Kuvat
Isan kotialbumi
Isa Stucki on helsinkiläinen opiskelija, joka käy opintojensa ohella töissä.
Isa Stucki on helsinkiläinen opiskelija, joka käy opintojensa ohella töissä.

Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan erilaisten suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme Isan kukkaroon.

Helsinkiläinen opiskelija Isa Stucki, 23, on huomannut tärkeän muutoksen viime vuosien kuluttamistavoissaan.

– Haluan käyttää enemmän rahaa ystävien kanssa olemiseen ja elämyksiin kuin materiaan.

Pientäkin ostopäätöstä tehdessään Isa miettii paljon sen merkityksellisyyttä, sillä hän ei halua ostaa pieneen kotiinsa mitään turhaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mihin Isan rahat kuluvat? Miten ympäristö- ja elintarviketalouden opiskelija käsittelee rahaa? Me Naisten pyynnöstä Isa piti rahapäiväkirjaa yhdeltä viikolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maanantai

 • Lounas 12 euroa (ei kuittia)
 • Jälkiruoka 11 euroa
 • Yhteensä 23 euroa

”Olen opiskelija ja osa-aikainen myyjä, ja olen ollut aina tarkka rahankäyttäjä. Joskus saatan Instagramia selaillessani huomata, että kaikki käyttävät tiettyä tuotetta ja minullekin tulee paineita ostaa sellainen. En kuitenkaan koskaan osta mitään täysin heräteostoksena. En tunne olevani arvokkaampi ihminen, jos ostan jotain, mitä kaikilla muilla jo on.

Alkuviikon olin lomalla poikakaverini kanssa Sveitsissä. Kävimme matkan aikana syömässä muutaman kerran Italiassa, koska ruoka maksaa siellä noin puolet Sveitsin hintatasosta. Suomikin on kallis maa, mutta esimerkiksi kananmunat ovat tuplasti kalliimpia Sveitsissä kuin täällä.

Tänään päivällä kävimme syömässä ulkona, illalla söimme eväinä edellispäivän ruokiamme.”

Tiistai

 • Ruoka kahdelle 31,80 euroa (35,30 frangia)
 • Huoltoasemalta eväitä 4,85 euroa (5,40 frangia)
 • Bensat yhteensä 78,10 euroa (87 frangia)
 • Vessa 0,90 euroa (1 frangi)
 • Latte rautatieasemalta 2,65 euroa (2,95 frangia)
 • Junalippu Zürichin rautatieasemalta lentokentälle 6,10 euroa (6,80 frangia)
 • Majatalomaksu pyyhkeistä ja lakanoista 58,35 euroa (65 frangia)
 • Eväät lentokoneeseen 13,40 euroa (14,90 frangia)
 • Iltapala lentokentällä 10,70 euroa (11,90 frangia)
 • Ruokaostokset Suomessa 12,57 euroa
 • Yhteensä 219,42 euroa

”Maksoimme jo edellisellä viikolla loma-auton vuokran puoliksi poikaystäväni kanssa. Se oli koko reissumme suurin kuluerä.

Käytimme aikaa mahdollisimman edullisen auton löytämiseen, sillä halusimme lisätä auton mukavuutta ja turvallisuutta ottamalla automaattivaihteisen auton. Tankkaukset maksoivat melkein 80 euroa, mutta ne olivat ainoat koko matkalla. Junaliput olisivat maksaneet ainakin 120 euroa.

Asuimme Sveitsissä Italian-puoleisessa osassa sellaisessa asunnossa, jossa lakanat ja pyyhkeet oli mahdollista ostaa erikseen. Olin varannut ne meille, ja sen takia laskut oli osoitettu minulle.

Ostimme eväitä ja iltapalan lentokentältä. Yritimme syödä mahdollisimman täyttäviä välipaloja mahdollisimman usein yhden päivän aikana, jotta meidän ei tarvitsisi käyttää moneen kertaan runsaasti rahaa.”

Keskiviikko

 • Ruokakauppaostokset 38,51 euroa
 • Lounas 9,80 euroa (ei kuittia)
 • Yhteensä 48,31 euroa

”Kävin tekemässä tänään pelkästään matkanjälkeiset ruokaostokset. Yleensä en osta muovikassia, mutta tänään olin unohtanut kassin kotiin. Muovikassia voi kuitenkin käyttää roskapussina.

Kun ostan ruokaa, haluan syödä järkevästi ja terveellisesti. Olen pitänyt aikaisemmin päiväkirjaa kuluttamisesta ja minulla menee eniten rahaa ruokaan, etenkin lomalla ulkona syömiseen.

Olen sekasyöjä ja panostan terveelliseen ruokavalioon. Ostan mielelläni kasviksia ja laadukasta vähärasvaisempaa lihaa.

Käyn mieluusti keskisuurissa marketeissa. Pienet kaupat ovat kalliita, ja isoissa kaupoissa kuluu liikaa aikaa suuren valikoiman vuoksi.

Arkisin syön lounaan opiskelijaruokalassa, koska säästän siinä aikaa ja rahaa. Annos on vain 2,60 euroa ja siihen kuuluvat muun muassa salaatit ja leivät.”

Torstai

 • Aamupala 12 euroa (ei kuittia)
 • Opiskelijalounas 2,60 euroa (ei kuittia)
 • Hiuskoristeet 16 euroa
 • Yhteensä 30,60 euroa

”Pidän ulkona syömisestä, etenkin ystävien kanssa. Jos joku pyytää minua syömään kanssaan ravintolaan, lähden mieluusti. Haluan käyttää rahojani aina vain enemmän ystävien kanssa olemiseen kuin materiaan.

Kokeilen mielelläni uusia ravintoloita ja saatan mennä syömään arvokkaampiinkin paikkoihin, joissa valitsen usein halvemman annoksen kalliimman sijaan. Saatan valita ravintolassa juuri kasvisvaihtoehdon, sillä se on usein halvempi kuin liharuoka.

Aamupalalle mennessä voi säästää niin, että syö jotain pientä ensin kotona ja sen vuoksi ulkona ei tarvitse ottaa kalleinta vaihtoehtoa. Tai voi mennä syömään myöhemmin, joten lounaankin voi siirtää. Niin minä tein tänään.

Koko viikon ainoa ostos ruuan ja bensojen lisäksi oli tänään, kun hankin suomalaisen Halla x Halla -yrityksen valmistamia hiusdonitseja. Käytän sen tyylisiä ponnareita paljon, ja donitsit on tehty uima-asuja valmistettaessa ylijääneistä osista. Yritys tukee minulle tärkeitä arvoja.”

Perjantai

 • Ei ostoksia

”Olin töissä tänään, enkä tehnyt ostoksia.

En osta yleensä mitään, mistä en ole sataprosenttisesti varma. Olen huomannut, että kaikista kalleimmat ostokset ovat niitä, joita en paljon käytä.

Pyrin ostamaan ostokseni alennusmyynnistä, mutta en kiertele alennusmyyntiä etsien tarjouksia. Ostan sieltä vain tavaroita, joita tiedän tarvitsevani. Minulla on pienet varastot kosmetiikkaa ja pesuaineita, joita olen ostanut alennuksesta, mutta en hamstraa useita pulloja kerralla.”

Lauantai

 • Ei ostoksia

”Käyn nyt opintojen ohessa töissä, joten tuloni vaihtelevat paljon kuukausittain. Mutta tuloni eivät voi olla kovin korkeita, jos haluan nostaa opintotukea.

Käytän tuen ohella myös opintolainaa, jota laitan osakkeisiin, indeksirahastoihin ja asp-tilille. Kun saan palkan tililleni, laitan siitä ensin tietyn osan säästöön ja loput jätän käyttörahaksi.

Kysyn raha-asioissa apua perheeltäni ja poikaystävältäni, ja juttelen niistä mielelläni myös ystävieni kesken.”

Sunnuntai

 • Ruokakauppaostokset 65 euroa (ei kuittia)

”Olimme budjetoineet matkallemme tietyn summan rahaa, josta jäi osa käyttämättä – vaikka rahaa menikin siellä paljon. Sen jälkeen kun tulimme Suomeen, minulla on mennyt rahaa vain ruokaan.

Kaupungilla käydessäni jätin monia mielenkiintoisia ostoksia tekemättä, koska koin, että en tarvitse niitä. Myös ekologisuus ja pienen kodin puitteet vaikuttivat, etten tehnyt ostoksia. Ostan mielelläni laadukkaita tavaroita vähemmän ja harkitummin kuin hetken mielijohteesta.

Jaamme vuokran poikaystäväni kanssa. Olemme molemmat opiskelijoita ja olemme saaneet tukea valtiolta vuokramme maksamiseen. Kesän jälkeen emme saa enää asumistukea, koska poikaystäväni siirtyy täyspäiväisiin töihin. Se nostaa tietenkin omaa osuuttani asumiskuluista.

Asumme Helsingin Arabianrannassa, jonka vuokrataso on suhteellisen korkea. Kotimme on lähellä molempien koulua ja työpaikkaa; sijainti on meille tärkeä. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä siihen, ettei meidän tarvitse käyttää suurta osaa päivästämme työ- ja koulumatkoihimme.”

 • Viikon ostokset yhteensä 386,30 euroa
 • Suurin kulu: 78 euroa bensoihin Sveitsin-lomalla

Jutun kirjoittamishetkellä yksi Sveitsin frangi on 0,90 euroa.

Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Viikko kukkarossa -sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään. Juttusarjan tavoitteena on kertoa erilaisista tavoista elää ja kuluttaa.

Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen? Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(@)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla