Kodin Kuvalehti
Kannattaako sitä penniä niin venyttää? No kyllä! Arkinuukailusta tykkää myös ympäristö.
Kannattaako sitä penniä niin venyttää? No kyllä! Arkinuukailusta tykkää myös ympäristö.

Arjen kuluissa säästämisen ei tarvitse olla hankalaa kituuttamista. Näillä vinkeillä rahaa jää jemmaan ihan huomaamatta.

1. Käytä samaa vesipulloa

Onko sinulla tapana napata kaupasta vesipullo jumppaan tai janoon muuten vain? Lopeta uusien pullojen ostaminen saman tien ja käytä samaa pulloa. Jos olet ostanut uuden vesipullon viikoittain, säästät vuodessa noin 93 euroa eli lähes satasen!

Saat pullon pysymään hyvässä kunnossa ja puhtaana Terveystalon yleislääkäri Toni Vännin neuvoilla:

  • Huuhtele pullo täyttökertojen välissä.
  • Säilytä tyhjä pullo korkki auki.
  • Pullo kuivuu ja hoitaa itse itsensä puhtaaksi.

2. Puolita astianpesukonetabletit

Jos koneeseen laitettavat tiskit eivät ole kovin likaisia, voi astianpesukonetabletit puolittaa. Samoin, jos sinulla on tapa esihuuhdella astiat, voit huoletta käyttää puolikkaita tabletteja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Säästöä kertyy jo tästä: jos puolitat vaikka joka kolmannen tabletin, saat 60 kappaleen pakkauksen riittämään 80 pesukertaan. Tai vaihda tabletit pesujauheeseen, jota voi mitata lokerikkoon juuri niin vähän kuin on riittävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


3. Käytä leivinpaperi vähintään kerran uudelleen

Leivinpaperin voi käyttää monta kertaa uudelleen – varsinkin, kun sillä on paistettu vain vähän sotkevia ruokia kuten sämpylöitä. Leivinpaperi haurastuu käyttökertojen jälkeen, joten rasvaisen ruuan jälkeen paperi on syytä vaihtaa. Mutta yhden uudelleenkäytön paperi kestää kyllä, joten leivinpaperirulla kestää näin tuplasti kauemmin.

4. Kokkaa kasviksista

Tämä on fakta: säästät rahaa, kun syöt sesongin mukaista ruokaa.

– Vihannesosastolta löytyy aina kasvis joka maksaa alle kaksi euroa kilo. Sitä ei voi mitenkään väittää kalliiksi, Satokausikalenterin perustaja Samuli Karjula sanoo ja ottaa esimerkiksi suosikkiruuan uunilohen:

– Lohi ja salaatti saattavat maksaa esimerkiksi 17 euroa, kun salaattiin ostaa pari ruukkusalaattia ja kirsikkatomaatteja. Juuresmuusi ja sesonkikala ovat alle puolet tuosta. 


5. Opettele käyttämään papuja

Tämäkin on fakta: papuja syömällä säästät. Kuulostaa tylsältä, mutta on terveellistä ja maistuu hyvältä! Kannattaa kokeilla esimerkiksi tv-kokki Meri-Tuuli Väntsin herkkuohjetta, jos haluaa syödä todella halvalla.

Tällä ohjeella teet kaksi litraa kastiketta ja ruuan kokonaishinnaksi tulee 5,50 e. Meidän kolmihenkinen perheemme söi annoksesta kolme ateriaa, suuri papufani Meri-Tuuli Väntsi kertoo.


6. Kasvata salaattia kaupan ruukkusalaatista

On pieniä käytännön asioita, joita tulee harvemmin tehneeksi, vaikka järkevää olisi. Yksi tällainen on kaupan ruukkusalaatti: Kun kaupasta ostettu ruukkusalaatti on syöty, istuta loppu uuteen multaan. Saat toisen salaattikierroksen ilmaiseksi. Lue Tuulan ohjeet alla olevasta jutusta.


7. Vähennä pesuaineiden määrää

Unohda kalliit yleispuhdistusaineet ja laimenna tyhjentyneisiin pumppupulloihin mäntysuopaliuosta. Sopiva suhde on puolet vettä ja puolet mäntysuopaa. Litran mäntysuopapullo maksaa pari euroa, ja siitä saa kaksi litraa puhdistusainetta. Puolen litran pullo käyttövalmista yleispuhdistusainetta maksaa noin 2,50 euroa, joten säästät jopa 8 euroa!

Unohda myös huuhteluaineet ja käytä niiden sijaan pyykkietikkaa. Saat litran eurolla, kun kaupan huuhteluaineet maksavat 2–3 euroa pullolta. Litra pyykkietikkaa riittää pariinkymmeneen koneelliseen.


8. Siivoa ekologisilla aineilla

Säästät sekä luontoa että rahaa, kun siivoat kodin ekologisilla puhdistusaineilla, kuten etikalla, ruokasoodalla, sitruunalla ja suolalla. Katso Marttojen vinkit ekosiivoukseen alla olevista linkeistä!


9. Leikkaa paidoista rättejä

Ennen rikkinäiset vaatteet ensin korjattiin ja lopulta leikattiin matonkuteiksi. Näin saattoi säästää pitkän pennin sekä vaate- että kodintekstiilien hankinnoissa. Leikkaa siis käytöstä poistetut paidat räteiksi ja käytä vähintään kerran uudelleen. Et välttämättä tarvitse enää lainkaan kaupan rättejä.


Muista myös nämä vanhat tutut nuukailuniksit!

  • Huuhtele pesuainepullot lopuksi vedellä, jotta saat kaiken aineen varmasti käyttöön.
  • Leikkaa jugurttitölkeistä varsi pois, jotta saat kaavittua purkin aivan tyhjäksi.
  • Pese rasva- ja raejuustorasiat ja käytä niitä eväslaatikoina. Sama homma leipä- ja hedelmäpusseissa – tosin niitä ei tarvitse edes pestä ennen käyttöä. Pese valmisruokien alumiinivuoat ja ota talteen. Vuoissa voi paistaa uutta itse tehtyä ruokaa.
  • Käytä säilykepurkkien, kuten aurinkokuivattujen tomaattien, liemet paistamisessa ja pastan kastikkeena. Suolakurkkujen liemi on parhaimmillaan voileipäkakun täytteessä.
  • Säästä leivänkannikat ja jauha niistä korppujauhot.
  • Kokeile uusiokäyttää pölynimuripussit: tyhjennä sisältö sekajätteeseen ja laita pussi takaisin imuriin.
  • Kaada lapsen kylpyammevedet kastelukannuun ja käytä vesi kasveille.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Caritas.

Lopeta naisille suunnatun kauneuskosmetiikan osto. Lopeta naistenlehtien tilaus. Lopeta jatkuvalla trendidieetillä oleminen. Lopeta muodin seuraaminen. Lopeta bodypumpissa käyminen ja aloita kävely. Lopeta silmitön ylikuluttaminen. Lopeta joulut, rapujuhlat, pääsiäispidot, juhannuskekrit. Noilla vaikka alkuun. Säästää varmasti enemmän kuin pesuainetablettien puolittamisella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla