Kuvat
Shutterstock ja Leenan kotialbumi
Leena kertoo, että hänen lottovoittonsa oli muuttaa lähiöön kaupungin vuokra-asuntoon.
Leena kertoo, että hänen lottovoittonsa oli muuttaa lähiöön kaupungin vuokra-asuntoon.

Me Naisten Viikko kukkarossa -juttusarjassa seurataan erilaisten suomalaisten tapoja kuluttaa ja elää. Nyt kurkistamme Leenan kukkaroon.

Helsinkiläinen Leena Vanhamäki kertoo olevansa kulttuurialan pätkätyöläinen, joka on kirjannut omia kulujaan jo vuosien ajan.

Ensimmäiset rahakirjauksensa hän teki 14-vuotiaana ja jatkoi sitä 33-vuotiaaksi.  Välissä oli tauko, ja taas viimeiset neljä vuotta hän on pitänyt kirjaa menoistaan.

– Olen aina joutunut venyttämään pennejäni. Olen toisaalta tehnyt myös ihania matkoja sekä hemmotellut itseäni sekä ollut ennen kaikkea äiti kahdelle pojalleni. He ovat nyt täysi-ikäisiä, ja lukiolainen asuu kanssani, kertoo Leena, 54.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Me Naisten pyynnöstä Leena piti rahapäiväkirjaa yhdeltä viikolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maanantai

Kortti ystävälle 1,50 euroa
Kukka ystävälle 5 euroa (ei kuittia)
Ystävän synttärilounas ja oma lounas 27 euroa
Synttärikahvit 23 euroa
Ruokakauppaostokset 52,73 euroa

Yhteensä 109,23 euroa

”Tuloni vaihtelevat, sillä olen ollut viimeiset vuodet kulttuurialan pätkätyöläinen. Välillä saan sijaisuuksia, joissa kuukausittaiset bruttotuloni ovat lähellä 3000 euroa. Toisinaan olen osa-aikainen ja saan 1 350 euroa kuukaudessa bruttona.

Teen myös puoliammattilaisnäyttelijänä pikkurooleja ja avustan mainoksissa. Mainostyössä paras päiväpalkkani on ollut nelinumeroinen.

Pyrin säästämään aina, kun tuloissani tapahtuu nousuja ylöspäin. Olen ollut säästökuurilla jo niin monta vuotta, että tiedän, että kannattaa olla hieman syrjässä rahaa pahan päivän varalle.

Tänään oli ystäväni syntymäpäivä, johon olin varautunut ennakkoon. Minulla oli lahjakortti, ja maksoin sillä lounaamme ja kahvimme. Hankin hänelle myös kortin ja auringonkukan, mutta unohdin pyytää kuitin kukasta.

Illalla ostin ruokakaupasta muun muassa kanansiipiä, joita lukiolaiseni pyysi. Toin kotiin myös hedelmiä ja marjoja, joita minulla tekee erityisesti mieli kesän kuumilla säillä. Minulla on nykyään pakko olla hedelmiä, koska muutoin alan napsia epäterveellisiä iltapaloja.

Lisäksi otin Viking-loton, joka tuo jännitystä keskiviikkoiltaan.”

 

Tiistai

Elokuva ja herkut 14,95 euroa
Ruokakauppaostokset 8,36 euroa

Yhteensä 23,31 euroa

”Joskus on hyvä hemmotella myös itseään, eikä koko ajan huolehtia muista. Yritän nykyään stressata vähemmän, silittää kissaani enemmän ja käydä metsässä kävelyllä enemmän terveyteni takia.

Olen joutunut syömään verenpainelääkkeitä syksystä 2014 lähtien ja muitakin lääkityksiä on ollut ajoittain.

Tykkään käydä elokuvissa ja teattereissa. Olin ennen teatterissa töissä, ja saan joskus ammattietuna kutsuja ensi-iltoihin. Osallistun usein myös nettikilpailuihin, joista olen voittanut monia lippuja esimerkiksi festivaaleille.

Helsingissä on monia ilmaistapahtumia, joissa käyn mielelläni.

Elokuvalippuni ostan isoina sarjalippuina ja annan aina myös aikuisille lapsilleni omat lippunsa paketista. Tänään kävin katsomassa MIB-elokuvan ja käytin sarjakortista yhtä lippua.”

 

Keskiviikko

Veikkauksen peleihin 6 euroa
Ruokakauppaostokset 12,47 euroa

Yhteensä 18,47 euroa

”Lotto on ollut rahapaheeni vuosikausia. Ostin tänään R-kioskilta porukka-loton kolmella eurolla ja porukka-Eurojackpotin kolmella eurolla.

Kerran voitin kuusi oikein lotossa ja sain 2 383 euroa. Seitsemän oikein olisi tuonut 1,6 miljoonaa euroa. Se seitsemäs numero oli omani vieressä. Haaveilen kuitenkin edelleen, että voitto tulee joskus ja pääsen Havaijille vaikka ajelemaan vaaleanpunaisella Cadillacilla.

Matkailu on intohimoni ja hyve, johon sijoitetut rahat kasvattavat henkistä ja kulttuurillista pääomaa.

Tällä hetkellä haaveilen Australiaan, Uuteen-Seelantiin ja Kanadaan matkustamisesta. Tein talkoomatkan Namibiaan vuonna 2011 ja Dominikaaniseen tasavaltaan 2008. Ne olivat mahtavia reissuja. Maksoin paljon, että pääsin näihin paikkoihin, mutta samalla sain ystäviä samanhenkisistä tovereista ja unohtumattomia kokemuksia.”

 

Torstai

Ruokakauppaostokset 31,04 euroa

”Juoksin 12 vuotta pankeissa anomassa asuntolainaa avioeromme jälkeen, mutta pienen palkkani ja takaajien puutteen vuoksi en ole saanut lainaa.

Aiemmin sain kyllä oman asuntolainan, kun ostimme yhteisen asunnon silloisen puolisoni kanssa. Mutta olen laskenut, että olen vuodesta 2003 lähtien eli nyt 16 vuotta maksanut asumisesta noin 200 000 euroa vuokranantajien pussiin – eikä mitään ole jäänyt itselleni.

Toisaalta, jos en olisi asunut vuokralla, en olisi myöskään saanut asua ihanissa vanhoissa taloissa Helsingin keskustan liepeillä.

Sain yhdenlaisen ”lottovoiton” viime vuonna, kun pääsin muuttamaan Helsingin kaupungin vuokra-asuntoon. Asun nyt koillishelsinkiläisessä lähiökolmiossa kuopukseni ja kissani kanssa. Maksan asumiskuluja kuukaudessa

  • vuokrasta 850,88 euroa
  • sähköstä noin 23 euroa
  • saunamaksusta 15 euroa
  • kotivakuutuksesta noin 12 euroa
  • laajakaistasta 20 euroa
  • puhelimesta 20 euroa

Lisäksi maksan kuopuksen sairaskuluvakuutuksen, matkakortin ja matka- sekä matkatavaravakuutukset. Oma matkakorttini maksaa 59 euroa kuukaudessa.

Kuopukseni täytti 18 vuotta tänä vuonna. Hän vielä lukiolainen, joten maksan hänenkin kulunsa lukion loppuun asti. Kuopuksen vaatteet ja parturimaksut kuuluvat niin ikään vielä perheemme kuluihin.

Lukiokirjoihin sekä muihin opiskelukuluihin hän saa opintotukea ja ensi syksynä opintomateriaalilisää. Lukion eka vuosi oli rankempi, kun elokuussa piti hankkia uusi kannettava ja monia kirjoja kerralla.

Esikoiseni on muuttanut jo vuosia sitten omilleen. Myös kuopukseni on oppinut säästämisestä paljon.”

 

Perjantai

Ruokakauppaostokset 18,18 euroa

”En tehnyt lainkaan juhannussuunnitelmia, koska teinini lähti lomalle Kroatiaan ja olin juhannusaaton kaupungissa. Hoidin kissaani ja kävin syömässä ystävieni luona. Vein heille muun muassa sipsejä ja viiniä.

Kössi-kissan otin lokakuussa 2016 Hesyltä. Kissa oli tuolloin 10-vuotias. Se oli joutunut Helsingin eläinsuojeluyhdistykselle, koska sen omistaja oli sairastunut.

Kössi lähti meille kolmannella katsomiskerralla. Ennen kissan ottamista tein kartoituksen ystäväpiirini kissanhoitokustannuksista, jotka voivat olla kaikkea 40 ja 200 euron väliltä kuukaudessa.

Kössi-kissan kuukausikuluihin olen budjetoinut noin 50 euroa, joka sisältää hiekat, ruuan ja viikoittaisen herkkupussin. Kössi saa leluja tuliaisina, joskus ruokaakin. Kissan silittäminen alentaa verenpainetta, joten myös teinin vanhempana kissasta on kovasti seuraa iltaisin.”

Lauantai

Ruokakauppaostokset 22,03 euroa

”Isäni opetti minut vertailemaan hintoja. Olenkin tehnyt ruokakorivertailuja itsekseni jo vuosia. Ruokakauppaostoksissa suosin S-ketjua. Joskus käyn Lidlissä.

Olen tehnyt vapaaehtoistyötä Helsingin seurakuntien Raha-asiain neuvontaringissä (Ra-ri). Saimme koulutuksessa hyviä neuvoja, joita olen sekä jakanut Ra-rin asiakkaille että ottanut omaan käyttööni. En ota kulutusluottoja enkä pikavippejä. Säästän ja olen kärsivällinen hankinnoissani: ostan vasta sitten, kun minulla on varaa johonkin.

Budjettini on entistä tiukempi ja minun on pakko elää varojeni mukaan. Kierrätän, lainaan ja kulutan loppuun asti.

Olen tinkinyt kaikesta mahdollisesta. Vaatteita ostan käytettyinä second-hand-liikkeistä tai kirpputoreilta, kun esimerkiksi farkut menevät rikki. Viime aikoina olen ostanut vaatteiden lisäksi mattoja tai huonekaluja nettikirpputorien kautta.

Kampaajallakin käyn vain, jos on ensi-ilta tai jokin hienompi meno. Viimeksi ostin Jussi-gaalaan kierrätysmekon, joka maksoi yhdeksän euroa. Teemani tämän vuoden juhlissa oli ”julkisilla Jussi-juhliin”, eli en käyttänyt taksia.

Tarjoudun usein hiusmalliksi, sillä silloin saan joskus sävytyksen ja leikkauksen ilmaiseksi. Joskus saan myös roolini vuoksi sävytyksen ja leikkauksen.

Ylimääräiset jäsenyysmaksut olen myös karsinut. Aikoinaan kävin HCT:n treeneissä kolme–neljä kertaa viikossa, mutta nykyinen budjettini ei salli pitää kuntosalikortteja. Suosin lenkkeilyä, pyöräilyä ja ilmaisia avovesiuinteja.”

 

Sunnuntai

Lounas ulkona 10 euroa

”Teen useimmiten ruokaa kotona, mutta välillä syön ulkonakin. Tällä viikolla olen tehnyt muun muassa savukalaa, lasagnea ja lättyjä. Sunnuntaisin valmistan uuniruokaa, kuten karjalanpaistia.

Aamupalaksi nautin yleensä kahvia ja voileipiä. Aamiaismehusta en ole luopunut: se on kymmenen hedelmän mehua ja raaskin juoda sitä vain puoli lasillista joka päivä. Lounaan nautin usein työpaikkaruokalassa – jos en tee etätöitä.

Poikani syö kouluvuoden aikana koulussa ja alkuillasta syömme yhdessä lämpimän ruuan. Iltapalana nautimme joskus teetä ja leipää, sekä tietenkin hedelmiä.

Joskus olen saanut kaveriltani edullisten ruokien Resque-kassin. Mutta monet tarvikkeet ovat viimeisen käyttöpäivän tienoilla ja niitä ei voi valikoida, joten osa ostoksista saattaa joutua heti hävikkiin; siitä en pidä yhtään. Olen kova kierrättämään ja lajittelemaan, joten vain vähemmistö roskista menee sekajätteeseen.

Koska poikani lähti reissuun ja olin kahtena päivänä ystävillä, en tehnyt juhannukseksi suuria ruokaostoksia. Juhannuksena söin kahtena päivänä ystävilläni. Tänään nautin lounaan ulkona Talissa, jossa kävin lenkillä ystäväni kanssa.”

Viikon ostokset 210,23 euroa. Veikkaukseen meni 8,87 euroa.

Suurin kulu: maanantain ostokset ruokakaupasta, 52,73 euroa

 

Osallistu Viikko kukkarossa -jutun tekemiseen!

Viikko kukkarossa -sarjassa tavalliset suomalaiset kertovat rahankäytöstään. Haluaisitko sinä osallistua jutun tekemiseen?

Tällä juttusarjalla tavoitteenamme on kertoa erilaisista tavoista elää ja kuluttaa.

Jos suostut haastateltavaksi nimelläsi ja olet valmis pitämään kirjaa menoistasi, lähetä sähköpostia osoitteeseen annakaisa.vaaraniemi(@)sanoma.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla