... mutta leikkaaminen onkin se työn helppo osuus, kommentoi käsikirurgi Mikko Skutnabb.

Me Naisten lukijat ovat sitä mieltä, että Suomen vaikein työ on kirurgeilla. Asia vaatii ensi käden tietoa eli lausunnon suoraan vaikeuden ytimestä.

Käsikirurgian erikoislääkäri Mikko Skutnabb Terveystalosta operoi työkseen käsiä ja kyynärpäitä ja kertoo olevansa ”suppean alan mies”, kuten kirurgit nykyään ovat. 

– Yleisottelijat ovat vähenemään päin: ortopeditkin keskittyvät usein vain muutamiin niveliin. Minä korjaan murtumia ja jännevammoja, ja teen suunniteltuja leikkauksia esimerkiksi nivelrikkopotilaille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onko kirurgin työ hullun vaikeaa?

”Alussa kaikki työt tietysti ovat. Mutta pikkuhiljaa tämäkin tulee tutuksi ja helpottuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moni luulee, että leikkaaminen on vaikeaa, mutta ei se ole: jos linnunpöntön pystyy tekemään, pystyy leikkaamaankin. Vaikea osuus on se päätöksenteko. Tarvitaanko kipsiä vai leikkausta, jos leikkausta niin millaista? Välillä pitää soittaa kaverille ja kysyä mielipidettä. Välillä valitsee väärän ratkaisun, ja se on kurjaa. Mutta päätöksenteko on toisaalta työn suola.”

Entäs ovatko kirurgit lääkärikunnan kingejä?

”Emme me missään tolpan nokassa ole, kaikki lääkärit arvostavat toisiaan. Ehkä kirurgeja pidetään perinteisesti putkiaivoina, jotka näkevät vain murtumia. Mutta on meitä monenlaisia!”

Kenelle työ sopii? 

”Ihmiselle, joka tykkää tehdä käsillään töitä ja kaipaa vähän haastetta. Tässä näkee välittömästi työnsä tuloksen. Aikaisemmin kirurgit olivat enimmäkseen miehiä – ehkä siksi, että ala on päivystysvaltainen. Onneksi perhevapaat ovat tasoittaneet tilannetta, ja minäkin tunnen loistavia naiskirurgeja ja tumpeloita mieskirurgeja.”

Ovatko kirurgit sosiaalisesti yhtä kömpelöitä kuin Syke-sarjan Holopainen?  

”Ei ole valitettavasti tuttu sarja! Varsinkin vanhemmassa kaartissa on kyllä enemmän semmoisia persoonia… tai ehkä joku voisi puhua myös huonosta käytöksestä. Mutta varmasti kirurgeiksi hakeutuu suoraviivaisia tyyppejä. Tässä pitää olla sellainen, että pystyy tekemään nopeita päätöksiä ja elämään sen kanssa, että joskus ne päätökset ovat vääriä.”

Millainen on vaikea työpäivä?

”Sellainen, kun joutuu leikkaamaan kättä, jota on operoitu jo monta kertaa. On tehty ehkä huonoja ratkaisuja, ja ihmisen ammatti ja toimeentulo alkavat olla vaarassa. Sitten pitäisi tehdä se oikea ratkaisu ja saada asialle piste, ja vielä potilaan kanssa yhteisymmärryksessä.”

Mikä on Suomen vaikein ammatti?

”Jaa-a, valtiovarainministeri? Tai joku sote-uudistusta valmisteleva virkamies – joku, joka ratkoo isoa kokonaisuutta ja yrittää kumartaa johonkin suuntaan niin, ettei pyllistä toisaalle. Uskoisin, että se löytyy politiikan puolelta juuri nyt.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla