Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme Jaanan kukkaroon.

Vihtiläinen Jaana Långström on 27-vuotias ravintola-alan työntekijä, joka irtisanoi asuntonsa ja muutti isänsä luo lomautuksensa jälkeen. 

– Elän tällä hetkellä Kelan työttömyysturvalla. Se on ihan hyvää harjoitusta, sillä haluan lähteä opiskelemaan liiketaloutta. Opiskelijan arki vaatii suunnittelua ja silloin on myös rahat usein tiukilla. 

Hän joutui pakkolomalle helmikuussa koronakriisin vuoksi ja on yhä lomautettuna.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tällä hetkellä Jaana ei maksa vuokraa isälleen. Tämä mahdollistaa hänen mukaansa säästämisen ja sijoittamisen. Hän säästää joka kuukausi muun muassa ASP-tilille sekä sijoitusrahastoon – myös nyt poikkeusaikana. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Me Naisten pyynnöstä Jaana piti rahapäiväkirjaa yhdeltä viikolta.

Maanantai

 • Ruokakauppaostokset 25,57 euroa

”Pyrin noudattamaan maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota, koska voin silloin paremmin. Se tuo lisää hintaa kauppalaskuun, mutta ei niin paljoa, ettenkö pärjäisi. Välillä kyllä kieltämättä kirpaisee ostaa gluteenitonta pastaa, kun se on todella paljon kalliimpaa kuin tavallinen. 

Tänään iloitsin, että pystyn jo syömään paremmin viisaudenhampaan leikkauksen jälkeen. Ostin lähinnä aamupalatarpeita sekä aurinkovoiteita, jotka olivat hyvässä alennuksessa.” 

Tiistai

 • Ei ostoksia

”Oman talouden yksi tärkeimmistä asioista on tietää kuukausittaiset kiinteät kulut, kuten asumis- ja muut laskut. Olen laskenut omat kuluni, sekä lisännyt siihen tietyn summan ruokaostoksia varten. Se on se minimisumma, jolla tulen toimeen ja pysyn hengissä. Kaikki siitä ylimenevä, on säästöä tai sitten hemmotteluani varten. 

Lempimottoni rahaan liittyen on ’älä osta mitään turhaa paskaa’. Sen olen oppinut Julia Thurénilta, kun luin hänen kirjansa Kaikki rahasta

Kun ostan jotain uutta, valitsen kestävän ja ekologisen tuotteen, joka kestää mahdollisesti lopun elämääni. Näin ei tarvitse koko ajan olla uusimassa ja siten ostamassa uutta.”


 
Keskiviikko

 • Ruokakauppaostokset 8,87 euroa
 • Auton tankkaaminen 20 euroa
 • Yhteensä 28,87 euroa

”Rahaan liittyvissä jutuissa kadun erityisesti sitä, että otin nuorena todella kalliin luottokortin. Muutin ensimmäiseen omaan kotiini ja ’kaikkihetimullenyt’ ihmisenä ostelin muun muassa huonekaluja luotolle. Vasta viime vuonna havahduin, ja maksoin tämän kalliin luoton kokonaisuudessaan pois. 

Viime syksynä aloin myös saada lisää töitä ja aloin muutenkin säästäväisemmäksi. 

Palkkapäivänä siirsin kaiken ylimääräisen rahan säästötilille. Sain kasvatettua nopeasti puskuritilin, joka tulikin todella tarpeelliseksi tänä keväänä. Sen ansioista en ole joutunut käyttämään luottokorttia tai lainaamaan muilta rahaa tässä tiukassa korona-ajassa, vaan olen saanut laskut maksettua ja pystynyt jopa shoppailemaan usealla sadalla eurolla. Silti puskuriakin on vielä jäljellä.” 

Torstai

 • Hesburger 8,20 euroa

”Yleensä syön töissä sekä otan sieltä ruokaa kotiin. Mutta lomautuksen vuoksi ostan nyt enemmän ruokaa kaupasta. 

Olin ennen tosi huono suunnittelemaan ja menin fiiliksen mukaan. Kävin kaupassa päivittäin tai jopa kaksi kertaa päivässä ostamassa välipalaa.

Nykyään vertailen hieman hintoja, ja katselen tarjouksia. Säästäminen onnistuu, kun vähän suunnittelee syömisiään.

Nyt pyrin myös ostamaan kerralla enemmän ja suosin K-ketjun kauppoja. Hankin esimerkiksi lihaa pakastimeen.

Koen säästyväni myös heräteostoksilta, kun en käy kaupassa joka päivä pyörimässä.”

Perjantai 

 • Kengät 135 euroa
 • Sushibuffet 13,90 euroa
 • Vaateostokset 22,49 euroa
 • Ikea-ruoka 2,49 euroa
 • Jäätelö 2,45 euroa 
 • McDonald’s 10,80 euroa
 • Yhteensä 187,13 euroa

”Tänään näin pitkästä aikaa kahta ystävääni. Kävimme syömässä ja shoppailemassa. Ihana kesäyö vei mukanaan ja ajelimme pitkin pääkaupunkiseutua. Kävimme vielä hakemassa iltapalaakin Mäkkäristä.

Olen ääripäiden ihminen. Minulla saattaa mennä pitkään, että olen säästeliäs ja pihi. Sitten saatan hetkessä laittaa rahaa haisemaan ihan kunnolla.  Tähän pitäisi ehkä löytää vähän tasapainoisempi välimuoto. Silloin jäisivät hutiostoksetkin tekemättä, vaikka harvoin niitä enää teenkään.

Yksi paheeni ovat ruoka- ja reseptikirjat! Rakastan niiden ostamista, vaikka harvoin edes kokkaan niistä mitään.”

Lauantai

 • Auton tankkaus 20 euroa

”Lomautuksen jälkeen olen elänyt Kelan työttömyysturvalla. Se on bruttona noin 670 euroa. Säästän kuukausittain ASP-tilille sata euroa ja sijoitusrahastoon 75 euroa. Lisäksi jokaisesta korttiostoksestani siirtyy säästöön 1,50 euroa. 

Jos pakollisten menojen jälkeen jää ylimääräistä, säästän myös sen.  

Ennen lomautustani suurin osa rahoistani meni vuokraan. Tällä hetkellä suurin osa rahoistani kuluu ruokaostoksiin, bensaan sekä laskuihin. Vaikka asun isäni luona Nummelassa, maksan nyt itse ruokani.”

Sunnuntai

 • Hesburger 7 euroa
 • Ruokakauppaostokset 4,93 euroa
 • Yhteensä 11,93 euroa

”Kesällä rahaa menee enemmän ja se tuli huomattua jo tällä yhdellä viikolla. Yllätyin miten paljon rahaa saa kulumaan, kun ei suunnittele ja elää hövelisti. Viikonlopun univelat kostautuivat tänään, ja halusin suolaista mättöä sekä jälkiruuaksi irtokarkkia.

Jos en olisi saanut uutta työtä, en olisi käyttänyt rahaa näin rennosti. Mulla on edelleen säästöjä, joita voin tarvittaessa ottaa käyttöön. Lisäksi tieto siitä, että heinäkuussa saan oikean palkan Kelan työttömyystuen sijasta, helpotti oloani ja antoi luvan nauttia ja olla laskematta jokaista euroa. 

Vaikka käytin rahaa leveämmin tällä viikolla, edelleen katsoin kaupassa tarjouksia ja vertailin hintoja. Toivon, että tämä tapa jää käyttöön, vaikka tulevaisuudessa rahaa tulee taas olemaan enemmän.”

Mitkä fiilikset jäi viikosta?

”Viikko erosi hieman normaalista viikostani, sillä minulla oli pääsykokeiden ensimmäiset vaiheet ja halusin hemmotella itseäni. Haluan päästä opiskelemaan liiketaloutta.

Keskityin todella paljon kokeisiin, ja syömisten kanssa menin sieltä, missä aita oli matalin. Ostelin siis kaupasta kaikkea valmista ja nopeaa. 

Viikonloppuna homma lähti vielä enemmän laukalle, sillä lämmin kesäviikonloppu vei mennessään ja olin hyvin vähän kotona. Söin ulkona kavereiden kanssa ja herkuttelin myös poikkeuksellisen paljon pikaruualla. Sain uuden työn Keskolta myyjänä, joten perjantaina palkitsin itseäni shoppailemalla.” 

 • Viikon menot yhteensä: 281,70 euroa
 • Isoin ostos: kengät 135 euroa


Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Tässä sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään.

Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen? Tällä juttusarjalla tavoitteenamme on kertoa erilaisista tavoista elää ja kuluttaa.

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla