Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme Lauran kukkaroon.

Jyväskyläläinen Laura Hopeasola, 36, on hoiva-avustaja ja kuusihenkisen uusperheen äiti.

Omaan talouteen liittyvissä asioissa Lauraa harmittaa eniten se, ettei hän ole aiemmin vaivautunut hankkimaan tietoa säästämisestä ja sijoittamisesta.

– Olen aina ollut pohjaton kaivo rahan suhteen. Tämän ikäisenä ja perheellisenä olisi mukava, jos olisi puskuritili ja vaikkapa sijoitustuloja jo useammankin vuoden ajalta. Haluaisin näyttää lapsillekin esimerkkiä järkevään rahankäyttöön.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tänä vuonna Laura teki kuitenkin ison säästämispäätöksen. Hän kertoo hankkineensa kesän alussa itselleen vaurastumiseen tähtäävän verkkokurssin, ja samalla hän on aloittanut myös sijoittamisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Me Naisten pyynnöstä Laura piti rahapäiväkirjaa yhdeltä viikolta.

Maanantai

 • Ruokaostokset 3,50

”En ole koskaan osannut säästää, vaan elän aina yli varojeni. Tässä kuussa palkastani jäi käteen 1558,22 euroa.  Valtaosa tuloistani uppoaa elämiseen ja vanhojen velkojen maksuun.

Meillä on mieheni kanssa molemmilla omat rahat. Hän tienaa huomattavasti enemmän kuin minä. Hän maksaa yhteisistä ostoksista 60 prosenttia, ja molemmat kustantavat omat ja omien lastensa ostokset itse. Miehellä on kaksi lasta ja minulla yksi. Lisäksi meillä on yksi yhteinen lapsi. Hankinnat häntä varten maksetaan puoliksi.

Tänään ostin ruokakaupasta hätäisen lounaan töihin. Tarjouksen vuoksi hankin myös huomisen lounaan, koska arvelin, että kotona laittamastani päivällisestä ei jää mitään evääksi.”

Tiistai

 • Ruokakauppaostokset, Lauran osuus 20 euroa
 • Lapsen shortsit nettikirpparilta 2 euroa (ei kuittia)
 • Yhteensä 22 euroa

”Löysin vaurastumiseen tähtäävän verkkokurssin, kun Facebook mainosti sitä. Maksoin peruskurssista ja syventävästä kurssista yhteensä 48 euroa. Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun laitan toden teolla raha-asioitani järjestykseen.

Ensimmäiset oppitunnit ovat pureutuneet psykologiseen puoleen, ja kurssin edetessä tipahtelee myös käytännön vinkkejä.

Olen erittäin motivoitunut kurssista ja odotukset ovat korkealla. Ajatusmallini rahan käytöstä on muuttanut suuntaansa varovaisin askelin.

Puskuritavoitteeni on tällä hetkellä 3 000 euroa, eli karkeasti kahden kuun tulot. Sitä summaa on tarkoitus kasvattaa tulevaisuudessa. Palkasta laitan säästöön vähintään kymmenen prosenttia ja sijoitan toiset kymmenen prosenttia. Velkojen lyhennys hidastaa projektia nyt alkuunsa.

Yllätin itseni äskettäin positiivisesti, kun sijoitin saamani perinnön kokonaisuudessaan itseäni ja lapsiani varten. Vanhan mallin mukaan olisin lyhentänyt velkoja jonkin verran ja törsännyt loput. Nyt ostin rahalla osakkeita. Kuopuksen tilillä maanneet rahat on nyt myös sijoitettu rahastoihin.”

Keskiviikko

 • Työmatkat bussilla 4,20 euroa (ei kuittia)

”Ostimme ja remontoimme kaksi vuotta sitten suurehkon kerrostalo-osakkeen Jyväskylän Tourulasta. Se on ensimmäinen omistusasuntoni. Asunnon sijainti on tärkeä, koska lapset kulkevat bussilla kouluihin kahteen eri suuntaan. Lähiöelämän jälkeen on myös mukavaa asua keskellä kaikkea. Omat työmatkani kuljen autolla tai bussilla.

Kodissamme asuu kaksi aikuista ja neljä lasta. Maksan puolet asuntolainasta ja sähkölaskusta sekä 40 prosenttia yhtiövastikkeesta; näihin minulla menee kuukaudessa yhteensä 540 euroa.

Lyhennän muita velkojani vähintään 300 eurolla kuukaudessa. Muutaman tuhannen euron velkani koostuvat ikivanhasta opintolainasta, parvekelasituksen osamaksusta ja yksityisestä lainasta. Tilanne poikkeaa nyt suuresti muutaman vuoden takaisesta, jolloin osamaksuja oli vähän joka suuntaan, höyläilin luottokorttia ja maksoin velkaa velalla.”

Torstai

 • Työmatkat bussilla 4,20 euroa (ei kuittia)
 • Biketaxi-elämysmatka kuopuksen kanssa 10 euroa
 • Jäätelöt 2,38 euroa
 • Yhteensä 16,58 euroa

”Meillä oli tänään elämyspäivä kuopuksen kanssa.

Koronakeväänä kaikki harrastukset jäivät pois: emme käyneet museoissa tai uimahalleissa.

Käyn harvoin ulkona syömässä tai juhlimassa, joten säästän siinäkin. Mutta tupakanpoltto on yksi suuri yksittäinen kuluerä. Vanhana kunnon pullasorsana herkuista kertyy myös yllättävän isoja menoeriä.

Mieheni maksaa auton ja veneen kulut, suoratoistopalvelut sekä internetin. Mielestäni on loistava juttu, että meillä molemmilla on omat rahat. Eipä tarvitse kysellä toisen mielipidettä halutessaan hankkia itselleen jotain.”

Perjantai

 • Ostokset Minimanista 40,93 euroa
 • Alko 9,25 euroa
 • Piknikeväät 10,90 euroa
 • Eväsleipä rannalle 1,89 euroa
 • Pizza 8,50 euroa
 • Yhteensä 71,47 euroa

”Prisma on suosikkikauppani, koska se on perusedullinen ja sieltä saatavilla bonuksilla voin kattaa kodin hankintoja sekä perheen yhteisiä tekemisiä. Lidlistä, K-ketjun kaupoista ja Minimanista ostan tarjouksesta lihaa, kalaa, ja leipää.

Panostan kissan kunnollisiin ruokiin ja hiekkoihin. Tilaan niitä ulkomailta edullisemmin kuin Suomesta.

Meillä kotona syödään harvoin eineksiä, koska ravintoarvojen kannalta niillä ei kasvavien teinien kanssa pitkälle pötkitä. Einekset eivät täytä teinin vatsaa. On siis terveellisempää ja taloudellisempaa kokkailla kotona.

On siis sekä terveellisempää, että myös taloudellisempaa kokkailla itse. En kuitenkaan piiskaa itseäni, jos pitkän työpäivän päätteeksi heitän ranskalaiset ja lihapullat uuniin, tai ostan töihin lounaaksi mikroaterian. Meillä on tarjolla aina hedelmiä ja parvekkeella on kasvimaa.

Tänään vietin esikoisen kanssa ensin piknikkiä, ja sitten meillä oli kuopuksen kanssa rantapäivä, joihin ostin valmiita eväitä.”

Lauantai

 • Shortsit ja karkkipäivän namit 12,80 euroa

”Minulla on monta hyväksi havaittua säästövinkkiä. Olen oppinut, että pienistä puroista kasvaa suuri joki. Arjessani pyrin noudattamaan muun muassa näitä säästökeinoja:

 • Budjetoin menoni ja tuloni.
 • Suunnittelen viikon syömiset etukäteen ja noudatan kauppalistaa.
 • Hyödynnän kauppojen edullisemmat, omat tuotemerkit.
 • Tutkin kilo- ja litrahinnat tarkkaan.
 • Ostan ruokia jemmaan ja pakastan ylijääneet ruoat.
 • Käytän aina kestokassia.
 • Myyn ylimääräiset tavarat ja ostan tarvittavat käytettyinä.
 • Lainaan kirjaston kirjoja enkä osta kirjoja omaksi.”

Sunnuntai

 • Maali teinin polkupyörään 3,99 euroa (ei kuittia)
 • Ruokaa McDonald’sista 9,35 euroa (ei kuittia)
 • Yhteensä 13,34 euroa

”Aikaisemmin tykkäsin hankkia kotiin kaikenlaista pientä ja kaunista kivaa, mutta nykyään hankin lähinnä vain tarpeellista ja käytännöllistä.

Meikkiä käytän vain muutaman kerran vuodessa, ja kampaajalla käyn ehkä kerran viiteen vuoteen. Ripsien pidennyksistä luovuin vuosi sitten pitkin hampain, koska jouduin myöntämään, että huoltaminen tulee liian kalliiksi. Olikin mahtavaa, kun pari viikkoa sitten sain synttärilahjaksi lahjakortin ripsien pidennykseen.

Ostan paljon vaatteita lapsille, pääsääntöisesti käytettyinä. Kuopuksen kenkiin ja ulkovaatteisiin panostan; ostan ne uutena lähes poikkeuksetta. Itselleni ostan yhden vaatteen silloin, toisen tällöin. Lähinnä jos oikeasti tarvitsen jotain. Viime talvena ostin uuden talvitakin, edellinen taisi olla vuodelta 2012.”

Koko viikon ostokset yhteensä 143,89 euroa

Mitkä fiilikset jäi viikosta?

”Tämän viikon hankintani olivat suppeita. Ne eivät anna realistista kuvaa kuusihenkisen perheen kulutuksesta. Meillä oli alkuviikosta valmiina pakkasessa lihat, jotka lohkaisevat suuren osan ruokakauppalaskuista. Pesuaineisiin, papereihin ja muihin kotitaloustarvikkeisiin kuluu myös rahaa.

Kaksi lapsista oli kyseisellä viikolla meillä vain neljä päivää, joten ostoksiakin tehtiin paljon vähemmän.

Loppuviikkoa kohti kasvava törsääminen on minulle todella tyypillistä, ja se näkyy tämän viikon kulutuksessani. Viikon arvokkain yksittäinen hankinta oli viinipullo. Jollain toisella viikolla se olisi voinut olla vaikka uudet silmälasit lapselle tai pyykinpesukone.

Rahat riittivät eikä tilini ole tyhjä ihan vielä. Mutta koska viikkobudjettini paukkui reippaasti yli, se tarkoittaa vyön kiristelyä loppukuusta.”

Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Tässä juttusarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään.

Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen? Tällä juttusarjalla tavoitteenamme on kertoa erilaisista tavoista elää ja kuluttaa.

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(a)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla