Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
”Dynaaminen” ulkonäkö on valttia työelämässä. Kuva: Shutterstock
”Dynaaminen” ulkonäkö on valttia työelämässä. Kuva: Shutterstock

Painoindeksillä on tutkitusti väliä työelämässä. Oletko kokenut sen itse?

Ulkonäöllä on yhä enemmän merkitystä työelämässä. Helsingin yliopiston tutkija Mira Karjalainen kertoo Ylellä, että sporttista ulkonäköä pidetään merkkinä kestävyydestä ja suorituskyvystä. 

– Keskeistä on vaikuttaa hyväkuntoiselta. Siksi hoikkuus korostuu työn ulkonäköihanteissa. Joskus tuntuu, että suurin synti, jonka voin keski-ikäisenä tutkijana tehdä, on syödä työpaikalla kampaviineri, Karjalainen sanoo Ylen jutussa. 

Se, ettei terveydentilaa voi päätellä ulkonäön perusteella, ei näytä hidastavan ylipainoon liittyviä ennakkoluuloja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo vuosien ajan on tiedetty, että painoindeksi vaikuttaa siihen, millaista palkkaa ja kohtelua työelämässä saa. Paino ja ulkonäkö vaikuttavat erityisesti naisten palkkaan ja työsuhteisiin. Suomalaisistakin tutkimuksista tiedetään, että lihavan naisen on muita vaikeampi työllistyä uudelleen, jos hän jää työttömäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Erityisesti korkeakoulutetut lihavat kokevat palkkasyrjintää. Heidän on myös vaikeampi edetä urallaan kuin niin sanotuissa normimitoissa olevien, yliopistonlehtori Hannele Harjunen on kertonut Me Naisille.

Ylipainoinen, oletko kokenut painon vaikuttavan työuraasi? Kerro kokemuksistasi kyselyssä. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutussa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla