Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme Jennan kukkaroon.

Hyvinkääläinen Jenna Mattila, 30, on työterveyshoitaja ja kotiäiti, joka rakastaa budjettien laatimista. 

Hän aloitti sijoittamisen kolme vuotta sitten ja nollasta on kasvanut nyt 10 000 euron sijoituspotti.   

Samaan aikaan Jenna alkoi kerryttää säästöjään ja on saanut samanlaisen summan sukanvarteen – ilman, että hänellä oli perintöä tai jemmarahaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Me Naisten pyynnöstä Jenna piti rahapäiväkirjaa ja keräsi kuitit yhdeltä viikolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maanantai 

 • Apteekkiostokset 12,28 euroa
 • Ostokset Prismasta 54,58 euroa
 • Ostokset Lidlistä 29,64 euroa (ei kuittia)
 • Yhteensä 96,50 euroa

”Tein ruokaostokset tänään kahdessa kaupassa. Nyt on viikon ruuat ostettu, ja periaatteessa tällä viikolla ei enää tarvitse mennä kauppaan – mutta saa nähdä, tuleeko mielitekoja.

Olin ihan fiiliksissä, kun sain tehdä ruokaostokset tänään itse. Olemme käyttäneet maaliskuusta saakka kaupan valmista keräyspalvelua. Tällä kertaa sain vaikuttaa ostoksiin enemmän, ja rahaakin säästyi. Se oli ihanaa.

Kala on arvokasta. En haluaisi juurikaan ostaa kalaa, jos kilohinta yli 10 euroa. Hävikkiruokana ostan sitä mielelläni.

Apteekista hain oman lääkitykseni sadalle päivälle.”

Tiistai 

 • Ruokaostokset 19,55 euroa

”Perheessämme on puolisoni sekä kaksi pientä lasta. 

Ruokabudjettimme on 400 euroa kuukaudessa. Sen päälle tulee vaihtelevasti kustannuksia herkuttelusta ja ulkona syömisestä. Budjeteissani on aina humputteluvaraa. 

Kokeilin toukokuussa 2019 säästöhaastetta, jonka mukaan kuukauden ruuat saivat maksaa vain 200 euroa. Ruuat piti saada koko perheelle, ja onnistuimme siinä. Nykyinen kuluttaminen tuntuu jopa ruhtinaalliselta.

Miehelläni oli tänään viimeinen päivä isyysvapaata. Sen kunniaksi haimme noutoruokaa, jotka puolisoni kustansi. Itse kävin ostamassa jälkiruoat ja ruokajuomat. Kahvi oli tarjouksessa, joten ostin sitäkin.”

Keskiviikko

 • Ei ostoksia

”Jäin hoitovapaalle kesäkuun lopulla. Hoitovapaalla saan korotettua kotihoidontukea. Tuloni ovat verojen jälkeen noin 520 euroa kuukaudessa. Se sisältää lapsilisät.

Ennen hoitovapaata tuloni olivat verojen jälkeen reilut 1 800 euroa kuukaudessa; se sisälsi lapsilisät ja vanhempainrahan. Silloin säästin joka kuukausi 700–800 euroa. Sijoitin siitä osan, ja osan laitoin puskurirahastooni. Nyt hoitovapaalla sijoitan 130 euroa kuukaudessa rahastoihin ja osakkeisiin, sekä säästän tarpeiden mukaan. 

Loput rahoista menevät ruokakuluihin, tarpeellisiin menoihin sekä huvitteluun. 

En ole koskaan saanut perintöä, joten olen kasvattanut varallisuuteni itse nollasta saakka. Sijoitussalkkuani olen kasvattanut kolmen vuoden ajan. Tällä hetkellä se on noin 10 000 euron arvoinen. Lisäksi minulla on säästöjä lähes saman verran puskuritililläni. Asumme omistusasunnossa, josta on nettovarallisuutta jonkin verran. En kuitenkaan pidä asuntoamme sijoituksena, sillä se on kotimme.

Joskus minua harmittaa se, että aloitin sijoittamisen vasta yhdeksän vuotta sen jälkeen, kun asiaa ensi kertaa ajattelin. Varallisuuteni olisi ehtinyt kasvaa korkoa jo mukavasti melkein kymmenessä vuodessa.” 

Torstai

 • Ei ostoksia

”Aloin säästää tavoitteellisesti lukioikäisenä. Olin 16-vuotias, kun kävin koulun ohella töissä ja säästin suurimman osan palkastani. Ostin rahoillani muun muassa ompelukoneen ja kunnon polkupyörän, jolla pääsin kulkemaan koulu- ja työmatkani. Lukion lopussa menin töihin lukulomalla.

Säästin, jotta sain pankista lainaa omistusasuntoa varten. Lainan saaminen vaatii omiakin vakuuksia, eikä minulla ollut henkilötakaajia eikä pantattavaa varallisuutta. Maksoin itse myös ajokorttini.

Nykyisin säästän elämistä ja oman liiketoiminnan aloittamista varten. Lisäksi sijoitan rahojani tulevaisuuteen, sillä en luota eläkejärjestelmän säilymiseen. 

Tavoitteeni on olla jossain vaiheessa elämää taloudellisesti riippumaton säännöllisistä työtuloista ja kyetä elämään passiivisilla tuloilla, kuten osinkotuloilla. Säästän myös lapsilleni. 

Raha tuo vapautta elää itsensä näköistä elämää ja mielenrauhaa. Haluan tulevaisuudessa vain harrastaa työntekoa. Lisäksi haluan tehdä hyväntekeväisyyttä esimerkiksi uupuneiden äitien hyväksi. Se onnistuu vain, jos oma talouteni ei vaadi enää aktiivista työntekoa.

Perjantai

 • Ei ostoksia

”Pyrin käyttämään rahani arvojeni mukaisesti. Haluan hoitaa välttämättömät kulut, sillä taloudellinen hyvinvointi on minulle tärkeää. Sinänsä en saa kiksejä esimerkiksi vakuutusmaksuista, mutta ne tuovat minulle turvaa ja maksan ne mielelläni. 

Paheeni ovat herkut ja ylipäätään ruoka. Niihin voisin käyttää rahaa paljonkin. Etenkin tuoreet marjat ja hedelmät ovat ruokia, joihin saisin tuhlattua kymppejä päivässä – ellen loisi ruokabudjettia ja pitäytyisi siinä. 

Kulutan harkiten ja pääosin tarpeiden mukaan. On kuitenkin tärkeää, että käytössä on aina rahaa, jota voi myös kuluttaa suunnittelematta vaikkapa kahvilakäyntiin tai muuhun vastaavaan. 

Suosin kirpputoreja ekologisuudenkin vuoksi. Maailma on täynnä tavaraa, ja ostan mieluusti kierrätettynä ja kulutan ostamani loppuun. Toisaalta olen valmis maksamaan paljonkin jostain, joka on minulle tärkeää. Haluan kasvattaa lapseni harkitseviksi rahankäyttäjiksi ja arvostamaan muita asioita kuin materiaa.”

Lauantai

 • Fiksuruoka-tilaus 25,92

”Selailen satunnaisesti Fiksuruuan tarjontaa. Siellä on usein meille tarpeellisia juttuja, mutta postikulut maksavat, ja saan monet tuotteet halvemmalla kaupasta.

Säästö on mielestäni säästöä vain silloin, jos ostaa sellaista, mitä muutenkin ostaisi, mutta edullisemmalla. Se, että ostaa paljon halpoja tavaroita, joita ehkä ei muuten hankkisi, on enemmän kuluttamista kuin säästämistä. 

Kerrankin tarjouksessa oli muun muassa soijarouhetta, sriracha-majoneesia, vauvalle välipalanaksuja, itselle sukkia sekä Stabilot. Olin juuri päättänyt ostaa uudet kynät, sillä vanhat ovat kuivunee. Nyt onneksi sattui tarjous kohdalle. Opin parhaiten kirjoittamalla itse muistiinpanot. Opiskelen tällä hetkellä yrittäjyyttä ja minua motivoi enemmän piirtää vihon reunaan pinkkejä kukkia kuin lyijykynäpiirroksia.”

Sunnuntai

 • Marjapoimuri 9,99 euroa
 • Marjanpuhdistin 2,50 euroa 
 • Yhteensä 12,49 euroa

”Asumme omistusasunnossa paritalossa. Kuukaudessa asumiseen menee noin 900 euroa. Siihen kuuluu sekä laina ja vastike. Hoitovapaalla ollessani kulut kaatuvat puolisolle, mutta muutoin maksamme kiinteät kulut yhdessä.

Korona ei juuri vaikuttanut talouteemme. Ainoastaan ruokakaupan keräyspalvelu toi viikossa lisäkuluja 5,5 euroa. Tosin herkkuja tuli ostettua vähemmän, sillä koronteenin aikana emme käyneet herkkukaupassa. 

Keräsin ennen hoitovapaata rahaa myös kirppistilille, johon laitoin kaikki kirppistulot vuodesta 2018 lähtien. Myin omia ja lasten vaatteita, ja nyt käytän tiliä, kun hankin meille uusia vaatteita. Lisäksi olen säästänyt hyvinvointitililleni, jotta minulla on varaa esimerkiksi harrastaa hoitovapaalla. 

Olen innostunut keräämään mustikoita lasten kanssa. Saamme tunnissa käsin poimittua parin päivän marjat puuroon. Niinpä investoin poimuriin, josko saisimme sillä tehostettua keräämistä. Perkaaminen on minusta hyvin pitkäveteistä ja kaipasin siihen helpotusta, joten hankin myös marjanpuhdistimen.”

Viikon ostokset yhteensä 154,46 euroa

 

Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Tässä juttusarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään.

Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen? Tällä juttusarjalla tavoitteenamme on kertoa erilaisista tavoista elää ja kuluttaa.

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla