Kuvat
Shutterstock
Tämänkin setelin käyttäisi mielellään johonkin muuhun kuin mätkyihin.
Tämänkin setelin käyttäisi mielellään johonkin muuhun kuin mätkyihin.

Vuoden alussa verokortti uudistui. Jo nyt alkuvuodesta kannattaa olla asian suhteen hereillä, jotta koko vuoden verotus menisi nappiin. Listasimme alle muutoksen tärkeimmät pointit.

Uudessa verokortissa on yksi tuloraja koko vuodelle, ja sama verokortti käy kaikille työnantajille. Verottaja on onnistunut tekemään muutoksen, joka yksinkertaistaa monimutkaiselta tuntunutta verojen laskentaa. 

Vain yksi tuloraja

Suurin muutos on se, että verokortille ei voi enää valita kuukausikohtaista tulorajaa, vaan käytössä on automaattisesti yksi koko vuoden tuloraja.

Aikaisemmin verokorteilla olleet vaihtoehdot A ja B ovat siis poistuneet. Verotus menee perusprosentilla tähän vuositulorajaan asti ja sen jälkeen kaikki ansiot verotetaan lisäprosentin mukaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarkkana etenkin vuoden loppupuolella

Verotus on jokaisen omalla vastuulla, ja ansioiden kertymistä verokortille kannattaa seurata vuoden kuluessa. Kortilla on vain yksi tuloraja, ja sen ylittyessä kaikki loput ansiot verotetaan lisäprosentilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos esimerkiksi puolessa välissä vuotta alkaa näyttää siltä, että tuloraja ylittyy, kannattaa tilata uusi verokortti isommalla tulorajalla. Muuten lisäprosentti haukkaa loppuvuodesta ison osan palkasta. 


Sukkelasti verkosta

Työnantajalle toimitettavan verokortin ei tarvitse enää olla se visusti varjeltu alkuperäinen verokortti, joka kolahtaa postiluukusta. Kortin saa nykyään tilattua myös sähköisesti OmaVero-palvelusta.

Palvelusta saat tilattua verokortin kotiin tai ladattua sen pdf-muodossa. Työnantajalle riittää kortista kopiokin, ja saman kortin voi antaa useammalle työnantajalle. 

Työnantaja saa vakituisen työntekijän verokortin sähköisesti

Verokorttia ei välttämättä tarvitse toimittaa ollenkaan työnantajalle, vaan verottaja lähettää vuoden vaihteessa työsuhteessa olevien henkilöiden verotiedot palkanlaskentaan. Jos työsuhde alkaa myöhemmin vuoden aikana, verokortti pitää edelleen toimittaa.


Ei enää joulurahaa veronpalautuksista

Joulurahaa ei enää kannata odottaa veronpalautuksista, mutta tämä johtuu vain siitä seikasta, että palautukset maksetaan jo elokuussa! Eli mahdolliset veronpalautukset voikin laskea jo kesän budjettiin mukaan. Ikävä kyllä myös ne mätkyt löytävät myös perille jo elokuussa.

Vierailija

"Työnantajalle toimitettavan verokortin ei tarvitse enää olla se visusti varjeltu alkuperäinen verokortti, joka kolahtaa postiluukusta. Kortin saa nykyään tilattua myös sähköisesti OmaVero-palvelusta."

Ainakin yli 5 vuoden ajan on saanut verokortin sähköisesti Verottajan sivuilta. Ei tämä mikään uusi asia ole!

Vierailija

Kehitystä taaksepäin kirjoitti:
Nythän verotus vasta hankalaksi meni. Nyt pitää tietää mitä vuodessa tienaa. Ennen kuukausirajalla riitti suurinpiirtein tieto vuoden tuloista ja veroprosentti eli sen mukaan.
Verottajan laiskuutta vain tämä yksi veroprosentti

Mielestäni on kyllä ollut keski-aikaista, että pitää olla joku ihmeen kuukausiraja edes vaihtoehtona.

Tai no se on ollut sitä 80% väestöä varten joka ei osaa suunnitella talouttaan itse vaan pitää olla "veroprosentti" leikkuri sitä varten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla