Kuvat
Shutterstock ja Meerin kotialbumi
Meeri Leppälä kertoo säästävänsä ja ostaa muun muassa lihat alennushintaisina.
Meeri Leppälä kertoo säästävänsä ja ostaa muun muassa lihat alennushintaisina.

Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan erilaisten suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme oululaisen Meeri Leppälän kukkaroon.

Meeri Leppälä on 25-vuotias oululainen, joka työskentelee finanssialalla palveluneuvojana. Toisinaan Meeri tekee sivutöitä ravintolassa.

Hän kertoo säästävänsä kuukausittain, mutta mielestään hän tuhlaa rahojaan myös turhuuksiin.

– Teen eväät töihin joka päivä, jotta voin sijoittaa itseeni viikonloppuisin. Nautin illoista viinilasin ja hyvän ruuan kera, Meeri kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Me Naisten pyynnöstä Meeri piti rahapäiväkirjaa yhdeltä viikolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maanantai

Ruokaostokset 15,96 euroa

”Tällä hetkellä teen päivittäin eväät töihin toimistomme sijainnin vuoksi. Haluan syödä sellaista ruokaa, mistä pidän ja lounasvaihtoehtoja työpaikan lähellä ei juuri ole.

Yleensä teemme iltaisin kevyttä ruokaa ja iltapalaa. Viikonloppuisin kokkailemme ajan kanssa.

Kävin tänään täyttämässä jääkaapin töiden jälkeen ja hankin herkkuja televisioiltaan.

Meidän taloutemme ehdoton pahe ovat maustetut kivennäisvedet. Niitä tarttuu nyt mukaan joka kauppareissulta, kun Sodastreamerin kaasupullo on tyhjä emmekä ole muistaneet sitä ottaa mukaan vaihdettavaksi.”

Tiistai

Ei ostoksia

”Tienaan kuukaudessa nettona 2 000 euroa. Teen töitä palveluneuvojana finanssialalla sekä keikkatöitä baarimikkona. Lisätöitä teen vain satunnaisesti. Tiskin taakse on helppo palata, sillä olen entinen ravintola-alan työntekijä. Kuukausituloissa on muutoksia sen mukaan, paljonko teen lisätöitä.

Pyrin säästämään kuukaudessa vähintään 200 euroa. Parhaimpina kuukausina säästän 600 euroa. Olen hajauttanut säästöni asp-tilille, puskurisäästötilille sekä salkkuuni erilaisiin rahastoihin ja hiljalleen suoriin osakkeisiin. Rahastosäästäminen on minulle tuttua jo parilta vuodelta, mutta nyt olen rohkaistunut hankkimaan lisätietoa myös osakkeista. Haluaisin ottaa riskejä enemmän kuin tällä hetkellä otan.”

Keskiviikko

Apteekkiostokset 11,49 euroa
Bussikortin lataus 20 euroa
Ruokaostokset 35,21 euroa

Yhteensä 66,70 euroa

”Kun saan palkkani, siirrän neljänneksen rahoista yhteiselle kulutilillemme. Siirrämme sinne saman verran rahaa kuukausittain.

Asumme avopuolisoni kanssa vuokralla. Meillä on yhteinen auto ja autolaina. Maksamme kulutililtä muun muassa vuokran, yhteiset vakuutukset, autopaikan, sähkön, veden ja auton huollot.

Lisäksi siirrän 300 euroa ruokatilille, joka on kuukausittainen budjettini ruokakauppaan, taloustavaraan sekä ravintoloihin.

Kuljen työ- ja vapaa-ajan matkat bussilla, pyörällä ja autolla. Koska meillä on vain yksi auto, vaihtelemme sen käyttöä työvuorojen mukaan.

Tänään tein viikon isomman kauppareissun, joka sisälsi ruokaa loppuviikolle.”

Torstai

Hampurilaisateria 16,40 euroa

”Olen ruoasta nautiskelija, enkä tahdo siitä pihistellä. Kiinnitän kuitenkin huomioita ilta-alennuksiin, joista ostan lihat pakastimeen sekä kasvikset sesongin mukaan. Olen kotoisin maaseudulta Pohjois-Pohjanmaalta, ja kun käyn kotiseudullani, tuon pakastimeen itse kalastettua kalaa sekä marjoja ja sieniä.

Tänään oli kiireinen päivä ja se päättyi hampurilaisateriaan, jonka tilasin kotiin. Tämmöisiin mielitekoihin en ryhdy, jos olisin tehnyt jo edellisenä päivänä ruuan valmiiksi. Arkena teen ruokaa kahdesti tai kolmesti joka viikko. Niistä aterioista valmistan eväät sekä päivälliset.”

Perjantai

Alko 11,90 euroa (ei kuittia)

”Palkkapäivänä siirrän säästöön minimissään 200 euroa. Loppusummasta maksan henkilökohtaiset laskuni ja harrastukset. Kaikki muu jää itselleni käyttörahaksi. Jos huomaan kuukauden mittaan tässä summassa olevan ylimääräistä, siirrän lisää rahaa säästötilille.

Niin kävi tänään, sillä siirsin rahastoon sata euroa ja säästötilille 70 euroa. Rahat olivat käyttötilillä tarpeettomana. Olen huomannut, että ei ole niin helppo tuhlata, kun rahat eivät ole tilillä lepäämässä.

Lisätulot siirrän suoraan säästöön. Olen siivonnut kaappimme osittain Konmari-metodilla ja säästänytkin sievoisen summan matkakassaamme. Silti tuntuu, että turhaa tavaraa olisi edelleenkin luovutettavaksi.”

Lauantai

Ei ostoksia

”Säästän omaa taloudellista mielenrauhaani varten. Haaveenani on ostaa oma asunto. Tämä tavoite on jo hyppysissä.

Haluan elää tilanteessa, jossa voin huoletta lähteä ex tempore -matkalle tietäen, että minulla on varaa siihen. Lisäksi säästän jo omaa tulevaisuuttani varten. 

Harmittaa, että en saanut koulusta säästämisen ja sijoittamisen oppeja. Toivon, että olisin ymmärtänyt niiden merkityksen heti, kun aloin saada omia tuloja. Olen ollut ensimmäisissä kesätöissä ja osa-aikatöissä kerhonohjaajana jo 13-vuotiaana.”

Sunnuntai

Ruokaostokset 5,78 euroa

”Viikkoni sujui melko tavanomaisesti. Kauppareissuja tuli enemmän kuin yleensä.  Yritän pitää käynnit minimissään, jotta ei tulisi heräteostoksia. Maitopurkin hakureissulla tänään mukaan tarttui niin vissyä kuin energiajuomaa puolisolle – valitettavia heräteostoksia molemmat.

Lisäksi kävimme tänään ravintolassa syömässä mieheni kanssa, mutta en käyttänyt omia rahoja tällä reissulla.

Normaalisti teen yhden ison kauppareissun lauantaisin, jolloin varaan ruokaa koko viikolle. Nyt olimme edellisen viikonlopun matkoilla, ja huomasin että kauppareissuja tuli liikaa. Ruokaostokset ja polttoaineostot keskitämme yhteen kaupparyhmään. Keskittäminen kasvattaa bonuksia, jotka siirtyvät matkakassaamme.”

Viikon ostokset yhteensä 116,74 euroa

 

Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Tässä sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään. Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen? Tällä juttusarjalla tavoitteenamme on kertoa erilaisista tavoista elää ja kuluttaa.

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

Pienet menot

Aika vähän ruokalaskussa oli mitään peruselintarvikkeita. Juureksia yms. käyttämällä saisi laskua pienemmäksi ja ihan tavallinen hanavesi riittää juomaksi. Oma kassi mukaan kauppaan ja siitäkin tulee vuositasolla ihan mukava säästö.

Vierailija

Että ihan 600 €? Itse saan noin 900€ kuukausipalkasta 100-200 € säästöön joka kuukausi, vaikka ei tällä palkalla herroiksi eläkään. Tarkoitan vain, että aika pienestä saa säätöön, jos vain on halua ja kykyä kiristää vyötä. 2000€ palkka tarkoittaisi minulle peräti 1200-1300 € säästöä joka kuukausi, jos jatkaisin samanlaisella kulutuslinjalla, kuin nyt. Sillä ostaisin sitten ehkä oman asunnon muutaman vuoden päästä :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla