Kuvat
Katjan kotialbumi ja Shutterstock
Katja Sälpäkivi tuli äidiksi 21-vuotiaana. Vuonna 2010 heidän kotiinsa muutti kaksi sijaislasta. Tällä hetkellä heidän kanssaan asuu kymmenen lasta.
Katja Sälpäkivi tuli äidiksi 21-vuotiaana. Vuonna 2010 heidän kotiinsa muutti kaksi sijaislasta. Tällä hetkellä heidän kanssaan asuu kymmenen lasta.

Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme Katjan kukkaroon.

Hyvinkääläinen Katja Sälpäkivi, 38, on sosionomi ja yrittäjä, joka pitää miehensä kanssa perhekotia. Hän on äiti neljälle ja varaäiti viidelle lapselle.

Katja kertoo, että heidän rahansa kuluvat pääosin elämiseen ja vapaa-ajanviettoon, kuten mökkeilyyn, veneilyyn ja matkusteluun.

– Asumiskulumme ovat noin 3 500 euroa kuukaudessa, hän sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Me Naisten pyynnöstä Katja piti rahapäiväkirjaa yhdeltä viikolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Torstai

Ruokakauppaostokset 523,09 euroa (sisältää myös käyttötavaroita)

”Lähdimme tänään mökillemme Ruokolahdelle. Kävimme matkalla kaupassa ja hankimme uudet kuulokkeet kuusivuotiaalle tytöllemme. Hän haluaa muun muassa katsoa automatkoilla Netflixiä.

Ostimme myös lettupannun, kolme lautasta ja jälkiruokalusikat.

Yleensä teemme ruokaostoksemme Prismassa tai K-Citymarketissa, koska isoista ruokakaupoista saamme kaiken tarvittavan suurperheellemme. Kun olemme mökillä, käymme myös pienemmissä marketeissa ja kyläkaupassa.”

Perjantai

Ei ostoksia

”Toimimme mieheni kanssa ammatillisen perhekodin yrittäjinä, perhekotivanhempina. Tienaan sosiaalialan keskiverron palkkaluokan mukaan. Säästämme kuukausittain noin 500 euroa rahastoihin.

Kun valmistamme ruokaa, pyrimme käyttämään mahdollisimman vähän puolivalmisteita, lisäaineita ja säilöntäaineita. Ostamme ensisijaisesti kotimaisia, lisäaineettomia ja lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Mökillä tosin käytämme toisinaan puolivalmisteita, koska kukaan ei mielellään häärää keittiössä hyvällä säällä.”

Lauantai

Ruokakauppaostokset 18,40 euroa

”Asumme Hyvinkäällä omakotitalossa, jossa on 230 neliötä. Teinimme asuvat erillistalossa samalla tontilla. Ruokatalouteemme kuuluu kaksi aikuista ja kymmenen lasta, joista kaksi on kohta jo täysi-ikäisiä. Kanssamme asuu neljä synnyttämääni lasta, viisi meille sijoitettua lasta sekä esikoisemme poikaystävä. He ovat 6-, 12-, 13-, 15-, 16-, 16-, 16-, 17-, 17- ja 18 -vuotiaita.

Rahamme kuluvat pääosin elämiseen ja vapaa-ajanviettoon, kuten mökkeilyyn, veneilyyn ja matkusteluun. Asumiskulumme ovat noin 3 500 euroa kuukaudessa; suurin osa rahoista menee asuntolainan maksamiseen. Sähköstä maksamme 300 euroa ja vedestä 100 euroa kuukaudessa. Mökin kulut ovat noin 150 euroa kuukaudessa.” 

Sunnuntai

Ei ostoksia

”Lapsuudenkodissani kärsimme laman vaikutuksista, sillä vanhempani tekivät konkurssin yrittäjinä 1990-luvulla. Se on vaikuttanut isolta osalta ajattelutapaani ja kuluttamiseen. Toisaalta se on saanut minut nauttimaan tästä päivästä ja matkustelemaan. En halua elää sitkun-elämää.

Tämä kaikki on saanut säästämään ja miettimään lastemme tulevaisuutta sitten, kun meitä ei enää ole. Emme ole mieheni kanssa kumpikaan syntyneet kultalusikat suussa, eikä suuria perintöjä ole tulossa.

Olemme rakentaneet oman taloutemme ostamalla ensimmäisen omistusasuntomme heti lukion jälkeen. Opiskelimme ja perustimme perheen ja kävimme töissä. Nämä ruuhkavuodet olivat ne kaikkein kasvattavimmat. Kantapään kautta tuli opeteltua yrittäjyyttä, ja nyt olemme toimineet yrittäjinä jo noin 13 vuotta.”

Maanantai

Ei ostoksia

”Haluamme kasvattaa lapsemme ymmärtämään rahan ja työnteon arvon, emmekä siksi anna heille rahaa huvin vuoksi.

Sijoitetuille lapsille pitää 15. ikävuodesta alkaen antaa lakisääteisesti 53 euroa kuukaudessa, vaikka he eivät tekisi kotitöitä. Omat lapsemme eivät kuitenkaan saa euroakaan rahaa, mikäli he eivät itse ansaitse rahaa joko kotitöitä tekemällä tai menemällä niin sanottuihin oikeisiin töihin. Siksi esikoisemme myy lastenvaatteita kanssani ja työskentelee lukion ohella myös Subway-ravintolassa. Vanhempi poikamme käy tuomaroimassa jääkiekkopeleissä ja niin ikään tekemässä vuoroja Subwayssä.

Nuorempi poikamme, 12, odottelee jo kovasti, että hänkin pääsisi jonnekin töihin. Hän kyllä keksii milloin mitäkin pientä yrityshommaa itselleen: esimerkiksi joulun alla hän tekee piimälimppuja ja myy niitä tuttavillemme. Kesällä hän käy ajamassa nurmikkoa.

Emme myöskään halua lastemme oppivan ostamaan lainarahalla, vaan toivoisimme heidän oppivan säästämisen merkityksen. Esikoisemme sijoittikin ensimmäisistä palkkarahoistaan 2800 euroa rahastoon, mistä olemme kovin ylpeitä.”

Tiistai

Pizzeria-ateria 120,20 euroa
Vaateostokset 130,22 euroa
Veneen tankkaus 129,68 euroa
Ruokakauppaostokset 26,35 euroa
Yhteensä 406,45 euroa

”Kulutuspaheitamme ovat herkut ja matkustelu. Herkuista voisi tinkiä, mutta matkustelu on ainoa mahdollisuutemme pitää ydinperheen kesken lomaa. Perhekodissa työ on 24/7/365.

Työ myös vaikuttaa lastemme jokapäiväiseen elämään, sillä sijoitetut lapset asuvat meillä. Siksi on tärkeää pitää lomaa. Perhekodin lapset lähtevät kanssamme lomalle kerrasta kolmeen vuodessa. Se voi tarkoittaa ulkomaan- tai kotimaanmatkaa, esimerkiksi laivalle tai kylpylään.

Koululaisten loma-aikoina mökkeilemme. Nytkin olemme olleet mökillä juhannuksesta, ja olemme täällä koulun alkuun saakka.”

Keskiviikko

Ruokakauppaostokset 301,86 euroa

”Olimme tämän koko viikon mökillämme. Teimme täältä Ruokolahdelta veneretken kaksi kertaa Lappeenrantaan, ja kolme kertaa menimme autolla Imatralle.

Pääosin rahat kuluivat ruokakauppoihin, mutta erillisinä ostoksina oli myös muun muassa muutama vaate, langattomat kuulokkeet ja tänään kaksi pyyheliinaa. Kävimme kerran ulkona syömässä, muuten teimme itse ruuat.

Eniten yllätti marjojen hinta ja herkkujen määrä. Meillä menee selvästi liikaa rahaa herkkuihin, ja siitä tulisi karsia.”

Katjan perheen viikkomenot yhteensä 1249,80 euroa

  • Keskimäärin 178,50 euroa / päivä
  • Ruokakauppaostokset 989,90 euroa
  • Suurin ostos: torstain ruoka- ja käyttötavaraostokset, 523,09 euroa

Sisältö jatkuu mainoksen alla