Kirsi Paakkari aloittaa päivän usein seitsemältä treenaamalla.
Kirsi Paakkari aloittaa päivän usein seitsemältä treenaamalla.

Kilpailuvietti ajaa Kirsi Paakkaria eteenpäin niin uralla kuin arjessa. 

Tiukka ote tangosta. Katse eteen, hengitys sisään ja hallitulla nostolla tanko ylös. Ylhäällä maanpinnalla aamuaurinko lämmittää Helsingin Hakaniemen toria, mutta päivänpaiste ei ulotu Tempaus-Areenan painonnostosalille, jossa Kalevala Korun toimitusjohtaja Kirsi Paakkari, 55, pumppaa rautaa.

– Se meni jo paremmin kuin ensimmäinen vetoni, Kirsi arvioi.

Kirsi treenaa painonnostoa joka keskiviikkoaamu kello 7–9. Tällä hetkellä hän työntää rinnan kautta suorille käsille 42 kiloa ja tempaisee maasta kerralla suorille käsille 28 kiloa. Kirsin tavoitteena olisi työntää 45 kg ja tempaista yli 30 kg.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Nämä eivät vielä ole mitään kovia tuloksia, mutta sitten kun tekniikka on paremmin hanskassa, voin tosissani lähteä yrittämään suuremmilla painoilla, hän miettii.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirsi aloitti painonnostoharrastuksen pari vuotta sitten, mutta olkapäävamman takia treeniin tuli takapakkia. Nyt hän on joutunut opettelemaan lajin saloja osin alusta. Laji on opettanut, ettei pelkällä voimalla riuhtominen riitä. Kirsin tekniikka vaatii vielä hiomista, sillä hän tähtää ensi keväänä painonnoston senioreiden SM-kisoihin. Niihin ei ole hänen mukaansa menemistä, ellei kisassa voi myös pärjätä.

– Kisoissa en halua olla mikään luuseri vaan päästä järkevään tulokseen.

Painonnostosta on viime aikoina tullut suosittu laji erityisesti naisten keskuudessa. Kirsin tavoin moni muukin johtavassa asemassa oleva nainen on löytänyt lajista riittävästi haastetta uran vastapainoksi. Esimerkiksi Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Hille Korhonen on ollut tuttu näky Tempaus-Areenalla.

– Treenatessa on pakko keskittyä suoritukseen, eivätkä ajatukset pääse karkailemaan.

Kirsi sanoo nauttivansa siitä, että pääsee ylittämään ennen kaikkea itsensä. Kun Kirsi valittiin Kalevala Korun uudeksi toimitusjohtajaksi vuosi sitten, juuri tavoitehakuisuus mainittiin yhdeksi hänen vahvuuksistaan.

– En ota urheilua ryppyotsaisesti, vaikka vedänkin täysillä ja otan itsestäni kaiken irti. Tykkään vain laittaa itseni likoon. 

Ja sieltä lähtee, koko kropan voimalla! 

Ura

”Olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan”

”Olen kilpailuhenkinen, mutta oman urani suhteen en ole koskaan ollut kovin suunnitelmallinen. Olen pikemminkin miettinyt, millaisia töitä haluan tehdä ja millaisia en. Monesti olen vain sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

1990-luvun puolivälissä päädyin hakemaan Soneralle töihin, kun tutustuin samalla espanjankurssilla Soneran henkilöstöjohtajaan. Olin äitiyslomalla, mutta päädyimme puhumaan työasioista ja kuulin, että heille haetaan markkinointitiimiin ihmistä.

Verkostot ovat ehdottoman tärkeät, ja olen myöhemminkin pyytänyt tutuilta suosituksia headhuntereista, joita kontaktoida. On kannattanut avata suunsa ja olla avoin erilaisille työehdotuksille.

Elämänkokemuksen myötä olen oppinut luottamaan intuitiooni, ja se on ollut useimmiten oikeassa. Urani onkin mielestäni noudattanut ajopuuteoriaa. En esimerkiksi ajatellut tähtääväni toimitusjohtajaksi, mutta kun headhunter sellaista esitti, totesin, että mikä ettei. Ja niin elokuussa 2012 minä aloitin Suomen Matkatoimiston toimitusjohtajana. Tämä kuvaa elämänasennettanikin: haluan olla kokeilemassa, tekemässä ja kehittämässä uutta.

Nyt ajattelen, että johdan yhtä Suomen mielenkiintoisimmista yrityksistä. On ihanaa olla tekemisissä kauniiden asioiden ja esineiden kanssa.”

Paineet

”En ole tunteeton robotti”

”2010-luvun alussa työskentelin Itellassa eli nykyisessä Postissa johtotehtävissä. Jouduin saneeraamaan 200 ihmisen yksikön, itseni mukaan lukien. Isolle osalle sain neuvoteltua uudet työpaikat, mutta irtisanomisia tuli silti. Itsensä irtisanominen ei tuntunut enää miltään siinä lopussa, sillä olin päättänyt, että suojatyöpaikkaa talosta en halua.

Saneeraus on rankkaa, tietenkin, vaikka kuinka kovettaa itsensä. Asiaan kuuluu, että on otettava kaikki loka niskaan. Sain kuitenkin yhdeltä luottamushenkilöistä kiitoksen siitä, miten olin hoitanut asiat. Se oli täysin odottamatonta, ja siinä kohtaa prakasin ja purskahdin itkuun. Ymmärsin vetäneeni roolia, mutten kuitenkaan ollut tunteeton robotti. Onneksi.

Itellan jälkeen oli tarpeen saada konkreettinen irtiotto koko rupeamaan. Vietin kuukauden itsekseni Espanjan Valenciassa, erossa myös miehestäni ja 16-vuotiaasta tyttärestäni. Pääsin asumaan opiskelijasoluun nuorten opiskelijoiden kanssa. Se oli parasta, mitä olisi voinut tapahtua: elin kuin uutta nuoruuttani. Opiskelin espanjaa, pelasin tennistä ja kävin juhlimassa uusien ystävieni kanssa.

Ennen lähtöäni Espanjaan olin jo ollut headhuntereihin yhteydessä. Olin sen ikäinen, lähes viisissäkymmenissä, että tiedostin riskit tulevaisuuden työllistymisestäni. Olin kaavaillut pidempää sapattivapaata, mutta sitten melko nopeasti matkatoimistoalalta tarjoutui uusi haaste. Oikeasta työttömyydestä en siis tiedä mitään.”

Ennen Kirsi suosi jakkupukuja, nykyään työtyyli on rennompi. 

Perhe

”Ilman työtä olisin ollut huonompi äiti”

”Olemme olleet mieheni kanssa yhdessä 28 vuotta, joista 25 naimisissa. Meillä on nyt jo aikuinen tytär. Perheeni on tietenkin minulle rakas, mutta myös mielekäs työ tuo tosi tärkeää sisältöä elämään.

Olen aina tehnyt paljon töitä, usein ympäripyöreitä päiviä. Ehkä joskus liikaakin, kuten tyttäreni välillä nuorempana sanoi. Se ei tuntunut kivalta, mutta oikeassa hän oli, kone oli kotona aina auki. Muistan kuitenkin yhden hänen koulutehtävänsä, johon piti kirjoittaa, ketä ihailee. Vastaus oli ”äitiä”. Se kyllä herkisti.

En usko, että tekisin jotain elämässäni toisin. Olisin varmasti huonompi äiti ja vaimo, ellei minulla olisi motivoiva työ. Olemme vuosien varrella onnistuneet luovimaan arjessa mieheni kanssa. Olemme vuoroin jakaneet vetovastuuta kummankin uran eri vaiheiden mukaan ja hankkineet ulkopuolista apua: olemme käyttäneet siivouspalveluita, ja tyttärellämme on ollut ihania hoitajia apunamme. Myös appivanhempani ovat olleet korvaamaton tukiverkkomme.

En ole tietoisesti tehnyt ratkaisuja sen perusteella, minkälaisen naisen mallin tai esikuvan tyttäreni minusta saa. Olen kyllä korostanut, että minun valintani eivät ole sitä, mihin myös hänen pitäisi pyrkiä. Hän saa omaehtoisesti löytää oman juttunsa. Toivon hänen oppineen minulta, että naiset ovat kykeneväisiä mihin tahansa eikä hänen tarvitse epäillä, että sukupuoli määrittäisi tekemisiä.”

Urheilu

”Treeniaikojani en myy”

”Olen lapsesta saakka harrastanut monipuolisesti liikuntaa ja kilpaillutkin aina. Ruuhkavuosina halusimme mieheni kanssa yhteisen harrastuksen ja päädyimme Vierumäelle tenniskurssille. Hurahdimme molemmat lajiin ja nykyään pelaamme kumpikin paljon.

On ollut hauska huomata, että viisikymppisenä voi aloittaa uuden lajin täysin nollasta. Omaa kehitystä on ollut hienoa seurata. Painonnostossa ihastuin siihen, että laji on niin back to basics. Urheilu on minulle paitsi sosiaalista, myös keino palautua töistä. Liikkumisesta tulee hyvä olo, eikä se ole ollut minulle koskaan pakkopullaa.

Koska haluan kehittyä ja tehdä tavoitteellisesti töitä, olen aika nopeasti hakeutunut valmennukseen eri lajeissa. Itseni ylittäminen on minulle tärkeää, mutta en kyttää pakonomaisesti tuloksia. Valmentaja on minulle tsemppari, joka saa minut ponnistelemaan vähän ekstraa.”

Tyyli

”Hain uskottavuutta jakkupuvuilla”

”Pukeudun sporttisesti ja melko klassisesti. Räväkät ja vahvat värit, kuten pinkki ja punainen, miellyttävät silmääni kovasti. Urani alussa pukeuduin jakkupukuihin; hain kai niillä uskottavuutta. Nyt pukeutumiseni on mielestäni kehittynyt rennommaksi, mutta minulla on silti yhä bisnestyyli. Vapaa-ajalla kuljen farkuissa. Arvostan yhä enemmän asujen mukavuutta. En pidä shoppailusta, joten vaatteiden tulee olla kestäviä ja laadukkaita, jotta niitä voi pitää pitkään.

Nykyisen työni myötä olen rohkeampi käyttämään myös koruja. Olo on kuin lapsella karkkikaupassa, kun on sellaiset upeat apajat käytössä. Olen ihan pokkana alkanut käyttää todella näyttäviäkin koruja, sellaisia, joita en aiemmin olisi voinut kuvitellakaan valitsevani. Huomaan kokeilevani ja asustavani vapautuneemmin. Välillä valitsen ensiksi korut ja sitten vasta niihin sopivat vaatteet. Koruilla voi korostaa persoonaansa samoin kuin vaikka väreillä.”

Kirsillä kakkosasunto Hangossa. Siellä töistä irrottautuminen tuntuu helpommalta. 

Hengähdyspaikka

”Hangolla on ihmeellinen vaikutus”

”Olemme jo vuosia viettäneet kesiä Hangossa. Emme ole perinteisiä mökki-ihmisiä, mutta viime keväänä tuli tunne, että haluamme jonkun oman hengähdyspaikan. Lomailemme usein ulkomailla, ja joskus haaveilinkin paikasta Ranskassa tai Italiassa. Sitten keksimme etsiä kakkosasuntoa Hangosta. Ja sehän olikin meille tosi luontevaa. Nyt meillä on paikka irtiottoja varten, kuitenkin pienessä kaupungissa palveluiden äärellä ja sopivan matkan päässä kotoa.

Hanko on aina edustanut minulle vapaa-aikaa, ja vaikka teen sieltä käsin ajoittain etätöitä, työ ei Hangossa syö leijonanosaa vapaa-ajastani, kuten kotona tuppaa käymään. Perjantaina pystyn laittamaan koneen ajoissa kiinni enkä yleensä avaa sitä koko viikonloppuna. Viikonloput ovat ihania: pelaamme tennistä ja tapaamme kavereita. Elämä ei ole kalenteroitua.

Jos joskus vielä kaipaan sapattia, tuskin lähtisin maailmalle. Nyt suuntaisin Hankoon.” 

Kumpi mieluummin?

  1. Pidetty vai arvostettu? Pidetty. ”Kavereiden haluan pitävän minusta. Töissä toivon, että minua arvostetaan tekojen kautta.”
  2. Lounas töissä vai ravintolassa? Ravintolassa. ”Käymme töissä porukalla syömässä lähistön lounaspaikoissa. Se on hyvä breikki, muuten tekisin töitä.”
  3. Aamuvirkku vai iltakukkuja? Aamuvirkku. ”Tämä on täysin opettelun tulos. Treenaan aamuisin kahdesti viikossa.”
  4. Kirja vai telkkari? Kirja. ”Luen paljon, mutta nykyään seuraamme myös Netflixistä sarjoja yhdessä mieheni kanssa.”

Kirsi Paakkari

55-vuotias Kalevala Korun toimitusjohtaja.

Kotoisin Mäntyharjulta, asuu miehensä kanssa Espoossa.

Aikuinen tytär opiskelee ulkomailla.

Viettää viikonloppuja Hangossa. Harrastaa painonnostoa, tennistä sekä lukemista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla