Sukupuolen perusteella tapahtuva syrjintä on laissa kiellettyä. Kuva: Shutterstock
Sukupuolen perusteella tapahtuva syrjintä on laissa kiellettyä. Kuva: Shutterstock

Työsyrjintää voi olla usein vaikea todistaa, etenkin sana sanaa vastaan -tilanteissa.

Muutama vuosi sitten Juho haki työpaikkaa pikaruokaravintolan apulaisravintolapäällikkönä. Ravintola-alan kokemusta hänellä oli jo muutaman vuoden ajalta, mutta vastaavissa tehtävissä hän ei ollut työskennellyt.

Juho pohti hakemuksen lähettämistä pitkään. Hän oli ollut hetken aikaa työttömänä, ja työnkuva tuntui vastuulliselta.

Pohdintaa aiheutti myös se, että ravintolan yrittäjä oli Juhon vanhempien tuttu. Hän ei halunnut päästä töihin kaverisuhteiden kautta. Yrittäjä toimi myös kyseisen ravintolan ravintolapäällikkönä, joten päätäntävalta oli hänellä.

– Koin olevani hommaan ihan pätevä, mutta yllätyin silti, että pääsin ensimmäisestä hakuvaiheesta haastatteluun, Juho, 25, kertoo nyt.

Haastatteluvaihe jännitti. Asiasta oli puhuttu Juhon kotona, ja vanhemmat olivat luvanneet olla tyrkyttämättä poikaansa hommaan.

– Haastattelussa yrittäjä sitten huomautti, etten tule saamaan paikkaa suhteilla. Hän piti minua varteenotettavana ehdokkaana kokemukseni vuoksi. Se tuntui hyvältä, Juho sanoo.

Haastattelun jälkeen olo oli onnistunut. Juhon toiveet nousivat, vaikka hakijoita oli hänen mukaansa useampia.

Märkä rätti kasvoille

Seuraavan viikon aikana Juho sai kuulla yrittäjltä olevansa kahden parhaan hakijan joukossa. Odotukset nousivat jälleen.

Viimein yrittäjä soitti kertoakseen päätöksestään. Juho ei muista, puhuivatko he valinnasta jo puhelimessa vai kohtasivatko vielä kasvotusten. Sen verran märkä rätti päätös lopulta oli.

– Hän sanoi, että koska henkilökunta koostuu pääasiassa nuorista naisista, hän ei voisi palkata miestä ikään kuin ohituskaistalta esimiestehtäviin.

”Naisvaltaisuus johtui siitä, että nuoret miehet ovat epäsiistejä ja laiskempia kuin naiset.”

Perustelu tuntui Juhosta epäreilulta, sillä pestin saanut naispuolinen henkilö tuli taloon yhtä lailla ulkopuolisena.

– Olisi nyt vaikka sanonut, että osaamiseni ei ollut riittävä tai että toinen oli minua parempi. Tuntui väärältä, että sukupuoli vaikutti siinä asiassa.

Yrittäjän kanssa käydyssä keskustelussa kävi ilmi muitakin epäkohtia.

– Hänen mukaansa henkilökunnan naisvaltaisuus johtui siitä, että nuoret miehet ovat epäsiistejä ja laiskempia kuin naiset, Juho sanoo.

Juho antoi asian olla ja perusteli itselleen, että välillä näin käy. Vanhempien ystävyyden takia hän ei viitsinyt tehdä tilanteesta suurta haloota, joskin Juhon äiti oli tilanteesta tuohtunut. Hänkin lupasi silti jättää draaman sikseen.

Tilanne palautui Juhon mieleen Aamulehden päätoimittajavalinnasta nousseen rikostutkinnan kautta. Aamulehden tapauksessa poliisi tutkii nyt kahta epäiltyä työsyrjintää.

Juho haluaa kokemuksellaan muistuttaa, että työsyrjintää voi tapahtua monessa eri tilanteessa.

– Nuorten tulisi ymmärtää, että kaikkea ei voi vain antaa olla. Oikeuksistaan kannattaa pitää huolta, hän sanoo.

Juhon nimi on muutettu.

Onko sinua syrjitty vastaavassa tilanteessa? Kerro kokemuksistasi.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.