylimääräistä nyt, kun osakkeiden hinnat ovat niin alhaalla.”

Unna Lehtipuu: ”Sijoitusstrategiani pysyy kuohuissa ennallaan. Sijoitan indeksirahastoihin ja ETF:iin sekä poimin yksittäisiä yhtiöitä, joita on kiinnostavaa ja innostavaa seurata (yhteensä noin 30 eri aloilta). 

Osakesijoitussalkkuni on temaattinen, melkein kuin lautasmalli. Se noudattelee megatrendejä, jotka kestävät hyvin pörssikuohuissakin. Salkussani on terveyteen ja ikääntymiseen, ilmastonmuutokseen, teknologiaan, tekoälyyn, kaupungistumiseen ja globalisaatioon liittyviä yhtiöitä. 

Teemoittaminen on tuonut ihan uuden sävyn omaan sijoitusharrastukseeni! Kurssilaskujen myötä uskon, että on nyt on mahdollista poimia salkkuun huiman kiinnostavia yhtiöitä muun muassa terveysteknologian alalta.

Kukaan ei tiedä kurssipohjien ajoitusta eikä taantuman kestoa. Sijoittamisen idea onkin rakentaa tulevaisuutta. Sijoituksiin kannattaa kiinnittää vain se raha, jolle ei ole lähiaikoina tarvetta.”

Jamilla Heiskanen: ”Strategiani on ollut pitkäjänteinen ja kärsivällinen, eikä se ole nyt muuttunut. Tässä tilanteessa on erittäin tärkeää olla tekemättä mitään tunnepohjaisia ratkaisuja, kuten myydä hädissään omistuksiaan pois.

Markkinatilanteesta riippumatta teen säännöllisesti ostoja nouseviin sekä laskeviin kursseihin ja luotan ajalliseen hajauttamiseen. Nyt kurssilasku on toki tuonut oivia ostomahdollisuuksia. Näen tämän ennen kaikkea mahdollisuutena ostaa hyviä laatuyhtiöitä hieman edullisemmin. Olen säästänyt jatkuvasti rahaa laskua varten, jotta pystyn tekemään ostoja, ja nyt olen ostanut enemmän. ”Sotakassasta” on kulunut noin 50 prosenttia.

Kenelläkään ei ole kristallipalloa, jolla näkisi, millainen tulevaisuus koronan jälkeen odottaa. Sen vuoksi en suosi ajoittamista, vaan jännittävässä tilanteessa suosin rauhallisia liikkeitä ostojen suhteen. Mitään en ole nyt myynyt.” 

3. Mitä sanoisit sellaisille sijoittajille, jotka ovat nyt huolissaan sijoituksistaan ja joita pelottaa?

Merja Mähkä: ”Tsemppiä! Romahdukset ovat inhottavia, kamalia ja pelottavia – aina. Niitä ei tulisi, jos tulevaisuus näyttäisi pilvettömältä ja selkeältä. On kuitenkin hyvä muistaa, että maailma tarvitsee yrityksiä tuottamaan ruokaa, vessapaperia, laajakaistayhteyksiä ja torjumaan ilmastonmuutosta.

Pörssikurssit ovat aina palanneet entisiin korkeuksiinsa, vaikka se voi viedä aikaa.

Jos on varma työpaikastaan, nyt on hyvä aika aloittaa sijoittaminen. Parhaat kaupat tehdään kurimuksen keskellä – minun salkkuni on plussalla, koska sinne on ostettu osakkeita viime vuosia huonompana aikana.

Nyt on tärkeää, että hajauttaa ostoksensa ajallisesti eli sijoittaa säännöllisesti, vaikka kuukauden tai kahden välein. Kurssien heilunta voi jatkua vielä pitkään, ja olisi tyhmää laittaa kaikki säästöt kiinni pörssiin juuri nyt, sillä laskuakin voi vielä tulla.”

Julia Thurén: ”Ymmärrän tosi hyvin, että asia stressaa, mikäli samaan aikaan iskee lomautus tai työttömyys ja pitäisi saada sijoituksista rahaa elämiseen. On tiukka paikka myydä tappiollisia sijoituksia. Mutta jos ei ole pakko nyt myydä, niin suosittelen pitämään sijoitukset ja jatkamaan entisellä strategialla, jos vain mahdollista.”

Unna Lehtipuu: ”Sijoittamista aloittaessa on ymmärrettävä, että kurssimuutokset ovat pörssin normaali sydämensyke, ja juuri ne mahdollistavat pitkäaikaisen sijoittajan onnistumisen. 

Korona on taloudellisesti ja inhimillisesti iso kriisi, mutta samalla myös aloittelevalle sijoittajalle iso historiallinen mahdollisuus. Nyt kun kurssit laskevat, on erinomainen tilaisuus tulla mukaan ensikertalaisena tai lisätä määrällisesti omia sijoituksia hyviin yhtiöihin. Näin saa hyvän startin uuteen nousuun, kun sen aika on. On silti tärkeää pitää huolta myös omista puskureista ja varavaroista. Velkarahalla ei sijoittamiseen kannata lähteä.

Ei ole ihme, jos tappiot ahdistavat, mutta tässä kohtaa voi myös tukeutua historiaan – 60-luvulta lähtien laskukaudet ovat kestäneet 15–46 kuukautta,  nousukausi jopa kymmenisen vuotta, kuten lähivuodet osoittivat. Pitkänä nousukautena nousu on voinut olla  800 prosenttia, kun taas pahimmillaan lasku on ollut 72 prosenttia (luvut laskettu kuukausi-indekseistä).”

  Jamilla Heiskanen: ”Sanoisin, että ei hätää! Pitkäjänteisen sijoittajan ei kannata katsoa pörssikursseja lyhyellä aikavälillä, vaan tarkastella useiden vuosien, jopa vuosikymmenien kehitystä.

  Nyt on ennen kaikkea tärkeää jatkaa esimerkiksi säännöllistä säästämistä tai sijoittamista ja suunnata katse tulevaisuuteen. Pörssi on kokenut maailmansodista lähtien kriisejä, joista on toivuttu. Myöskään kaikki yhtiöt eivät koe laskumarkkinaa samalla tavalla, ja eri toimialojen yritykset reagoivat eri tavoin myös toipumisessa. Ei siis kannata lähteä mihinkään poikkeavaan sijoituskäyttäytymiseen – ei myymisessä eikä ostamisessa.

  Ja jos tilanne tuntuu todella pahalta, niin parasta on vain unohtaa sijoitukset ja palata niihin sitten, kun pahin myllerrys on ohi. Loppujen lopuksi tuotto-odotus kasvaa, kun pörssit laskevat.”

  Vierailija

  Tässä taas nähdään, miten vastuuttomia "kaikki sijoittamaan" -neuvoja tämäkin kööri on jakanut tähän asti. Onneksi tuli korona. Vihdoin vähän tolkkua näihinkin juttuihin.

  Sisältö jatkuu mainoksen alla