Kuvat
Shutterstock ja Noora Pekkalan kotialbumi
Noora ei ole toistaiseksi kyllästynyt kuulemaan vitsejä ammatistaan: ”Vaikka vitsin olisi kuullut ennenkin, tilanne on aina yllättävä.”
Noora ei ole toistaiseksi kyllästynyt kuulemaan vitsejä ammatistaan: ”Vaikka vitsin olisi kuullut ennenkin, tilanne on aina yllättävä.”

Lähihoitajana työskentelevä Noora Pekkala suhtautuu yleensä asiakkaiden huulenheittoon huumorilla. On kuitenkin yksi tilanne, jossa vitsejä on vaikea niellä.

Jokaisessa ammatissa on omat kommervenkkinsä ja vitsinsä. Päästimme aiemmin ääneen asiakaspalvelutyöntekijät, jotka kertoivat, mitä sutkautuksia kuulevat työssään kaikkein eniten. Nyt on tullut aika luovuttaa äänitorvi hoitoalalla työskenteleville – hekin saavat nimittäin kuulla ammatissaan jos jonkinlaisia lohkaisuja.

Kun kysyimme, mitä sutkautuksia suomalaiset kuulevat työnsä takia kerta toisensa jälkeen, oli esimerkiksi 27-vuotiaalla Lindalla sanansa sanottavana.

– Kun kynätaskussa lukee nimi ja lähihoitaja, niin hyvin usein kuulee: ”Kuinkas läheltä sitä oikeen hoidetaan”.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lindan kokemuksen allekirjoittaa myös lähihoitajakollega Noora Pekkala, 24. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ihan minne tahansa meneekin töihin, niin aina joku heittää tuon vitsin, hän vahvistaa.

Vitsiä kuulee Nooran mukaan niin työssä kuin sen ulkopuolellakin. Nuoremman polven vitsailijat ovat yleensä työn ulkopuolelta ja vanhemmat puolestaan työssä kohdattuja asiakkaita. Kerran eräs iäkkäämpi miesasiakas myös vitsaili, tietääkö Noora, mitä eroa on lähihoitajalla ja sairaanhoitajalla. 

– Vastaus oli, että lähihoitaja osaa hoitaa erittäin läheltä, mutta sairaanhoitaja hoitaa puhelimen päästä. En ihan ymmärtänyt tuota puhelimen päästä -juttua, mutta hän vain naureskeli ilkikurisesti päälle.

Noora ei yleensä pistä pahakseen asiakkaiden sutkautuksia, vaan ottaa ne huumorilla. Edes kuluneimmat vitsit eivät toistaiseksi kyllästytä.

– Otan ne niin, että ”joo joo, tuohan on kuultu juttu” ja naureskelen mukana. Vaikka vitsin olisi kuullut jo monta kertaa, se osaa aina yllättää, koska sen kuulee niin yllättävissä tilanteissa.

Yhdessä tapauksessa Nooraltakin kuitenkin loppuu huumorintaju.

– Jos sellainen seksuaalisesti päällekäyvä ihminen kysyy monta kertaa ällöttävään, flirttailevaan sävyyn ”mitenkäs läheltä sitä hoidetaan”, se on tilanne, jossa en edes haluaisi vastata. Tuntuu, että siinä ei ole kyse pelkästä vitsistä, vaan vihjaillaan vähän enemmänkin.

Noora kohtaa tällaisia tilanteita nimenomaan työssään. Hänen mielestään pitäisikin miettiä, millaisessa tilanteessa ja millä äänensävyllä vitsailu on sopivaa. Varsinkin töissä vihjaileva ja päällekäyvä sävy tuntuu vitsin kuulijasta luultavasti epämiellyttävältä.

– Seuraavalla kerralla saatetaan miettiä, uskallanko edes mennä asiakkaan luo, jos kanssakäyminen alkaa hänen puoleltaan mennä liian intiimiksi.

Kootut letkaukset

Ihan kaikki muutkaan terveydenhuollon ammatilaisten kuulemat sutkautukset eivät naurata kuulijoitaan. Kätilönä toimiva Johanna, 34, kertoi Me Naisille kuulevansa toistuvasti huulenheittoa potilasrannekeista:

”Näillä pääseekin varmaan talon kaikkiin laitteisiin!”

Alan ulkopuolisen korviin murjaisu on varsin hauska, mutta ilmeisesti liika toisto pilaa hyvänkin vitsin. Johanna itse nimittäin kommentoi vitsiä näin:

– Toki. Sillä pääsee sisätutkimuksiin, supistusmaratoniin, kipukaruselliin, ponnistuspomppulinnaan ja lopulta repeämien ompeluelämykseen. Antoisaa käyntiä!

Psykologeille puolestaan ovat tuttuja ainakin tällaiset lasautukset:

”Sä luet sitten mun ajatuksiani!”

”Sä sitten tarkkailet ihmisiä koko ajan!”

Miikka, 54, huomauttaa, ettei edes pidä niitä vitseinä, vaan samojen juttujen jatkuva kuuleminen on hänen mielestään lähinnä rasittavaa.

27-vuotiasta Eveäkään ei naurata. Hänelle naljaillaan lastenhoitajan homman kuluttavammasta puolesta:

”Tässä työssä teillä ei kyllä pääse iskemään vauvakuume.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla