Kodin Kuvalehti
Iina Isoniemi tietää nyt: rahasta tarkkakin voi nauttia elämästä.
Iina Isoniemi tietää nyt: rahasta tarkkakin voi nauttia elämästä.

Nykyisin Iina Isoniemi on tarkka rahoistaan. Aina näin ei ole ollut. Lue myös asiantuntijan vinkit säästämisen aloittamiseen.

Jyväskyläläinen baarimikko ja restonomi Iina Isoniemi, 25, alkoi kolme vuotta sitten miettiä tulevaisuuttaan. Sen jälkeen hänestä on tullut aivan erilainen rahankäyttäjä.

– Parin kolmen vuoden ajan olen miettinyt arvojani: mihin haluan rahani käyttää ja mitä haluan tulevaisuudelta? Minulle tärkein motiivi säästämisessä ja fiksussa rahankäytössä on sen tuoma vapaus, Iina kertoo Kodin Kuvalehdelle.

– En aina ole ollut näin tarkka taloudestani. Nuorempana olin todella kova tuhlari. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Iinan mukaan säästäminen vaatii konkreettisten päätösten tekemistä, jolloin rahankäyttötavat muuttuvat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. ”Olen perunut nettikauppojen uutiskirjeet ja kierrän kaukaa isot alennusmyynnit.”
  2. ”Merkitsen rahankäyttöni vihkoon. Se on minulle sopivan konkreettinen tapa.”
  3. ”Kauppaan menen aina listan kanssa. Ostan kerran viikossa koko viikon ruuat, kaikki eväät töihin ja välipalat. Niin ei tule tehtyä heräteostoksia.”
  4. ”Verkkopankissa olen nimennyt tilini eri tarkoituksiin. Se muistuttaa säästämisen päämääristä. Asuntosäästötilille menee sata euroa kuussa automaattisesti, samoin verkkopankki Nordnetin Superrahastoon.”

– Vaikka olen tarkka rahasta, nautin myös elämästä. Jos haluan matkalle useammaksi viikoksi, teen töitä tavallista enemmän, jotta pääsen. Matkoilla olen valmis maksamaan elämyksistä, mutta muuten olen sielläkin tarkka rahasta, Iina kertoo.

Moni haluaa ryhtyä säästäjäksi, mutta aloittaminen tuntuu hankalalta – näin pääset alkuun

Talousvalmentaja Jenni Selosmaa antaa viisi vinkkiä, joilla pääset alkuun.

  1. Selvitä menot: Seuraa, paljonko sinulla menee kuukaudessa rahaa pakollisiin kuluihin ja paljonko sinulle jää sen jälkeen. Mitä kaikkea ostat kuukauden aikana? 
  2. Ole rehellinen: Jos taloutesi on rempallaan, tunnusta tilanteesi. Selvitä ensin pikavipit ja luottokorttilainat. Neuvoja voit saada esimerkiksi Takuusäätiöstä.
  3. Opettele säästämään: Kun saat rahaa säästöön, älä keksi sille käyttökohteita. Opettele sietämään tunnetta, että sinulla on rahaa tilillä. 
  4. Usko itseesi: Sinun pitää uskoa itseesi, että saat rahaa säästöön tai että pystyt hoitamaan asiasi kuntoon.
  5. Tavoittele puskuria: Kuukaudenkin palkka säästössä tuo turvaa. Kun puskuri on koossa, voit miettiä pitkäjänteisempää säästämistä ja sijoittamistakin.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla