Kuvat
Shutterstock
Työhaastattelussa voi tapahtua yhtä sun toista. Kuva: Shutterstock.
Työhaastattelussa voi tapahtua yhtä sun toista. Kuva: Shutterstock.

”Puolessa välissä haastattelijat kertoivat meille, että meidän oli laulettava laulu kaikkien edessä”, Redditissä muistellaan omituisia työhaastattelukokemuksia.

Työhaastattelut ovat aina kuumottavia tilanteita, jotka vaativat paineensietokykyä ja huolellista valmistautumista. Useimmiten tilanteet ovat asiallisia ja pahimmillaankin vain kiusallisia, mutta joskus homma menee oudoksi tai jopa ahdistavaksi.

Buzzfeed julkaisi keskustelupalvelu Redditin käyttäjien kokemuksia kauhujen työhaastatteluista. Osa kertoi kohdanneensa naurettavia palkkatarjouksia ja nöyryyttäviä työehtoja, mutta seassa oli paljon pahempaakin.

– Haastattelija korotti ääntään ja alkoi haukkua minua haastattelun aikana. Nousin, sanoin tapaamisen olevan ohi ja lähdin, eräs käyttäjistä avautui sivustolla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi erikoisimmista haastattelijoiden pyynnöistä liittyi hampaisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– He pyysivät minua hymyilemään ja näyttämään hampaani. Ja minä näytin. Haastattelija sanoi, että hampaani ovat loistavassa kunnossa. Kun kysyin, miksi minun piti näyttää purukalustoni, hän vastasi: halusin nähdä, käytätkö metamfetamiinia.

Kaiken kruunasi haastattelukokemus, johon liittyi yllättävä laulutehtävä.

– Kyseessä oli ryhmähaastattelu lasten vaatekaupan myyjän paikkaa varten. Puolessa välissä haastattelijat kertoivat meille, että meidän oli laulettava laulu kaikkien edessä ja esitettävä sitten improvisoitu teatteriesitys. Tällä he halusivat varmistaa, että olisimme tarpeeksi pirteitä lasten kanssa.

Mitä tahansa ei saa kysyä

Suomessa on onneksi määritelty tarkasti, mitä työhaastattelussa saa kysyä tai pyytää haastateltavalta.

Henkilöstöalan yritys UKKO Workin artikkelissa kerrotaan, että haastattelussa ei saa kysyä perheeseen, uskontoon, poliittisiin mielipiteisiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen liittyviä asioita. Haastattelija ei saa udella esimerkiksi hakijan terveydentilasta, raskaudesta, lastenhankkimissuunnitelmista tai lasten lukumäärästä.

Asiattomasta työhaastattelusta voi tehdä kantelun tasa-arvovaltuutetun ja työnsuojeluviranomaisen toimistoon. Ylen haastatteleman Palvelualojen ammattiliiton (PAM) Pohjois-Suomen aluepäällikön Risto Kalliorinteen mukaan hankaluutta aiheuttaa kuitenkin se, miten haastattelijan epäasiallisen käytöksen voi todistaa.

– Tällainen juridinen haastaminen tilanteessa, jossa sinä olet yleensä yksin siinä työhaastattelussa, on haastavaa, kun sinulla ei ole todistajia. Työnantaja voi tilanteessa sitten sanoa, että se on ollut ihan asiallinen haastattelu, Kalliorinne sanoo Ylen jutussa.

Oletko sinä ollut työhaastattelussa, jossa tapahtui jotakin erikoista tai ahdistavaa? Vastaa alla olevaan kyselyyn!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla