Joonas Pesonen, 31, sanoo, että vuosi hotellissa on hulluinta, mitä hän on koskaan tehnyt. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi
Joonas Pesonen, 31, sanoo, että vuosi hotellissa on hulluinta, mitä hän on koskaan tehnyt. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Helsinkiläinen Joonas Pesonen viettää tänä vuonna 365 päivää hotellissa. Kymmenen kuvan galleria osoittaa, kuinka hän on tuunannut huoneestaan viihtyisän.

Helsinkiläishotellin hissi kipuaa yhdeksänteen kerrokseen hetkessä. Keväinen kaupunkimaisema nostokurkineen vilahtaa nopeasti ohi, ja auringon säteet kimaltelevat merenpinnalla.

Joonas Pesonen kävelee määrätietoisesti vaaleita käytäviä pitkin. Kulmahuoneiston ovella hän vilauttaa avainkorttiaan.

– Tervetuloa kotiini!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hotellihuoneen pieneen eteiseen Joonas on tuonut kotoaan pieniä räsymattoja. Lempijuomat ovat hyllyssä rivissä. Huomiota herättävintä hänen huoneessaan ovat kuitenkin kymmenet viherkasvit ja leikkokukat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun muutin tänne, ainoa ehtoni oli, että saisin tuoda kasvini mukana. Ne tuovat minulle kotimaista, tuttua tunnetta ja turvaa. Aluksi niitä oli noin 40, ja nyt määrä on lisääntynyt yli kymmenellä, Joonas kertoo.

Hän uskoo, että kasvit nauttivat kahdesta eri ilmansuunnasta tulevasta valosta – jota on paljon aurinkoisena päivänä. 

Kasvien keskellä on joitain henkilökohtaisia sisustustavaroita, kuten huonetuoksuja sekä matkamuistoja. Kirjoituspöydälle hän on sijoittanut hymypoikapatsaansa.

Helsinkiläiseen Clarion-hotelliin Joonas muutti kaksi kuukautta sitten, helmikuun 2019 alussa.

Joonas toimii vuoden hotellin markkinointilähettiläänä. Pesti irtosi kilpailuvoitolla, ja hänen on tarkoitus osallistua myös hotellipalveluiden kehittämiseen.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Joonas toi kasvien lisäksi myös mattoja hotellihuoneeseensa.
Joonas toi kasvien lisäksi myös mattoja hotellihuoneeseensa.
Hotellihuoneessa on tällä hetkellä melkein 60 kasvia.
Hotellihuoneessa on tällä hetkellä melkein 60 kasvia.
Joonas kertoo, että hän ostaa usein leikkokukkia ja tuo niitä myös hotellikotiinsa.
Joonas kertoo, että hän ostaa usein leikkokukkia ja tuo niitä myös hotellikotiinsa.

 

Ikävä imuria

Aiemmin Joonas asui Helsingin Vallilassa 21 neliön kodissaan. Nyt hänellä on seitsemän neliötä suurempi, 28 neliön asumus.

Hotellin pieni vaatekaappi riittää, kun lattialla on myös lisärekki. Hän kuvailee vaatemääräänsä muutenkin minimalistiseksi.

Hotelliasumisessa Joonasta viehättää tietty yhteisöllisyyden tunne. Kerrossiivoojat toivottavat hyviä huomenia – ja aamupalalla joku työntekijöistä tulee välillä halaamaankin. Saunassa Joonas käy joka päivä ja kertoo juttelevansa siellä usein hotellivieraiden kanssa.

Saunomisen lisäksi hän nauttii erityisesti toisestakin hotelliylellisyydestä: ilmaisesta pyykinpesusta. Diiliin kuuluu pyykkihuolto, jota hän käyttää keskimäärin kerran viikossa. 

Välillä hän puhuu hotellihuoneestaan ”kotina”, ja välillä hän käyttää sanoja ”kämppä” ja ”asunto”. 

– Tähän verrattuna Vallilan-kotini on semmoinen koirankoppi. Mutta täytyy myöntää, että ikävöin sitä silloin tällöin. Vaikka minulla on täällä nyt ilmainen aamupala, pyykkihuolto, sauna ja monet muut palvelut, kaipaan kotini isoa keittiötä. Myös siivoamista, kuten imurointia, on joskus ikävä, Joonas paljastaa.

31-vuotias Joonas on yrittäjä ja työskentelee muun muassa monissa viestintäprojekteissa. Lisäksi hänellä on oma blogi.

– Luovan alan työläisenä kaipaan käsilleni tekemistä, jonka tulokset myös näkyvät nopeasti. Siivoaminen on sellainen konkreettinen asia ja siksi kai ikävöin sitä, ainakin vähän.

– Kasvieni hoidosta saan samanlaista tyydytystä. Ne tuovat vastapainoa työhöni ja antavat toisinaan jopa meditatiivisen hyödyn, somepersoonaksi itseään kutsuva Joonas kertoo.

Puoliso visiitille respan kautta

Joonaksen vessassa on kylpyamme, jossa hän loikoilee rentoutuakseen kerran viikossa – yleensä viikonloppuna. Hotellissa on myös uima-allas, mutta siellä hän käy harvemmin.

– Uima-allasta käytän ehkä kerran kuukaudessa. Haluan, että se pysyy ylellisyytenä.

Erityistä luksusta asumiseen tuovat myös hotellin parisänky ja muhkeat tyynyt. Joonas sanookin viettävänsä huoneessaan eniten aikaa sängyssä. Siellä hän lukee kirjojaan tai katselee televisiota.

– Minulla ei ole aiemmin ollut televisiota, ja se maailma on kokonaan uusi. 

Joonasta koskevat hotellissa samat säännöt kuin muitakin vieraita. Muun muassa hiljaisuutta pitää kunnioittaa. Hän saa kutsua omia vieraitaan huoneeseen ja on niin tehnytkin, mutta ensin hän joutuu ilmoittamaan heistä hotellin respassa.

Myös puoliso saa yöpyä Joonaksen huoneessa. He eivät tosin näe toisiaan kovin usein, sillä he asuvat eri maissa.

Ei hotelliaamiaista joka päivä

Yhdeksännen kerroksen huoneestaan Joonas näkee sekä auringonnousun että -laskun.

– Ne ovatkin niin upeita, että otan usein kuvia, hän hehkuttaa. 

Edelliset kaksi kuukautta Joonas on ollut paljon työmatkoilla. Viime lauantaina hän vietti melkein koko päivän hotellissa – ja aikoo hengailla uudessa kotiympäristössään enemmän nyt keväällä.

– Koen olevani etuoikeutettu monesta syystä. Harvassa taloyhtiössä on tällaista mahdollisuutta, että voin aamutossut jalassa mennä valmiiseen aamiaispöytään. Tänään vietin ihanan levollisen aamun ja nautin kaksi tuntia aamupalaani.

Hotelliaamupala maistuu Joonakselle vielä hyvin – eli se ei ole alkanut kyllästyttää. Hän kertoo, ettei hän syö hotelliaamiaista edes päivittäin. 

– Hotellibuffetista huolimatta aamiaislautaseni näyttää usein hyvin yksipuoliselta. Siinä on esimerkiksi leipää, hedelmiä, soijajugurttia. Maaliskuussa vietin vieläpä kasviskuukauden ja luovuin lohestakin.

Lounaansa Joonas syö useimmiten ulkona. Illalliseksi hän saattaa kokata jotain pientä huoneessaan, ellei mene ystäviensä luokse tai ravintolaan. Huoneesta löytyvät jääkaappi, vedenkeitin, blenderi ja mikroaaltouuni.

Hänellä on mahdollisuus käyttää myös hotellin keittiötä, mutta toistaiseksi hän ei ole ehtinyt hyödyntämään sitä mahdollisuutta.

– Toin mukanani myös omat kahvintekovälineet, sillä rakastan kahvia ja teen sitä välillä huoneessani. 

Tiskit Joonas joutuu hoitamaan kylpyhuoneessaan. Astiat ja ruokailuvälineet kuivuvat käytön välillä vessan altaan vieressä pyyhkeiden päällä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Kylpyhuone toimii niin rentoutumis- ja pesuhuoneena sekä tiskipaikkana.
Kylpyhuone toimii niin rentoutumis- ja pesuhuoneena sekä tiskipaikkana.
Minibaarinsa Joonas on siirtänyt jääkaappiin.
Minibaarinsa Joonas on siirtänyt jääkaappiin.
Joonaksen huoneesta on näkymät niin merelle, Helsingin keskustaan ja Jätkäsaareen.
Joonaksen huoneesta on näkymät niin merelle, Helsingin keskustaan ja Jätkäsaareen.
Kukkia löytyy jokaisesta nurkasta, kuten jääkaapin päältä ja vessasta.
Kukkia löytyy jokaisesta nurkasta, kuten jääkaapin päältä ja vessasta.

Enemmän aikaa vai rahaa?

Asumiskuluja Joonakselle ei tule tältä vuodelta: hänen kodissaan asuu vuokralainen, ja hotellihuone on ilmainen.  Rahaa jää jonkin verran säästöönkin, vaikka hän sanoo vähentäneensä myös työntekoa.

– Punnitsin vuoden alussa, haluanko tästä projektista maksimaalisen hyödyn rahallisesti vai haluanko tasapainottaa arkeani, ja päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Olen unelmoinut pitkään neljän päivän työviikosta ja nyt pääsen nauttimaan siitä.

Hän myöntää, että jo tämä alkuvuosi on tuonut hänen elämäänsä kiireettömyyttä ja monella tapaa helpompaa arkea. Hän saattaa tehdä aamupäivällä töitä hotellin eri tiloissa ja iltapäivällä nauttia kotonaan after work -tunnelmasta 16. kerroksen ravintolassa. 

”Punnitsin vuoden alussa, haluanko tästä projektista maksimaalisen hyödyn rahallisesti vai haluanko tasapainottaa arkeani.”

Kaksi kuukautta hotelliasumista ei ole vienyt hänen innokkuuttaan. Majapaikka tuntuu toistaiseksi todella hyvältä, mitä nyt omaa keittiötä saattaa olla välillä ikävä.

– Joka aamu herään hymyillen ja ihmettelen kaikkea tätä ympärilläni olevaa. Tänään menin aamupalalle sortseissa, mutta bucket-listallani lukee ’aamiaiselle meno kylpytakissa’. Sitä en ole vielä kehdannut tehdä.

Joonas sanoo yllättyneensä varsinkin siitä, kuinka someseuraajat ovat myötäeläneet hänen arkeaan. Yhdessä postauksessaan hän ilmoitti, että hotelliin olisi kiva saada postia.

– Minulla on hotellin respassa postilaatikko, ja ihmiset ympäri maailman lähettävät sinne postia. On absurdi tunne mennä hakemaan postia ja saada viestejä tuntemattomilta ihmisiltä vaikka mistä, kuten Australiasta ja Isosta-Britanniasta.

Sänky on Joonaksen suosikkipaikkoja hotellihuoneessa.
Sänky on Joonaksen suosikkipaikkoja hotellihuoneessa.

Joonaksen yöpöydällä on aina jotain lukemista, ja tietenkin viherkasveja.
Joonaksen yöpöydällä on aina jotain lukemista, ja tietenkin viherkasveja.

Somevaikuttaja Joonas Pesosesta on tehty myös pahvi-Joonas, joka tervehtii hotellivieraita jo ala-aulassa.
Somevaikuttaja Joonas Pesosesta on tehty myös pahvi-Joonas, joka tervehtii hotellivieraita jo ala-aulassa.

 

Oletko sinä asunut pitkiä aikoja hotellissa Suomessa?

Asutko edelleen hotellissa? Vai asuitko aiemmin yhtä soittoa suomalaisessa hotellissa? Kerro tarinasi sähköpostilla, jos sinua saa haastatella juttuun: annakaisa.vaaraniemi@sanoma.com

muistavetää

Vessassa ei voi olla kylpyammetta. Vessassa on vain vessanpönttö ja käsienpesuallas. Kylpyhuoneessa on kylpyamme ja voi olla myös vessanpönttö nykyään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla